”Bugün de postacı kapımızı çalmadı”
Baykal, Erdoğan'ın kendisine göndereceği mektuba ilişkin olarak "Bugün de postacı kapımızı çalmadı ama daha günün başındayız." dedi
ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın kendisine göndereceği mektuba ilişkin olarak "Bugün de postacı kapımızı çalmadı ama daha günün başındayız. Gün batmadan neler doğar, bakalım belki bir gelişme olur" dedi.
CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplandı.
Baykal, PM toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bazı DTP'li milletvekillerinin mahkemeye zorla getirilme kararı ve bunun ardından gelişen anayasa değişikliği tartışmalarına ilişkin soruyu yanıtlayan Baykal, anayasadaki dokunulmazlıkla ilgili maddenin ihtiyaçlara cevap vermediğini savundu. "Temel yanlışlık anayasadaki dokunulmazlık maddesinin düzenlenmesiyle ilgilidir. Bu konuda yapılacak bir maddeye biz destek veririz ama bu düzenlemenin ne olduğuna bakar" diyen Baykal, düzenlemenin somut bir olaya çözüm bulmak için yapılmaması gerektiğini ifade etti.
Milletvekillerinin hukuk karşısında imtiyazlı bir sınıf olmaktan çıkarılması, ancak kürsü özgürlüğünün de mutlaka korunması gerektiğini kaydeden Baykal, "Anayasa değişikliği konusunda biz işbirliğine açığız eğer milletvekili dokunulmazlığını makul düzeye indirmeye yönelik, siyasi özgürlüğünü güvence altına almaya yönelik bir düzenleme getirilecekse memnuniyetle" diye konuştu.
Baykal, bir gazetecinin "Bugün postacı kapınızı çaldı mı?" sorusu üzerine, "Bugün de postacı kapımızı çalmadı ama daha günün başındayız. Gün batmadan neler doğar, bakalım belki bir gelişme olur" karşılığını verdi.
Protestolar
IMF toplantılarına yönelik protestolar ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu protestolara ilişkin yorumu hatırlatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine, Baykal, "yaşanan olayların dünya çapında ibret alınması gereken, üzüntü verici olaylar olduğunu" söyledi.
Gösteri özgürlüğünün saygıyla karşılanması ama gösterinin de tahribata, insanları yaralamaya yönelik yapılmasına ise izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Baykal, şöyle konuştu:
"(Bundan herkesin ibret alması gerektiğini) söylüyor Başbakan ama olay Türkiye'de yaşanıyor. Türkiye'yi yönetenlerin öncelikle kendisinin ibret alması lazımdır. Türkiye'nin gerçeğinin buraya yansıdığını görmesi lazımdır. Türkiye'de yaşanan olayın sorumluluğunu dış dünyaya havale ederek rahatlamak uygun bir yol değildir. Türkiye'deki sorunların hiç kuşku yok Türkiye;de izlenen politikayla ilgili, yoksullaşmayla, ekonominin daralmasıyla, işsizlikle, adaletsizlikle ilgili olduğunu görmemiz lazımdır."
Yaşananların bir tepkinin yansıması olduğunu belirten Baykal, "Bu tepkiler kulak verilmesi gereken tepkilerdir ve kulak vermesi gerekenlerin başında da Başbakan gelmektedir" dedi.
Kurbağa hikayesi
Baykal, "Demokratik açılım" çalışmalarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "bu sürecin saygınlığını, inandırıcılığını ve gerçekçiliğini kaybettiğini, itibar sağlamak için başvuruların yolların da geri teptiğini" savundu.
"Çalışmayla ilgili hala somut bir bilginin ortada olmadığını Başbakan Erdoğan'ın da sürece ilişkin 'hazmettire hazmettire' ifadesini kullandığını" aktaran Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsanın aklına ister istemez kurbağa hikayesi gelir. Kurbağayı kaynayan bir kazana attığınızda kendini koruma refleksiyle kazanın dışına sıçrayabiliyor. Ama henüz kaynamayan bir kazana koyduğunuz zaman o da sükunetle kazanın içinde durmaya devam ediyor. Alttan kazanı hafif ısıttıkça yükselen ısıya kurbağa intibak ediyor. Kurbağaya yükselen ısıyı hazmettiriyorsunuz. Sonunda öyle bir noktaya geliyor ki kurbağaya canın tehlikede olduğunu idrak ettiğinde kıpırdayamaz hale geliyor, teslim oluyor kalıyor. Bu mudur proje? Yani hazmettirme projesi bu mudur? Bunu mu söylemek istiyor Başbakan? Bu proje inandırıcılığını kaybetmiştir. Bütün bunlar insanın aklına 'ya birileri mi bunlara bunu yaptırıyor' sorusunu getiriyor. 'Zaman daralıyor' denilmiştir, demek ki bir takvim de ortada var."
"Bu iktidarın, erken seçim kararıyla sıyırma imkanı yok"
Baykal, "Bu iktidarın, erken seçim kararıyla sıyırma imkanı yoktur. Erken seçim kararının kendi lehine sonuç doğuracağı gibi bir varsayımın hiçbir şekilde işlemeyeceğini biliyor, ben bunu anlatmaya çalışıyorum" dedi.
Bir gazetecinin, dün partisinin grup toplantısındaki konuşmasında seçime ilişkin sözlerini hatırlatarak, bu sözlerin dayanağını sorması üzerine Baykal, Anayasa'ya göre seçim yılının 2011 olduğunu ifade ederek, basında erken seçime ilişkin tartışmaları da yakından izlediğini belirtti. Baykal, bazı yazarların hükümetin icraatlarına bakarak bir erken seçim yapılabileceğini söylediklerini ve bunun doğru bir tespit olduğunu anlattı.
Putin örneği
Baykal, "basına yönelik baskılar olduğu ancak AB'nin buna yeterli tepki göstermediği" ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine de "AKP iktidarının içerideki uygulamalarının giderek ceberut, dayatmacı, zorba bir devlet modeline doğru dönüşmekte olduğu açıktır" dedi.
Ortada ilginç bir tablo olduğunu kaydeden Baykal, "AKP iktidarı içeride ceberut, dışarıda teslimiyetçi. Açmaz da buradan kaynaklanıyor. Dünya ile ilişkilerinde fevkalade iş birliğine açık, istenileni vermeye amade bir konumu var. Bu tabii dış dünyanın bu iktidarla ilişkisini daha farklı bir konuma sokuyor" şeklinde konuştu.
Dış dünyanın, ülkesindeki uygulamaları ve yöntemleri nedeniyle Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e tepki gösterdiğini, çok daha kararlı bir biçimde eleştirdiğini savunan Baykal, ancak Putin'in bu çevrelere karşı hiçbir zaman teslimiyetçi bir yaklaşım içinde olmadığını, kendi ulusal hedeflerini koyduğunu ve gerekirse dünyaya kabul ettirmeye hazır olduğunu savundu. Baykal, "Türkiye'de farklı bir durum var. Türkiye'de medyayı yıldıran, sindiren hükümet, en haklı olduğunuz konularda dahi dıştan gelen telkinlere hazır bir konumdadır. Bu da yabancı ülkelerin Türkiye'deki olaylar karşısında tavır takınmalarını güçleştirmektedir" diye konuştu.