”Bugünkü Anayasa ile Türkiye çok fazla gitmez”

Bakan Bağış, "Askeri bir Anayasa ile asgari bir demokrasi olur" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, mevcut Anayasa ile Türkiye'nin çok fazla ileriye gidemeyeceğini belirterek, "Askeri bir Anayasa ile asgari bir demokrasi olur. Bu millet demokrasinin asgarisine değil, en fazlasına layıktır" dedi.

Bağış, Çemberlitaş'taki Birlik Vakfı Genel Merkezi'nde yaptığı "AB Hedefimizde Son Durum" başlıklı konuşmada, AB sürecinde 51 yıl geçtiğine işaret ederek, bu dönem içinde Türkiye'den daha zor durumda olan ülkelerin AB üyesi olduklarını söyledi.

Ceza kanunlarının AB standartlarında olması için yapılan değişikliklere de dikkati çeken Bağış, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünün açıldığını, ancak bunun Anayasa Mahkemesi'nden döndüğünü hatırlattı.

"Bugünkü Anayasa ile Türkiye çok fazla gitmez. Bu Anayasa ile bu kararlar çıkıyor. Bu kararlar Türkiye'nin önünü tıkıyor" diyen Bağış, 1982 Anayasası'nı "askeri Anayasa" olarak nitelendirerek, "Askeri bir Anayasa ile asgari bir demokrasi olur. Bu millet demokrasinin asgarisine değil, en fazlasına layıktır" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki bütün siyasi partilerin birer Anayasa taslağı olmasının gerektiğini düşündüğünü ifade eden Bağış, böylece hangi partinin Türkiye ile ilgili nasıl hayalleri olduğunun görülebileceğini söyledi.

Bağış, bu taslakların da Meclis'te toplanarak, Türkiye'ye yakışır bir Anayasa konusunda uzlaşılabileceğini düşündüğünü de belirterek, şu anda Türkiye'nin içinde bulunduğu çarkın, ülkeyi zorladığını, Anayasa'nın da ülkenin kalıbına dar geldiğini herkesin tespit ettiğini savundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir