Bulgur, dünyada tanıtım atağına kalktı

Makarna, Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG), “Geleceğin gıdası için tarihin irdelenmesi” temasıyla Türk ürünlerini Milano'da tanıttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN / MİLANO

Makarna, Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG), “Geleceğin gıdası için tarihin irdelenmesi” temasıyla Türk ürünlerini Milano'da tanıttı. Bulgurun milli bir yiyecek olduğunu ve onun tanıtımına büyük önem verdiklerini ifade eden MBTG Başkanı Mehmet Surur Aydın, “İtalya’da milli yiyeceğimiz olan bulgura odaklanacağız. Bundan sonra katılacağımız fuarlarımızda aynı şekilde dağıtıma ve organizasyona devam edeceğiz” dedi. 

EXPO Milano 2015 ‘Gezegeni beslemek ve yaşam için enerji’ sloganıyla İtalya’nın Milano kentinde kapılarını ziyaretçilere açtı. Günde ortalama 150 bin kişinin ziyaret ettiği fuar 147 ülkenin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği çatısı altında bulunan Makarna, Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu da (MBTG), “Geleceğin gıdası için tarihin irdelenmesi” temasıyla Türk ürünlerini Milano'da tanıttı. Nar ile sembolize edilen tanıtım kapsamında Türkiye’yi temsilen çeşitli faaliyetler gerçekleştirildi. Bu faaliyetler kapsamında Türkiye’den getirilen bulgur, 10 bin adet 150 gramlık keseler halinde ziyaretçilere İngilizce ve İtalyanca pişirme tarifl eriyle birlikte dağıtıldı. Bulgurun milli bir yiyecek olduğunu ve onun tanıtımına büyük önem verdiklerini ifade eden MBTG Başkanı Aydın, “İtalya’da milli yiyeceğimiz olan bulgura odaklanacağız. Bundan sonra katılacağımız fuarlarımızda aynı şekilde dağıtıma ve organizasyona devam edeceğiz” dedi. Geçtiğimiz yıl 215 bin ton bulgur ihracatı gerçekleştirdiklerini anlatan Aydın, “İhracatımızın yüzde 50’si Avrupa’ya, geri kalanı Ortadoğu ve diğer ülkelere yapılıyor. Bulgur doğal bir ürün. İnsan sağlığına faydalı. Bu yüzden dünyadaki tüm insanlara yedirmenin derdindeyiz. Buğday lifli bir yapıya sahip. Kolesterol içermiyor. Bünyesine radyasyon almıyor. Uzun süre depolanıyor. Uzun süreli kullanımda kolon kanserine iyi geliyor” diye konuştu. 

En büyük hedef ABD pazarı 
Avrupalıların, Avrupa’da yaşayan Türklerden bulguru öğrenmeye başladığını anlatan Aydın, bu nedenle Almanya’da iyi bir pazar oluşturduklarını, Avrupa’da hedefl erinde İngiltere, Fransa, İtalya ve İsviçre gibi ülkeler olduğunu kaydetti. En büyük hedeflerinin ise ABD pazarı olduğunu aktaran Aydın, “ABD aslında en kolay satabileceğimiz yer. Oradaki Ortadoğulu göçmenler aracılığı ile Amerikalılar bulguru öğrenmeye ve sevmeye başladılar. Bu nedenle New York’taki Fancy Food Fuarı’na her yıl katılıyoruz” ifadelerini kullandı. 

BM, bulguru almaya başladı 
Bulguru, Birleşmiş Milletler’in gıda yardım paketine dahil etmeyi başardıklarını kaydeden Aydın, şu anda istenilen seviyede alım yapılmamasına rağmen ilerleyen dönemlerde miktarın artacağına inandıklarını belirtti. Dünyanın dört bir tarafında yaptıkları tanıtımlar sayesinde bulgura ilginin arttığını aktaran Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Bulguru dünyaya tanıtmak için mücadele veriyoruz. Bulgur, Uzak Doğu’da çok beğenildi. Çin’de en son düzenlenen fuarda bulgura karşı büyük bir izdiham oldu. Kalabalığı özel güvenlik görevlileriyle uzaklaştırdık. Çok büyük bir yığılma oldu 4 gün boyunca. Çin’den ihracatçılarımıza yoğun talep gelmeye başladı. Japonya’da bulgurdan suşi yaptık ve oldukça beğenildi. Ardından oraya da ihracatımız başladı. EXPO 2015’te şeflerimizden Osman Sezener ve diğer aşçılarımız ürünlerimizi kullanarak ziyaretçilere özel yemekler sunuyor.” 

Türkiye’de de bulgur ve makarnanın hak ettiği ölçüde tüketilmediğini de dile getiren Aydın, “Bulgurda kişi başı yıllık 8 kilogram tüketim var. 18 kilogram olmalı. Makarnada da tüketimimiz 6 kilogram. O da batıdaki gibi en az 24 kilogram olmalı” diye konuştu.

Ayçiçeği için Irak’a özel reklam filmi
Ayçiçek ihracatında Irak’ın en önemli pazarları olduğunu söyleyen Mehmet Surur Aydın, “Irak’a ayçiçeği tanıtmak için 45 saniyelik reklam filmi çektik. Filmde Türkiye Irak dostluğu teması var. Amerika, Rusya ve Çin de hedef pazarlarımız olduğu için bu ülkelere de yönelik reklam filmleri çekeceğiz. Bu ülkelerde isim yapmış Türkleri reklam filminde oynatma fikrinin üstünde yoğunlaştık, çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Aydın, bu ülkelerde ayrıca zincir marketler ve AVM önlerinde tadımlı sunumlar yapacaklarını söyledi. 2014 yılında tanıtım grubu olarak 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Aydın,bu yıl ülke ihracatının gerilemesine rağmen tanıtım grubu olarak ihracatı ekside kapatmayacaklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir