Bundan sonra evren her 10 milyar yılda bir...

İki misli genişleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - California Berkeley Üniversitesi Astrofizik ve Astronomi Profesörü Alexei Filippenko, mevcut durumun, evrenin bundan sonra her 10 milyar yılda iki misli genişleyeceğini gösterdiğini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, evrenin genişlemesiyle ortaya çıkan "kara enerji" kavramının kaşifi Prof. Dr. Filippenko, üniversitede "Evrenin Hızlanarak Genişlemesi" başlıklı bir konferans verdi.

Konferansta, "Karanlık enerji"nin şu anda fiziğin en gizemli kavramı olduğunu anlatan Filippenko, kainatın 14 milyar yaşında olduğunu bildirdi.
Filippenko, 1929'da Edwin Hubble'nin evrenin genişlemesini keşfettiğini hatırlatarak, yakın galaksilerin düşük hızda, uzak galaksilerin ise daha hızlı dünyanın içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nden uzaklaştığını aktardı.

Kainatın hızlanarak genişlediğini kaydeden Filippenko, "Şu andaki durum, bundan sonra her 10 milyar yılda evrenin iki misli genişleyeceğini gösteriyor. Kainat, sanki anti-yerçekimi varmışcasına hızlanarak, ivmelenerek genişliyor" ifadelerini kullandı.

Genişlemeye "Karanlık enerji"nin neden olduğunu düşündüklerini belirten Filippenko, şunları kaydetti:
"Karanlık enerji, boşluğun enerjisi demek oluyor. Bugün kainatın enerji dağılımı şöyle; yüzde 5 bildiğimiz atomlardan yapılmış madde, yüzde 25 karanlık madde ve yüzde 70 karanlık enerji. Şayet karanlık enerji ileride işaretini değiştirmezse bütün galaksi kümeleri birbirlerinden artan hızlarla uzaklaşacaklar ve sonunda evren çok soğuk ve tenha bir yer olacak. Bütün galaksi kümeleri görüntümüzden çıkacak ama işaret değişirse o zaman galaksi kümeleri birbirleri üzerine düşmeye başlayacaklar. Tahminimiz işaretin değişmeyeceği ve bu artan hızda olan genişlemenin hep böyle devam edeceği."

Filippenko, sayısı 100 milyonu aşan galaksilerin nasıl var oldukları ve zaman içinde nasıl evrildikleri sorusunun kozmolojinin temel sorusu olduğuna işaret etti.
Farklı evrenlerde yaşamın var olup olmadığı konusuna da değinen Filippenko, şunları aktardı:
"Çoklu evrenler, bilim dünyası adına heyecan verici bir teori, ancak bilimde bir hipotezin dikkate alınabilmesi için test edilebilir olması gerekir. Dolayısıyla bu teorinin inandırıcı olması için, başka evrenlerin varlığının gösterilebiliyor olması şart."

Prof. Dr. Filippenko
Alexei Filippenko, görev yaptığı San Francisco'daki Berkeley Üniversitesi'nde 9 kez "En İyi Profesör" seçildi. Supernova çalışmaları konusunda dünyanın sayılı uzmanları arasında gösterilen Filippenko, "kara enerji" kavramını keşfiyle 1998 yılında ödül aldı.
Hubble teleskobuyla büyük kara delikleri araştıran ekibin içinde yer alan ve 1996-2006 yılları arasında uzay bilimlerinde en çok atıf yapılan akademisyen olma unvanını elde eden Filippenko, 1992 yılında Astronomi Newton Lacy Pierce Ödülü'nü, 2000 yılında Guggenheim Ödülü'nü, 2004 yılında Carl Sagan Bilimi Topluma Yayma ve Tanıtma Ödülü'nü kazandı.
Prof. Dr. Filippenko, 2006 yılında Amerikan Bilimler Akademisi'ne seçilerek, 2011 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne değer görülen iki ekibin yürüttüğü çalışmalara katkı sundu.