Bundan sonra tasarruf oranları artacak

Kalkınma Bakanı Yılmaz, ''Bundan sonraki süreçte Türkiye'nin tasarruf oranları artış eğilimine girecek'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
ANKARA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin tasarruf oranlarının artış eğilimine gireceğini söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, ''2000 Tarihli Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Kirlenme Olaylarına Karşı Hazırlıklı Olma, Müdahale ve İşbirliği Protokolüne Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'' kabul edildi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Suriye'de yaşanan olaylardan sonra sınırın kevgire döndüğünü, kontrol altında olmadığını belirterek, Türkiye'de çalınan araçların Suriye'ye götürüp parçalandığını, ayrıca sınırda kontrol olmadığı için canlı hayvan ve zeytinyağı kaçakçılığının had safhaya ulaştığını, bunun da Türk üreticiyi ciddi sıkıntıya soktuğunu söyledi.
CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz da Türkiye'ye gelen Suriye'lilerin asayiş olaylarına karıştığını söyledi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, milletvekillerinin tasarı üzerinde sorularını yanıtlarken, ülke olarak Türkiye'ye gelen Suriyelilere her türlü yardımı ve desteği yapmaya devam edeceklerini belirterek, ''Ülkemizi içinde yanlış yapan ve suç işleyenlere nasıl yaklaşıyorsak, bu insanlara karşı da tüm tedbirleri almak zorundayız. Bu tarihi bir süreçtir. Bu süreçte Suriye halkıyla dayanışmamız, sorunlara yönelik olarak her türlü fedakarlığı yapmamız gelecekte halkların daha güçlü beraberliğini pekiştirecektir. Pire'den dolayı yorgan yakılamayacağına göre mültecilerin içine sızan ve yanlış yapan kişilerden dolayı onlara yanlış bir bakış açımız olamaz'' diye konuştu.
Türkiye-Suriye sınırının uzunluğuna işaret eden Yılmaz, ''Bu şartlarda elbette sınır güvenliğini korumak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Daha modern sistemler konusunda Savunma ve İçişleri Bakanlığı ile yürütülen çalışmalar var. Farklı teknolojilerin kullanımı söz konusu. Şu anda da elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz ama ne yaparsanız yapın bu kadar uzun sınır ve olağanüstü şartlarda istenmeyen hadiselerin olması mümkün. Bize düşen bunları en aza indirmektir'' dedi.
 
-''Finansal okur yazarlık önemli...''
 
Yılmaz, bir soru üzerine, tasarruf oranlarının Türkiye için önemli bir konu olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
''Yatırımların kaynağı tasarruflardır. Kamuda tasarruf oranlarının son yıllarda arttığını görüyoruz. Ama özel sektörün hane halkları tasarrufunda azalma görüyoruz. Dünya Bankası ile birlikte tasarruflarla ilgili Türkiye'de ilk kez kapsamlı çalışma yapıldı. Yüzde 14'ler civarında bir tasarruf var. Dış dünyanın tasarrufunu kullanmamız anormal değil. Önemli olan belli düzeyde olması ve sürdürülebilir olmasıdır. İşin arz ve talep yönü var. Arz için daha fazla tasarruf aracını piyasaya sunmamız, bireysel emeklilik gibi mevcut enstüramanları daha cazip hale getirmemez lazım. Bunu da yapmaya çalışıyoruz.
İşin talep boyutunda ise yapılacak çok iş var; finansal okur yazarlık önemli bir konu. Halka temel eğitimden başlayarak daha fazla farkındalık anlayışını geliştirmemez lazım. Yapısal unsurlara baktığımızda, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin tasarruf oranları artış eğilimine girecek diye bekliyoruz. Yüzde 16'lar olması öngörülüyor, uzun vadede bu artacak. Gelir ve işgücüne katılım oranı arttıkça tasarruf oranlarında da artış trendi bekliyoruz. Bu trendi bizim daha fazla desteklememiz lazım. Bu, Bakanlık olarak üzerinde en fazla durduğumuz, analiz yaptığımız ve politika ürettiğimiz bir alandır.''
Yılmaz, göç konusunda bölgesel politikaların önemli olduğuna dikkati çekerek, son yıllarda önemli bazı kurumsal enstrümanlar ve bölgesel politikalarla göçe azaltmayı amaçladıklarını kaydetti. Yılmaz, ''Göç devam ediyor ama nispeten geçmişe göre azalma var. Sorunun kaynağında çözülmesi önemli yoksa gelip büyükşehirlerde başka sorunlara yol açıyor. Kamu yatırım ödeneklerinde ortalamanın altındaki bölgeleri önceledik'' dedi.