Bursa 8. Kitap Fuarı açıldı

7 Mart'a kadar sürecek fuarda söyleşi, panel gibi 81 etkinlik kitapseverleri bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA -  ''Bursa 8. Kitap Fuarı'', düzenlenen törenle kapılarını kitapseverlere açtı.

Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Kocatürk, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin istedikleri noktada olmasa bile kitap okuma oranlarında bir artış bulunduğunu ve iyi yolda olduğunu söyledi.

Kocatürk, Türkiye'de kişi başı okunan kitap sayısının 6 olarak söylendiğini, ancak bu rakamın yanlış olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Türkiye'de kitap okuma oranlarında bir artış olduğunu neye göre söylüyoruz, 2008 yılında yayıncıların Kültür ve Turizm Bakanlığından aldıkları bandrol sayısı 155 milyon. Son 5 yılda Milli Eğitim Bakanlığı okullarda öğrencilere dağıtılmak üzere kitapları topluca alıyor. Bu topluca alınan ve dağıtılan kitap sayısı da 185 milyon. Yine 96 sayfanın altındaki çocuk kitaplarına yasa gereği bandrol yapıştırılma zorunluluğu yok. Bu rakamların da 50 milyon civarında olduğunu biliyoruz. Bunları topladığımızda 420 milyon gibi bir rakam çıkıyor.

Batıdaki okuma oranlarına baktığımızda çağdaş ülkelerde kişi başına 15 ile 25 arası kitap düşer. Bu rakamı yakalamamış olabiliriz ama o rakamların içinde batı dünyası İncil satışlarını da koyuyor. Biz kendi dini kitap satışlarımızı buna koymuyoruz. 420 milyon kitap basılıyorsa kişi başına bu rakam 6 ile 7 arasında oynayabilir. Onun için 'Okumuyoruz' gibi bir kompleksin içinde de olmayalım.''

TÜYAP Kitap Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ve TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ile Tüyap Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü de açılışta birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından 216 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen fuarın açılışı yapıldı.

7 Marta kadar sürecek ve yaklaşık 200 bin ziyaretçinin gelmesinin beklendiği fuarda, söyleşi, panel, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri gibi 81 etkinlik gerçekleştirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir