Bursa Büyükşehir, Uludağ'ın sütüne, suyuna yatırım yapıyor
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yatırım bütçesinin yüzde 10'unu tarıma ayırdıklarını, kurdukları süt fabrikasının da faaliyete geçtiğini söyledi. Belediye'nin en büyük projesi havayolu şirketi kuruluşu da adım adım ilerliyor
İBRAHİM EKİNCİ
İSTANBUL - Bursa Büyükşehir Belediyesi, yatırımlarıyla, hızıyla dikkat çeken bir belediye. Başkan Recep Altepe'nin kendi döneminde el attığı iş sayısı yüzlerce… Onlarca yol, kavşak, sahil ve meydan düzenlemesi, park; yine onlarca restorasyon… (151 adet tarihi ve kültürel miras niteliğindeki eser restore adilmiş!) UEFA standartlarındaki dev stadyum da dahil 102 spor tesisi, 400 kilometre yol… 26 km'lik raylı sistem. Tramvay ve metro vagonlarının Bursa'da üretimine başlanması, (İlk yerli tramvay İpekböceği'nin testleri devam ediyor!) Türkiye'nin en genç toplu ulaşım filosunun kuruluşu, (Burulaş otobüslerinin yaş ortalaması 2'nin altında!) Budo'nun kuruluşu… Günde 10 bin yolcu kapasitesine ulaşmış durumda Gemi sayısı 3'ten 5'e çıkıyor.
Dahası var… Gemlik - İstanbul'u (Haliç) birbirine havadan bağlamak amacıyla Seabird şirketiyle işbirliği geliştirildi. Gemlik'te özel terminal inşa edildi. Seferler başladı. Bursa'dan İstanbul'a havayoluyla uçuş sağlanmış oldu. Bursa üç büyük ile yakınlığı nedeniyle havayolu şirketlerinin radarı dışında kalmanın sıkıntılarını aşmak için bu konuda yeni bir girişimi daha geliştiriyor. Bir havayolu şirketi kurulması gündemde. Yurtiçi ve yurtdışına Bursa'dan seferler düzenleyecek Bursa Havayolları'nın şirket kuruluşu için çalışılıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası da (BTSO) projeyi destekliyor. Başkan Recep Altepe, "Valilik ve işadamları da ortak olacaklar. Bunun için Bursa Ortak Girişim Grubu'nu kurduk" dedi. Projenin tanıtım notlarında Arap işadamlarının da ortaklığa katılacağı belirtiliyor.
Başkan Altepe, havayolu şirketinin 'çok rahat' pazar bulacağını, yolcusunun zaten hazır olduğunu söyledi. Altepe, "Bursa'da birçok yabancı şirketin kuruluşu var. Otomotivin merkezi. Sadece Bosch'a her yıl 10 bin kişi geliyor" dedi.
Yatırımın yüzde 10'u tarıma
Bursa Büyükşehir, "Bilim Teknoloji Merkezi" kurdu. Bakanlığın desteklediği projede 2.500 metrekarelik alanda kurulan merkez, tamamı gerçekleşince 12 bin metrekareye çıkacak.
Bursa Büyükşehir'in, kent kırsalının da yatırımlarla desteklenmesini öngören yasa gereği başlattığı, tamamlamak üzere olduğu yatırımlar var. Bunlardan biri süt ürünleri fabrikası. 4 ilçenin sütünü toplayarak, işleyecek. Bu girişim, belediye şirketi Besan bünyesinde yapılandırıldı. "Amaç bölgenin ekonomisine katkıda bulunmak. Vatandaşın karnını memleketinde doyurmasını sağlamak, göçü önlemek… Fabrika kuruldu. Eski Tekel deposu vardı, ücretsiz aldık. Toprak ve bina ücretsiz olunca yatırımı 5 milyon liraya gerçekleştirdik. Keçi sütü istiyoruz. Yüzlerce elemanımız var. Hayvancılık, zeytincilik nasıl gelişir çalışıyoruz" dedi, Başkan Recep Altepe. Sütün pazarlanması işi de planlanmış. Belediye üretimi ekmek satan büfelerde süt de satılacak.
Su şirketi kuruyoruz
Başkan Altepe, belediyenin su konusunda da girişimleri olduğunu, şehrin yeraltı kaynaklarını şehre aktarmak istediklerini söyledi. Altepe, "Şirketimiz Buski var. O şirket kuracak. Dolum tesisi kuruyoruz. Uludağ'ın suları tüm dünyaya satılıyor. Parayı yine kırsal yatırıma dönüştürmek istiyoruz" diye konuştu.
Enerji santralları kuracak
Bursa Büyükşehir'in ekonomik projeleri çok. Bu kapsamda bir de enerji konusu üzerinde duruyor. HES veya rüzgar, imkan olan yerlerde yatırımlar yapılacak. Başkan Altepe, "Yüzde 10 kırsal yatırımı demek, benim yatırım tutarım 1 milyar, yüzde 10'u 100 milyon. Bununla çok iş yapılabilir. Biber üretene lazımsa makine vereceğiz. Zeytin bölgesiyiz. Bu konuda çalışıyoruz. Üretim ve depolama hizmeti verebiliriz" dedi.