Bursa kaçakla mücadelede kararlı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'dan / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde kaçak yapılaşmanın önüne geçebilmek amacıyla adeta seferberlik başlatıldı. Geçtiğimiz günlerde yaşanan yıkımları birçoğunuz eminim televizyonların ana haber bültenlerinden takip etmişsinizdir. Belediye ekipleri kaçak inşaat yapanların taşkınlıklarına göğüs gererek yıkımları gerçekleştirdi. Belirli dönemlerde göz yumulan yapılaşmanın sonuçları maalesef acı oluyor ama kanunsuzluğun ve hukuk tanımazlığın önüne de geçilmesi gerekiyor.

Daha önce de birkaç kez yazdığımız gibi Bursa'nın güzellikleri bugüne kadar maalesef o ya da bu nedenlerden dolayı hoyratça kullanılarak, kaçak yapılaşma ve tahribat alarm seviyesine geldi. Şimdi Büyükşehir Belediyesi kaçak yapılaşmaya karşı bir protokol hazırlayarak, sistemli bir şekilde mücadele başlatıyor. Valilik, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin içinde bulunacağı protokolle yetki ve sorumluluklar açıkça belirtilecek. Uygulamaya konulacak tedbirlerden bazılarını sıralayacak olursak;

. Beton firmalarına yönelik yaptırımlar artırılacak, kaçak yapılara beton verilmesinin tespiti halinde etkili yaptırımlar uygulanacak. Bu konuda ilgili meslek odaları ile de birlikte hareket edilecek.

. Mevzuat kaçak inşaat yapanın değil, kanunun lehine yorumlanacak.

. Havadan uydu, yerden motorize ekiplerle sahalar denetim altında tutulacak.

. Mevzuattaki açıklardan faydalanıp su bağlatmak isteyenlerin talepleri geri çevrilecek.

. Tapu gösterip su bağlantısına son verilecek. 

. Kaçak yapı tespiti yapıldığı anda yıkılacak.

Şehir plancılarının hesaplamalarına göre Bursa'nın yüzde 65'i mühendislik hizmeti almamış kaçak yapılardan oluşuyor. İnşaat Mühendisleri Odası kayıtlarına göre ise seçim döneminde Bursa'da yaklaşık 10 bin kaçak inşaat başlamış. Bugüne kadar belediyeler kaçak yapı ile ilgili 20 bin suç duyurusunda bulunmuşlar.

Şimdi yapılması gereken yasal mevzuat çerçevesinde hukuk kurallarına saygılı olarak kaçak yapıların bir an önce yıkılması. Dahası yeni kaçaklara meydan vermemek adına çok sıkı bir denetim mekanizması oluşturulmalı. Eminim ki Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının birlikteliği bu sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır. Bu konuda isyan edenlere de bir çift lafım var. Geleceksiniz imarı olmayan bir arazi üzerine sözde derme çatma yapıyı inşa edeceksiniz, imar uygulamalarından sonra da hak talep edeceksiniz. Yok öyle yağma. Bursa bir büyükşehir, dağ başı değil, herkes artık bunu anlamalı. Şehirde yaşamanın da bir bedeli var. Burada yaşamak istiyorsanız kurallarına uymak zorundasınız.

Belediyelerin kaçak yapı ile ilgili mücadelede yılmadan kararlılıkla devam etmesi, Bursa ve ülke adına çok büyük kazanım olacaktır. Her ne pahasına olursa olsun bu konuda kesinlikle geri adım atılmamalıdır. Çünkü başka yaşanacak Bursa yok!..