Bursa, Türkiye'nin silikon vadisi olmaya aday

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Prof. Dr. Ali CEYLAN / Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkan Yardımcısı

Genç bir akademisyenken 1980 yılında tanıştığım bir Alman Profesör, "Bursa 2000'li yılların Detroit'i olacak" demişti. O zaman, ne demek istediğini tam olarak anlayamamıştım. Çünkü, Bursa, 11. yüzyıldan beri bir tekstil kenti idi ve tekstil işi yapanlar iyi para kazanıyorlardı. Otomotiv sektörü de nereden çıkmıştı?

Aradan 20 yıl geçmeden, otomotiv ve otomotiv yan sanayinin Bursa için önemi ortaya çıktı. Alman profesörün tahmini gerçekleşmişti. Bugün, otomotiv sektörü tartışmasız Bursa'nın ve Türkiye'nin en önemli sektörüdür.

Bununla beraber, Bursalı tekstilcilere haksızlık etmemek gerekir. Temeli, 28 Kasım 1935'de atılan Merinos Fabrikası, Atatürk tarafından, 2 Şubat 1938 tarihinde hizmete açılmıştır. Merinos Fabrikası, Bursalılar için tekstilin ilkokuludur. 2000'li yıllara kadar zor da olsa sektörü liderliğini koruyan tekstil, otomotiv sektörü yanında ikinci sıraya düşse de tekstilciler yarışı bırakmak istemiyor. Çünkü Bursa'daki tekstilciler de kendilerini yeniliyorlar.

Son yıllarda, tekstilciler, yenilikçilik ve tasarım gibi en önemli ve evrensel rekabet araçlarını uygulamaya koymaya başladılar. Bu girişimlere karşın, dünyadaki şiddetli rekabet nedeniyle, Bursa'da tekstil sektörü hala zorlanmaktadır. Çünkü, Bursa, tekstil sektörü için sahip olduğu bazı üstünlüklerini kaybetmeye başlamıştır. Bir başka deyişle, Mukayeseli Üstünlükler Teorisi tekstil sektörü için önemini kaybetmiştir. Bursalı girişimciler değişim farkındadır. Bu nedenle, Bursa sanayi, yeni bir döneme giriyor. Bu dönem, ileri teknoloji girişimlerinin ağırlık kazandığı bir dönem olacaktır.

Ancak, Bursa gibi sanayi şehirlerinin ilk defa Devlet yardımına ihtiyacı var. Bursa'ya bilişim vadisi kurulmalıdır. Yapılan fizibilite çalışmalarına göre, Bilişim Vadisi için Türkiye'de en uygun yer Bursa'dır. Ancak, bu konuda resmi makamlar gerçeği görmek istememektedir. Bu nedenle, Hükümet yetkililerini objektif düşünmeye davet ediyorum.

Uludağ Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Teknokent alt yapı oluşturma açısından çok önemli bir konuma gelmiştir. Hükümet, bilişim vadesini Bursa'da gerçekleştirirse, Bursa ileri teknoloji üretim merkezi haline gelecektir. Böylece, Bursa'da katma değeri çok yüksek mal ve hizmetler üretilmeye başlayacaktır. Bundan da önemlisi, Türkiye'de sanayicilik sınıf atlayacaktır.

Kısa dönemde, Bursa'daki otomotiv ana ve yan sanayi, tekstil sektörü, makine ve elektronik sanayi ile gıda sanayileri, otomasyon işlerini yapmaya başlayacaklardır. Orta ve uzun dönemde ise, Türk ekonomisi yeni bir hamleye kalkacak, ülkemiz teknoloji üretmeye başlayacaktır.

Bursalı sanayicilerin üzerinde durdukları bir başka konu, Bursa Teknik Üniversitesi'nin kurulması çalışmalarıdır. Bursa ekonomisi kabuk değiştirecekse, yakında faaliyete geçecek olan, Bursa Teknik Üniversitesi'nin fakülte, bölüm ve ders içeriklerinin ileri teknoloji içermesi gerekiyor. Çünkü klasik anlamda organize edilecek ve yönetilecek bir teknik üniversitenin, ekonomiye çok az katkısı olacaktır. Bu nedenle, kurulacak Bursa Teknik Üniversite'nin vizyonu Bursalı sanayicilerle birlikte benimsenmeli ve bu üniversite mutlaka sanayici ile birlikte çalışmalıdır. Eğer, bu iki önemli husus iyi değerlendirilirse, Bursa, Türkiye'nin silikon vadisi olur.