Bursa'da seçim sonuçları seçim kuruluna kaldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda İbrahim Burkay ile İlhan Parseker arasında geçen seçim yarışında ilk etap geride kaldı. Adaylardan Parseker, ekibinin meclis üye sayısının yüzde 55'ini aldığını belirtirken, Burkay da 128 meclis üyeliğinden 75'ini al

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Esra ÖZARFAT

BURSA - Sahip olduğu 34 bin üye ile Türkiye'nin en büyük ticaret ve sanayi odası konumunda bulunan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO)
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay ile BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker arasında geçen seçim yarışı tamamlandı. Sabah 09.00'da kurulan 56 sandıkta 22 bine yakın oda üyesi oy kullandı. 51 komiteden 128 meclis üyesinin belirlendiği seçimde kıyasıya mücadele yaşanırken, BTSO tarihinin en kalabalık günlerinden birini yaşadı. Sandıklara itirazların bulunduğu seçimlerde seçim sonucunu seçim kurulu belirleyecek. İtirazları dün akşama kadar kabul eden seçim kurulu kesin sonucu yapacağı değerlendirmenin ardından açıklayacak.

Seçimlerin ardından bir açıklama yapan İlhan Parseker, asıl seçimin 14 Mayıs'ta yapılacağını belirterek, bir haftalık yeni bir seçim maratonunun başladığını kaydetti. Parseker, "Belli itirazlar var. Şu anda bizim yaptığımız hesaplara göre öndeyiz. Tabii inşallah sonuçlar kesin olarak açıklandığında bu görüşümüz teyid olmuş olur. Teyid olduktan sonra zaten yolumuza devam edeceğiz. Önümüzdeki hafta Salı günü seçimlere hazırlanacağız. Kesin neticeler çıkmadı ama yarının üzerinde meclis üyesi sayısına ulaştık. Yüzde 55'e yüzde 45 gibi bir rakam çıkıyor. İtirazların sonuçlarını beklemeden tam sayı vermek seçim kuruluna ayıp olur. O nedenle seçim kurulu kesin neticesini açıklamalı. Şu anda 4-5 komitede itirazlar var sanıyorum. O itirazlar kesinleştikten sonra belli olacak. Saç kesilip herkes önüne düşen saçı görecek" açıklamasını yaptı.

Eşit oy alan komiteler var

Diğer aday  İbrahim Burkay da Bursa iş dünyasının değişime sahip çıktığını ifade ederek, "Gerek Bursa 2023 Platformu çatısı altında liste çıkardığımız komitelerde gerekse de birlikte çalışma sözü aldığımız için liste oluşturmadığımız komitelerde seçilen arkadaşlarımızla Bursa'yı gelecek hedeflerine taşıyacak güçlü bir yönetim oluşturacağız. Liste çıkarttığımız kesinleşen sandık sonuçlarına göre 75 meclis üyeliği elde ettik. İtiraz nedeniyle değerlendirilen komitelerin seçim sonuçlarının netleşmesiyle bu sayı daha da artacaktır. Bu da Bursa'nın bu değişime ve dönüşüme ne kadar istekli olduğunun en önemli göstergelerinden biridir. En başından beri dediğimiz gibi ortak paydası Bursa olan bir yola çıkmıştık. Özellikle açıklamış olduğumuz listenin dışında bir de 7-8 tane açıklamadığımız listemiz vardı. Oradaki arkadaşlarımızın karşılarına liste çıkartmamıştık. Topladığımız zaman şu anda meclis çoğunluğunun bizde olduğunu görüyoruz" diye konuştu. Bazı komitelere itirazlar olduğunu kaydeden Burkay, "Eşit oy alan komiteler var, çizili olan bazı oy pusulaları ile ilgili şikayetler söz konusu. İncelendikten sonra açıklanacak kesin sonuçlara göre oluşacak olan meclis yeni yönetimi belirleyecek. Bursa iş dünyasının gerçek sahipleri mecliste yer alacak. Bütün komitelerde yüzde 75'in üzerinde katılım oldu. Demokratik ve güzel bir süreç yaşadık" şeklinde konuştu.

Özer Matlı, 40 yıllık başkana karşı kazandı

Seçim heyecanı Bursa Ticaret Borsası'nda da yaşandı. 40 yıldır başkanlık görevini yürüten Rıza Aydın seçimlerde 7 komisyondan sadece ikisini kazanarak listesinden 6 kişiyi meclis üyeliğine gönderdi. Seçimlerde Rıza Aydın'a rakip olan Özer Matlı ise 7 meslek komitesinden 5'ini kazanarak 11 meclis üyesi çıkardı. 599 üyesi bulunan Bursa Ticaret Borsası'nda yönetim kurulu seçimleri 14 Mayıs'ta yapılacak. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından açıklama yapan Özer Matlı, çoğunluğu kazandıkları için kimseye farklı bir muamele yapılmayacağını söyledi. Matlı, "Birisinin kalbini kırarak üste çıkmayacağız. Bugüne kadar kucaklayıcı olmaya çalıştık, bundan sonra da bu tutumumuz devam edecek. Bizim bu saatten sonra Bursa'ya borcumuz var" dedi.

Balıkesir Ticaret Borsası'nda Faruk Kula güven tazeledi

Tek liste ile gerçekleştirilen Balıkesir Ticaret Borsası Genel Kurulu'nda mevcut başkan Faruk Kula 106 oy ile yeniden başkanlığa seçildi. Bir diğer güven tazeleyen de Susurluk Ticaret Borsası Başkanı Sefer Göçer oldu. Gönen Ticaret Odası'nda mevcut başkan Hasan Özçağlayan ve Hasip Osman arasında geçen seçim yarışında  ise 7 sandıktan 6'sını kazanan alarak Özçağlayan ipi gögüsledi.

Karagözlü başkanlık şansını kaybetti

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 1999 yılından bu yana kesintisiz olarak sürdüren Mehmet Karagözlü, kendi meslek komitesinden seçilemedi. Yeni dönem meclisine giremeyen Karagözlü, başkan seçilme şansını da kaybetti.Oda başkanlığı için uzun zamandır kulis çalışmaları yürüten koçak Agro Tarım İşletmeleri sahibi Ruhi Koçak da hal esnaflarının bulunduğu gruptan çıktı.  Hafta sonu bin 800 üyenin 14 grupta seçimlere gittiği odada 4 sandık kuruldu ve 33 kişilik yeni meclis için seçimlere gidildi. 10 mayısta oda organları seçimi yapılacak.

EBSO'da meclis başkanlığı için 3 aday yarışacak

İZMİR - Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın 2 Mayıs'ta gerçekleştirdiği meslek komiteleri ve meclis üyeleri seçimlerinin ardından yönetim kurulu başkanlığı için Ender Yorgancılar'ın karşısına rakip çıkmazken bugün  meclis başkanlığı için 3 aday yarışacak.  1987 yılından bu yana ilk kez tek liste ile seçimlere gidilirken yine ilk kez  Ender Yorgancılar, üst üste iki dönem başkanlık koltuğuna oturmuş olacak.
Bugün 09.00-14.00 saatleri arasında EBSO binasında yapılacak seçimlerde yönetim kurulu başkanı ile yönetim kurulu üyeleri, disiplin kurulu ve TOBB Birlik Genel Kurulu delegeleri seçimleri yapılacak. Öğleden sonra da  meclisin en yaşlı üyesi olan Nedim Uysal'ın açacağı mecliste 130 meclis üyesi meclis başkanı  ve meclis başkan vekillerini seçecek.  Meclis başkanlığı için  EBSO Yönetim Kurulu eski Başkanı Salih Esen, yine EBSO eski Başkanı Kani Aydoğdu ile EBSO Meclis Üyesi Hüseyin Arıcı yarışacak. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender  Yorgancılar, meclis başkanı adaylarına eşit mesafede olduğunu ifade etti.