Bursa'nın geleceğine dair notlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

omer.faruk@dunya.com

29 Mart yerel seçimlerine işsizlik sorununun gölgesinde giren Bursa'da 508 bin 7 oyla oyların yüzde 47.3'ünü alan AK Parti adayı Recep Altepe Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilirken, AK Parti Bursa'nın 17 ilçesinden 13'ünün yönetimini üstlendi.

Küresel krizin en çok etkilediği illerin başında gelen sanayi kenti Bursa'da AK Parti'nin atanmış İl Başkanı Sedat Yalçın ile geçtiğimiz günlerde biraraya gelerek seçim sürecini, sonuçlarını ve kentin geleceğe yönelik vizyonunu konuştuk. Bursa'da seçimlerden tüm olumsuzluklara rağmen yine birinci parti olarak çıkmalarının sırrını halka doğruları anlatmak olarak açıkladı Yalçın. Muhalefetin seçim sürecini tamamen krize ve küresel anlamda yaşanan krizi de hükümete bağlayarak yanlış bir yol izlediğini savundu. Bursa seçimlerinde Başbakan'ın etkisinin büyük olduğunu ama diğer yandan Bakan Faruk Çelik'in de seçmen üzerinde büyük ağırlığı olduğunu söyledi. Büyükşehir belediye başkan adayının değiştirilmesinin Bursa gibi büyük bir kent için aslında risk olduğuna değinerek, "Geçen dönem Hikmet Şahin'in halktan kopuk, bir anlamda başına buyruk bir yönetim sergilemesinden dolayı koordinasyon sorunu yaşadık ve seçimlere Recep Altepe ile girdik" dedi.

Yalçın, Bursa'nın acilen çözülmesi gereken sorunlarının başında ise ulaşımın geldiğini söyledi. Ulaşımın bir master planı mantığıyla havayolu, denizyolu, demiryolu, karayolu ve kent içi yolların birbirini tamamlayan tarzda ve halkın günlük hayatını kolaylaştırıcı ve ucuz sağlanmasının planlanacağını aktardı.

Üniversitelerin bölünmesinin gündeme gelmesi ile birlikte çok büyüyen Uludağ Üniversitesi'nin bölünerek Gemlik'te bir teknik üniversitenin kurulacağı bilgisini verdi. Bursa'nın sağlık turizminden de pay alması için çalışacaklarını, Samanlı bölgesinde 500 dönüm üzerinde bir sağlık kompleksi kurulacağını, bunun da Sağlık Bakanlığı özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirileceğini müjdeledi.

Yalçın, kaçak ve çarpık yapılaşma sorunlarının yaşandığı bir kent olarak depremde büyük risk altında bulunan Bursa'nın sağlıklı kentsel dönüşüm projelerine ihtiyaç bulunduğunu da dile getirdi. Sıcaksu bölgesinde bir projenin başlamak üzere olduğunu, Yalova yolunda yaklaşık 7-8 etaplı büyük bir projenin gerçekleştirileceğini ve Ovaakça'dan terminal ve santral garaj bölgesini kapsayan alanda nezih bir bulvardan geçileceğini bildirdi.

Yeni dönemde büyükşehir belediyesinin tam bir koordinatör belediye olarak görev yapacağını hatırlatan Yalçın, "Geçmişte bunu yapamadık. Şu anda büyükşehir ilçe belediyelerin yaptığı çalışmaların tamamını izliyor. Büyükşehirle birlikte, büyükşehrin imkânlarını da katarak hareket edilecek. İlçeler büyük harcamaların altına giremeyebilir bu noktada da büyükşehrin desteği olacak" dedi. Atatürk stadının 40 bin seyirci kapasiteli olarak yerinde yapılacağını, Uludağ'ın yaz turizmine de açılmasının sağlanacağını, spor kulüplerinin yaz aylarında kamp yapabilmesi için düzenleme yapılacağını da hatırlatan Sedat Yalçın, geçmiş döneme ilişkin gerekli incelemelerin yapılacağını ve hukuka aykırı bir durum ortaya çıkması durumunda muhataplarından hesap sorulacağını da sözlerine ekledi.