Bursa'nın girişimci ruhu
Prof.Dr.Ali CEYLAN / Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Genel Sekreteri
Küresel kriz ortamında, yatırımı ve istihdamı teşvik etmeyi amaçlayan paket açıklandı. Teşvik paketini birkaç defa okudum. Geniş kapsamlı bir teşvik paketi olduğunu söylemeliyim. Özellikle, sektörel teşviklerin orta ve uzun vadede olumlu sonuçlar vereceğini düşünüyorum. Bu nedenle, teşvik paketine sektörel teşvikleri ilave eden ilgilileri kutluyorum. Teşvik paketi, birçok açıdan değerlendirilebilir. Ama beni en çok etkileyen, 10 bin adet girişimci adayına eğitim ve danışmanlık hizmeti verileceği ile ilgili teşvik oldu.
Bu teşvikten, Türkiye'de girişimci ruhu taşıyan gençler mutlaka yararlanmalıdır. Özellikle, kendi işini kurmak isteyen Bursalı girişimci adaylarının, girişimci eğitim teşvikinden daha çok yararlanacağını düşünüyorum. Çünkü Bursa'daki girişimci ruh, oldukça yüksek seviyelerde atıyor. Bursalı girişimciler, daha çok çalışmayı, daha çok üretmeyi, daha çok yenilik yapmayı, daha açık fikirli olmayı, devletten beklememeyi, vergi şampiyonu olmayı öğrenmiş durumda. Bu nedenle, Bursa'yı Türkiye'de küçük girişimci adaylarının merkezi gibi görüyorum. Bursa'da otuzun üzerinde işadamları derneği var. Bu
işadamı enflasyonunu seviyorum.
Türkiye'nin neresinde yaşıyorsanız, yaşayın, girişimci ruhu taşıyor ve bu teşviklerden yararlanmak istiyorsanız, lütfen KOSGEB'le iletişim kurun. Ayrıca, işadamı olmak için özel bir diploma istenmiyor. Bilindiği gibi, en çok eksikliğini duyduğumuz üretim faktörü, girişimci azlığıdır. Ancak, başta bazı girişimciler olmak üzere, önemli bir kesim, hâlâ, işletmelerin en önemli sorunlarının finans olduğunu düşünür.
Bu kurslara gidecek gençlerin, iş hayatında tecrübe sahibi olmalarında sayısız yarar olduğunu düşünüyorum. Aksi halde istenen fayda sağlanamaz. Hatta işletme sahibi olan ve kendini geliştirmek isteyen kişilerin veya aile şirketlerinde çalışan genç aile bireylerinin, girişimcilik kurslarına katılmalarını öneririm.
İnanıyorum ki; Bursa'daki girişimci gençler, girişimci yetiştirme kurslarına çok büyük ilgi gösterecekler ve geleceğin girişimcileri olarak çok büyük başarılara imza atacaklar. Kursları koordine edecek KOSGEB'e çok önemli görevler düştüğünü sanıyorum. Bana göre, KOSGEB, çok önemli bir fırsat yakaladı. Teşvik kapsamındaki eğitim ve danışmanlık hizmetini iyi bir şekilde yönetebilirse, saygınlığını da artırabilir. Ancak, ülkemizde söz konusu eğitim ve danışmanlık hizmetlerini verecek yeterli eğiticilerin sınırlı olduğunu hatırlatmak isterim. Ayrıca, eğitimciler bilmelidir ki; girişimci eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin, mevcut eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden çok önemli farklılıkları vardır.
Biz, Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği olarak, KOSGEB'in çalışmalarını yakından izleyecek ve yardımcı olmaya çalışacağız. Çünkü ülkemizde her şey var. İhtiyacımız, bu ülkenin helva yapabilecek çağdaş girişimcilerinin yetersizliğidir. Bursa, bu konuda da Türkiye'ye örnek olmak istiyor.