Bursa'yı gelecekte bekleyen sorun: Ulaşım

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof. Dr. Ali CEYLAN / Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri

Bahar gelip, doğa canlanmaya başladığında, aklıma hep Bursa gelir. Hele, leylaklar ve erguvanlar açtığında, Bursa'da doğup büyüdüğüm için kendimi çok şanslı sayarım. Çünkü, bu kadar güzel bir şehirde yaşamak çok az kimseye nasip olur.

Bursa'yı sık sık bazı Avrupa kentleri ile karşılaştırıyorum.

Koruyup, iyi bir şekilde planlayabilseydik Bursa, Avrupa'daki şehirlerden daha güzel bir şehir olurdu. Ovayı, yeşili ve su kaynaklarını kaybetmezdik. Sanayi bölgelerini doğayla bütünleştirebilirdik. Nilüfer'imiz tertemiz akar, kıyısında dinlenir, balık tutar, Uludağ'dan gelen soğuk suları içer, alemlere dalardık.

Kışın kayak yapar, yazın Bursa ovasından Uludağ'a bakar, haşmetinden etkilenir, yıl boyunca kucağında dinlenebilirdik.

Mudanya, Gemlik veya Karacabey Boğazı'ndan Marmara'nın ılık sularında yaz tatilimizi geçirir, denize girmek için sıcak yaz günlerinde 10-12 saat yolculuk yapmazdık.

Bahar geldiğinde, Bursa'da şehrin rengini değiştiren erguvanların ve leylakların güzelliği ve kokusundan başımız döner, hiç olmazsa 15-20 gün aşıklar gibi Bursa sokaklarında dolaşabilirdik. Çirkin yapılaşmayı önleyebilir, yeşiller arasında çok daha mutlu bir hayat sürebilirdik.

Neyse, bunlar geçti. Şimdi geleceğe bakalım.

Şarkıdaki gibi, "Baharı görmeden yaz geldi geçti", sonbahara geldik. Ben yine hüzünlendim. Ruhunuzu karartmak istemiyorum. Ama, önlem almazsak, gelecekte Bursa'yı çok daha büyük  tehlikeler bekliyor. Bursa'nın 10 yıl sonrasını görebiliyorum. Bursa sanayiinin üretim ve ihracat gücü en az bir kat daha artacak.

Girişimcilik ruhu şaha kalkacak. Nüfus ikiye katlanacak. Gecekondular, Bursa'nın tarihi kimliğini yok edecek. Bursa kimliğini kaybetmeden bu yükü kaldırabilir mi?Güzel, temiz, yaşanabilir, erguvan, leylak ve çınar ağaçları ile bezenmiş bir Bursa için neler yapılmalı acaba?

Ben, en önemli sorun olarak ulaşımı görüyorum. Her şeyden önce sanayi bölgelerinin içerisine kadar demiryolu gelmeli. Bursa sanayii, demiryolları ile Bursa, Mudanya, Gemlik, Bandırma iskelelerine ve Balıkesir, İnegöl ve Bozüyük'e  bağlanmalı. Aksi halde, gelecek yıl Bursa'daki otomobil firmalarının iki veya üçe katlayacak üretimlerini, ihraç etmeleri kolay olmayabilir. Bu fabrikaların rekabet gücü azalırsa, işimiz iyice zorlaşır. Şehir içi  ulaşım için, metro sistemine daha çok yatırım yapılmalı, demiryolları köylere kadar ulaşmalıdır. Bursa'yı İstanbul ve İzmir'e bağlayacak otoban inşaatına bir an önce başlanmalı, insanlar Bursa'da çalışmalı ama köylerde oturmalı.

Teşvik sisteminde yapılacak değişikliklerle, Bursa sanayii ileri teknoloji üreten tesislerle donatılabilir. Bu konuda, Uludağ Üniversitesi'nde faaliyet gösteren teknoloji merkezi ULUTEK yöneticilerine çok önemli görevler düşüyor.