BUSİAD, Bursa için çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof.Dr.Ali CEYLAN / Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkan Yardımcısı

Bilindiği gibi, sivil toplum örgütleri toplumların yaşamlarında çok önemli roller üstlenmekte. Başka bir ifade ile bir toplumda sivil toplum örgütlerinin sayısı ve etkinliği arttıkça, o toplumun yaşam seviyesi de artmakta, bireylerin daha mutlu bir hayatı olmakta. Bir sivil toplum örgütü olarak BUSİAD da Bursa'nın ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamında çok önemli bir rol oynuyor.

Örneğin, geçtiğimiz haftalarda, Bursa Valisi başkanlığında, Cumhurbaşkanı'nı ziyarete giden Bursa heyetinde, BUSİAD Başkanı Arif Özer de yer almış ve Bursa ekonomisi ile ilgili bilgileri Sayın Gül'e birinci ağızdan sunmuştur. BUSİAD'ın bir başka etkinliği, Bursa Senfoni Orkestrası temsilcileri ile işbirliği sonucu, orkestranın açılış konserine katılmak şeklinde oldu. Bu etkinlikten iki gün sonra, "Küresel Krizin Türkiye'ye Etkileri ve Olası Öngörüler" başlıklı bir konferans, BUSİADEVİ'nde Prof.Dr. Kerem Alkin tarafından üyelere sunulmuştur. 15 Ekim tarihinde ise, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası sanatçıları ile bir yemekli toplantıda, BUSİAD'ın Bursa'nın sanat yaşamı için

yapabilecekleri tartışıldı.

Görüldüğü gibi BUSİAD, kısa bir süre içerisinde üç önemli etkinliğe imzasını atmış bulunmakta.

Bu yoğunluktaki etkinlikler bazı okuyuculara anlamsız veya abartılı gelebilir. Ancak, söz konusu etkinlikler, BUSİAD'ın 32 yıllık tecrübesinin sonucudur.

BUSİAD'ın yıllık faaliyetlerinin planlandığını ifade etmem, sanıyorum konunun anlaşılmasını kolaylaştırılabilir. Başka bir ifade ile işletmelerdeki, satış veya nakit  bütçeleri gibi, BUSİAD'ın da yıllık faaliyet planları önceden yapılmakta ve faaliyetler bu plana göre sürdürülmekte. Sanırım, Türkiye'de bu şekilde çalışan sivil toplum örgütü sayısı bir elin parmaklarını geçmez. İşte, BUSİAD'ı, Türkiye'deki ender sivil toplum örgütlerinden biri yapan temel özelliklerinden birisi de planlı çalışmasıdır.

Son yıllarda, Avrupa Birliği'nin istekleri doğrultusunda, Türkiye'de sivil toplum örgütleri teşvik edilmekte. Aynı şekilde, sivil toplum örgütü olarak işadamları derneklerinin kuruluşu da destekleniyor. Ancak, girişimcilik ruhu desteklenmediği sürece, işadamları derneklerinin desteklenmesi fazla bir anlam ifade etmemekte.

BUSİAD'ın görevlerinden birisi de girişimcilik ruhunun teşvik edilmesinde ve girişimcilerin sorunlarını ilgili makamlara iletmek konusunda öncülük görevi yapmaktır. BUSİAD, bugün Türkiye'de en tanınan işadamları derneklerinden biri olduysa, şöhretini haklı olarak ürettiği ve toplumun hizmetine sunduğu fikirlere borçludur. Bugün, Bursa'da girişimcilik ruhu diğer şehirlere göre çok daha hızlı geliştiyse, BUSİAD'ın rolü unutulamaz. Bu ruh, Bursa'dan Anadolu'nun diğer şehirlerine dalga dalga yayılmıştır.

Öte yandan BUSİAD'ın gücü partiler üstü olmasından da kaynaklanmakta. Gerçekten de BUSİAD, Türkiye'de siyasetin üstünde kalabilmiş ender derneklerden birisidir.