Bütçe açığına şifa kaynağı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEKİRDAĞ'dan / M.Nedim ÇAĞLAR

[email protected]

Geçtiğimiz günlerde Çorlu Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇİSAD), başkan değişimini yaptı. Görevi devreden Dr. Kemal Kavut ile teslimden bir hafta önce yaptığımız sohbette bize ÇİSAD'ı ve hedeflerini anlatmıştı. ÇİSAD üyelerinin bir araya gelerek oluşturduğu toplu konut projesi Sirello Evleri'nin, "ortaklık kültürü"nü geliştiren ve sonraki daha büyük yatırımlara örnek olacak bir adım olduğunu söylemişti. 1 milyon 650 bin TL'ye yakın bir yatırımla, toplam 9 blok 106 daireden oluşan bu proje, Çorlu'da "çevreci" yapısıyla örnek bir projeydi. Kavut bu projenin yanı sıra yine ÇİSAD bünyesinde, Çorlu'da, sağlık hizmetlerinde kullanılan sarf ve demirbaş malzeme üretimi için bir yatırım yapmayı planladıklarını ifade etmişti.

Bu anlamda bölgemize baktığımızda Çerkezköy OSB'de ilaç sanayinde Türkiye'nin devleri olan, Deva İlaç, Bilim İlaç, Embil İlaç, Koçak Farma gibi firmaların üretim yaptığını görüyoruz. Yine Çerkezköy OSB'de sağlık sektörü için üretilen ürünlerin sterilizasyonunu yapan Gamma Pak, Türkiye'nin ilk ve tek ameliyat ipliği ve serum aksamları üreten Steril Sağlık Malzemeleri San. Tic. AŞ, Çerkezköy OSB'de üretime başlamış, şuan Velimeşe'de üretimine devam eden ilaç, medikal, gıda sektörlerine "temiz oda" üretimi yapan Cleanest Panel gibi, sağlık endüstrisinde üretim yapan firmalar var. Çorlu'da dünyanın en büyük serum üretim tesisi olarak görülen Polifarma, Lüleburgaz'daki Zentiva İlaç, Silivri Çantaköy'de Sanovel İlaç, Çatalca'da fikir babalığını İshak Alaton'un yaptığı, 20 girişimci Türk bilim adamının bir araya gelerek kurduğu, balon kateter ve kalp stenti üreten Alvimedica AŞ gibi firmalar sağlık endüstrisinde önemli yatırımlara imza attılar. Bu örnekler, bölgenin sektördeki konumuna işaret ediyor.

İlaç sanayindeki yatırımlar artsa da, girdilerin önemli kaleminin ithal olması, katma değer üretilmesi açısından çok dikkate değer olmadığı açık. Ancak, tıbbi cihaz, demirbaş ve sarf malzeme üretimiyle katma değer yaratılabilir; ithalatın önüne geçilebilir. Sağlık Bakanlığı 2009 yılı UBB Verileri'ne göre, sektördeki toplam üretici firma sayısı bin 87, toplam ithalatçı firma bin 841 olduğu göz önüne alınırsa, yapılacak her yatırım bizim için çok önemli. Yaklaşık yüzde 70'ini ithalat ile karşıladığımız ihtiyaçlarımızda, ABD, Almanya, İngiltere ve Japonya'ya bağımlı haldeyiz. Bu alandaki ihracatımız yüzde 15 dolaylarında. 2005 yılına göre ihracatımız 2 katına çıkmış olması da, sektördeki KOBİ'ler için bir fırsata işaret ediyor. Zira, Avrupa'da en çok katma değer yaratan sektörlerden biri olan tıbbi cihaz (medikal) sektörü, KOBİ yoğun bir sektör. Avrupa'da kazancın yüzde 8'i Ar-Ge'ye ayrılıyor. İleri teknoloji ve Ar-Ge ile gelişecek sektör, Türkiye'nin 2023 hedefinde çok stratejik bir konumda yer aldığını düşünüyorum. Çorlu ise bu hedefe talip.

Kavut'un dediği gibi, Türkiye, sağlık hizmetlerinde kullanılan demirbaş ve sarf malzemeye çok ciddi dövizler ödeyerek içinden çıkılmaz bütçe açığı probleminin çözümünde önemli bir hamle yapabilir. 10 yıl önce savunma sanayinde dışa bağımlı olan Türkiye'nin, savunma sanayinde ihracat yapar hale geldiğimizi hatırlatan Kavut, sağlık endüstrisinde de önce iç pazarı doyuran sonra ihracatı katlayarak arttıracak bir konuma gelebilir.

ÇİSAD'da bayrağı devralan Makine Mühendisi Rahmi Yavuz'un da, bu yatırım planlarını ileriye götüreceği inancındayız. Yeter ki, girişimcimiz arkasında desteğini esirgemeyecek pederşahi bir gücü arkasında bilsin, böylece sağlık endüstrisi bütçe açığı için bir şifa kaynağı olabilsin.