Bütçe görüşmeleri başladı
Meclis'te, 13 gün sürecek, 2016 yılı bütçe görüşmeleri başladı.
TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.
Genel Kurul'da yapılan usul tartışmalarının ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılı bütçesi üzerine bir saatlik sunum yaptı.
Tartışmaların ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılı bütçesi üzerine sunumuna başladı. Naci Ağbal öncelikle küresel ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerini paylaşarak küresel krizi takip eden dönemde beklenen iyileşme bir türlü gerçekleşememiş ve küresel ekonomiye ilişkin riskler farklılaşarak da olsa varlığını sürdürdüğünü söyledi. Naci Ağbal, söz konusu risklerin "Fed'in para politikası, Çin'de büyümenin yavaşlaması, Jeopolitik gerginliklerin devam etmesi, Avro Bölgesi'nde yavaş toparlanma, Gelişmekte olan ülkelerde düşük büyüme ve aşırı borçlanmanın küresel büyümenin önünde engel teşkil etmesi maddelerini gösterdi.
'Enflasyonun istikar kazanmasını hedefliyoruz'
Türkiye ekonomisinin 2015'in ilk dokuz ayında yüzde 3,4 büyüdüğünü kaydeden Naci Ağbal bir saatlik sunumunda şunları söyledi:
"2015 yılı büyüme performansı ile Türkiye'nin; G20, OECD ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olması beklenmektedir. 2016 yılında ise siyasi istikrar ve reform iradesinin öngörülebilirliği artırması ve en büyük ticaret ortağımız olan AB'de beklenen ekonomik toparlanma sonucunda büyümenin yüzde 4,5 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Enflasyon 2015 yılında Türk lirasında yaşanan değer kaybı ve gıda fiyatlarında kaydedilen yüksek oranlı artış nedeniyle hedefin üzerinde yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2016 yılı Ocak ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9,58 olarak gerçekleşmiştir. Küresel emtia fiyatlarındaki düşük seyrin devamı, sıkı para politikası, mali disiplin ve döviz kurundan kaynaklanan olumlu baz etkisiyle enflasyonun 2016 yılında yüzde 7,5'e gerilemesini bekliyoruz. Enflasyonun kademeli bir şekilde düşerek orta vadede düşük tek hanelerde istikrar kazanmasını hedefliyoruz.''
'İç borçlanmada önemli iyileşmeler sağladık'
2015 yılında ihracatın yüzde 8,7, ithalatın yüzde 14,4 oranında daraldığını bildiren Naci Ağbal, dış ticaret açığının 2015 yılında yüzde 25,2 azalarak 63,3 milyar dolara gerilediğini söyledi.
Ağbal, cari açığın 2015 yılında yüzde 26,1 oranında daraldığını belirterek, "2007 yılında 20,2 milyon kişi olan istihdamımız Kasım 2015 döneminde 26,7 milyon kişiye yükselmiştir. 2002 yılında vergi gelirlerinin yüzde 85,7'si faiz ödemelerine giderken bugün vergi gelirlerinin sadece yüzde 13'ü faiz ödemelerine gitmektedir. Tüm bu kazanımlarla iç borçlanma maliyetlerinde önemli iyileşmeler sağladık. 2002'de yüzde 62,7 seviyesinde olan Türk lirası cinsinden sabit faizli devlet iç borçlanma senetleri faiz oranı 2016 yılı Ocak ayı itibarıyla yüzde 11,1 olmuştur. 2002 yılında yüzde 25,4 olan reel faiz oranı ise 2016 yılı Ocak ayında yüzde 3 olarak gerçekleşmiştir. Hükümetlerimiz döneminde faiz yükünü azaltarak tasarruf ettiğimiz kaynakları eğitim, sağlık, sosyal harcamalar ve yatırım harcamaları için kullandık." açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülecek
Kurul'da 27 Şubat Cumartesi günü Cumhurbaşkanlığı,TBMM, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Başbakanlık, Kamu Denetçiliği Kurumu, MİT, MGK, Diyanet işleri Başkanlığı, RTÜK, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Türkiye insan Hakları Kurumu, 28 Şubat Pazar günü Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, Vakıflar Genel Müdürlüğü, AFAD, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu bütçeleri görüşülecek.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı bütçeleri 29 Şubat Pazartesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı bütçeleri 1 Mart Salı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçeleri 2 Mart Çarşamba, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçeleri 3 Mart Perşembe, Milli Savunma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçeleri 4 Mart Cuma, Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ile üniversitelerin bütçeleri ise 5 Mart Cumartesi günü ele alınacak.
Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Gelir Bütçesi ile 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın ilk 5 maddesi 6 Mart Pazar, 6-13. maddeleri 7 Mart Pazartesi, 14 ve 15. maddeleri ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın maddeleri ise 8 Mart Salı günü görüşülecek.
Her gün 11.00'de toplanılacak
Genel Kurul, her gün saat 11.00'de toplanacak ve günlük programını tamamlayıncaya kadar çalışacak. Gruplar ve hükümetin turlardaki konuşma süresi 80 dakika olarak belirlendi.
Meclis'in bütçe maratonu, 9 Mart Çarşamba günü, bütçenin tümü üzerinde yapılacak son konuşmalarla tamamlanacak.
Kaynak: ANKA, DHA