Bütçe Komisyonunda 'Fazıl Say' polemiği

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2015 yılı bütçe görüşmelerinde 'Fazıl Say' gerginliği yaşandı. Fazıl Say'ın eserlerinin yasaklandığını iddia ederek eleştirilerde bulunan CHP'li Çetin'e, Bakan Çelik ve AK Partili vekil Erdinç'ten yanıt gecikmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanlığı 2015 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yazma Eserler Başkanlığının 2015 bütçesinin görüşüldüğü komisyonda, CHP'li vekil ve Bakan Ömer Çelik arasında Fazıl Say polemiği yaşandı.

Milletvekillerinin söz aldığı komisyonda, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Bakan Ömer Çelik'e, "Fazıl Say'ın eserlerini neden yasakladınız, sanata yasak bu çağa yakışır mı? Böyle bir sanatçı ile ülkeyi tanıtmak varken yasaklamak neden " diye sordu.

Bakan Çelik: Bu bir reklam kampanyasıdır

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Fazıl Say ile ilgili iddialara ilişkin ise sanatçı konuşana kadar kaç eseri hangi eseri oynanmış bilmediğini söyledi. 

Çelik, kendinden önceki 2 senede sanatçının eserinin hiç icra edilmemesine rağmen hiçbir şekilde sansür iddialarının gündeme gelmediğine işaret etti.  

Bu durumda kimseden hiç ses çıkmadığını kaydeden Çelik, yapılan tüm açıklamalara, yayınlanan tekziplere rağmen hala eserin sahnelenmediği iddia ediliyorsa bunun reklam kampanyası olduğunu belirtti. 

Çelik, "Ama bunu hem sanatçı hem onun arkasından siyasi arkadaşlarımız iddia ederse biz buna şaşırır ve üzülürüz. Benden önceki senelerde 2 sene üst üste hiç oynanmadığı halde bununla ilgili ne kendisi ne siyasiler hiçbir şey gündeme getirmemiş. Şimdi oynandığı halde sansürden bahsediliyor. Buradaki manipülasyonu herkesin takdirine sunuyorum" diye konuştu. 

AK Partili vekilden Zerrin Özer örneği

CHP'lilerin ardından söz alan AK Parti Adana Milletvekili Şükrü Erdinç, sanatçı Zerrin Özer'in, "Sırf Tayyip Erdoğan'ı sevdiğim için kendi kültürdaşlarımdan görmediğim hakaret kalmadı" dediğini ifade etti.

Erdinç, "Sadece kendi mahallemizde yapılanlara 'doğru', onun dışındakilere yapılan 'yanlıştır' dersek bu, sanata ve sanatçıya yapılan haksızlık olur" diye konuştu.

"Fazıl Say benim gözümde değerli değildir"

Şükrü Erdinç, sanatçının yaptığı sanatla değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Yaptıkları sanatın önüne geçerse, onun sanatçılığından bahsetmek söz konusu olamaz. Sanat ve sanatçı değerli olabilir, ideolojisi de olabilir ama ideolojisi sanatının önüne geçerse benim gözümde değerli değildir. Fazıl Say benim gözümde değerli değildir" ifadesini kullandı.

"Onun sanatçılığından herkesin şüphe duyması lazım"

Fazıl Say'ın eserlerinin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'ndan çıkarıldığının söylendiğini kaydeden Erdinç, "Ben baktım, eserleri yer alıyor. 2013-2014 sezonunda 3 eseri alınmış ama son eseri Soma maden kazası nedeniyle çıkarıldığı için bunu genele yaymak doğru olmaz. Bir kişi iktidar, AK Parti karşıtlığı ile gündeme geliyorsa onun sanatçılığından herkesin şüphe duyması lazım" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir