Bütçe takvimi belirlendi
TBMM Genel Kurulunda, Ulaştırma ve Maliye bakanlıklarının bütçelerinin kabul edilmesinin ardından, tasarının maddelerine geçildi.
TBMM - 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının tümü üzerindeki son görüşmeler, 25 Aralık Cuma günü yapılacak.
TBMM Genel Kurulunda, Ulaştırma ve Maliye bakanlıklarının bütçelerinin kabul edilmesinin ardından, tasarının maddelerine geçildi. Genel Kurulda, tasarının gider ve gelirlerini düzenleyen 1. ve 2. maddeleri kabul edildi. Buna göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 281 milyar 853 milyon 655 bin 110 lira, özel bütçeli idarelere 17 milyar 799 milyon 895 bin 100 lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlara ise 1 milyar 949 milyon 287 bin 82 lira ödenek verilecek.
Genel bütçenin gelirleri, 231 milyar 235 milyon 584 bin lira; özel bütçeli idarelerin gelirleri 4 milyar 898 bin 274 bin 700 lirası öz gelir, 13 milyar 386 bin 485 bin 400 lirası Hazine yardımı olmak üzere toplam 18 milyar 284 milyon 760 bin 100 lira; düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirleri ise 1 milyar 949 milyon 287 bin 82 lira olarak tahmin ediliyor.
Özel bütçeli idarelerin net finansmanı ise 134 milyon 598 bin lira olarak öngörülüyor.
Çalışma takvimleri öne alındı
Genel Kurulda daha sonra Danışma Kurulu önerisi okundu. Kabul edilen öneriye göre, TBMM Genel Kurulu, yarın 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 15. maddesi kabul edilinceye kadar, 23 Aralık Çarşamba günü de 25. maddesi kabul edilinceye kadar çalışacak.
Genel Kurul, 24 Aralık Perşembe günü ise 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2008 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın oylanmamış maddelerinin bitimine kadar çalışmalarına devam edecek.
Her iki tasarının 26 Aralık Cumartesi günü yapılması öngörülen tümü üzerindeki son görüşmeleri ise bir gün öne çekildi. TBMM Genel Kurulu, 25 Aralık Cuma günü saat 13.00'te toplanacak ve 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2008 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın oylamasının bitimine kadar çalışacak.
TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Danışma Kurulu önerisinin kabul edilmesinin ardından yarın saat 11.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.
"Vergilerdeki artış makul"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergilerde öngördükleri yüzde 7,9'luk artışın, ''makul ve gerçekçi'' olduğunu ifade etti.
Şimşek, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2010 yılı bütçesi üzerindeki eleştirileri yanıtladı.
Türkiye'nin küresel krizden bir miktar etkilendiğini, etkilenmemesinin de düşünülemeyeceğini belirten Şimşek, ''Çünkü Türkiye, son yıllarda dünya ekonomisinden ve dünya ticaretinden giderek daha yüksek pay alan bir ülke'' dedi.
Şimşek, Türkiye'nin, geçmişte iç dinamiklerinden kaynaklanan krizlere oranla, bu dönemde çok büyük dayanıklılık gösterdiğini, büyük bir başarı ortaya koyduğunu dile getirdi.
Bu dönemde son 60 yılın en büyük küresel krizinin yaşandığına işaret eden Şimşek, dünyada kredi notu 2 kademe artan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Şimşek, Türkiye'nin, risk primi azalmış bir çok Avrupa ülkesine göre çok daha iyi bir performans gösterdiğini kaydetti.
Şimşek, Türkiye'de geçmiş krizlerde enflasyon ve faizlerin yükseldiğini, bu dönemdeyse tam tersinin görüldüğünü belirterek, borçlanma faizlerinin tek haneye düştüğünü hatırlattı. Şimşek, 1990-2002 döneminde, dünya enflasyon liginde her zaman ilk 10'da yer alan Türkiye'nin, bugün ilk 20'de bile olmadığını vurgulayarak, bunun, enflasyonda alınan mesafeyi göstermesi açısından çok önemli olduğunu anlattı.
"İddialı bir artış"
Maliye Bakanı Şimşek, 2010 yılı vergi gelirlerinin gerçekçi olmadığı eleştirilerini de yanıtladı. Şimşek, gelecek yıl, 2009 yılı gerçekleşme beklentisine göre, vergi gelirlerinde yüzde 18,2'lik artış öngördüklerini, bunun iddialı bir artış olduğunu söyledi.
Bu artışın arkasında bazı faktörler bulunduğuna işaret eden Şimşek, yüzde 18,2'lik artışın nereden sağlanacağına açıklık getirdi.
Şimşek, 6,4 puanın, orta vadeli programda öngördükleri bazı maktu vergi ve harçlarında yapılacak güncellemelerden olduğunu dile getirerek, ''Geçmiş dönemde vergilerini ödemeyen bazı KİT'lerin, kamu şirketlerinin, mesela BOTAŞ gibi şirketlerin, mali durumunu iyileştireceği, 2010 yılı vergi yükümlülüklerini yerine getirebilecekleri, geçmiş dönemdeki borçlarını ödeyebilecekleri varsayımı var. Bu varsayım, şu an için gerçekçi. Ancak şartlar değişirse, buna da bakarız'' dedi.
Bu yıl yapılacak vergi indirimlerinin 2010'da devam etmeyeceğini, buradan da 1,9 puanlık artış sağlanacağını bildiren Şimşek, 2 puanın da petrol ve tütün ÖTV'sinin gelecek yıl tam olarak uygulanmasından elde edileceğini kaydetti. Bakan Şimşek, şöyle devam etti:
''Bütün bu değerlendirmeler çerçevesinde bakarsanız, aslında yüzde 18'lik artışın, bahsettiğimiz nedenlerden dolayı gerçek artışı, aslında yüzde 7,9'dur. Öngördüğümüz gerçek artış yüzde 7,9... Nominal büyüme, yani reel büyüme artı deflatörün yüzde 8,67 olduğu dikkate alınırsa, yüzde 7,9'luk vergilerdeki öngördüğümüz artışın, makul, gerçekçi olduğunu göreceksiniz. Bu varsayımlardan bazıları gerçekleşmezse, yeni önlemler almamız gerekebilecek. Şu an itibariyle bu varsayımların gerçekçi olduğu kanısındayız.''
Özelleştirmeden aktarılan miktar
Özelleştirmelerin, şeffaf ve rekabetçi bir süreç içinde yapıldığını, ''saklı-gizli'' bir şeyin bulunmadığını kaydeden Şimşek, Dünya Bankasının, Türkiye'yi bir çok ülkeye örnek gösterdiğini söyledi. Şimşek, 1995-2002 yılları arasında Hazineye, özelleştirmeden dolayı yaklaşık 3 milyar dolar, 2003-2009 döneminde ise 24 milyar 210 milyon dolar aktarıldığını bildirdi.
Bakan Şimşek, bir soru üzerine, Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Kanununun, uzatılmasına ilişkin bir çalışmanın bulunmadığını ifade etti.
"TCDD'deki eylemler maksadını aşmıştır"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TCDD'deki eylemin maksadını aştığını, burada işten çıkarmanın söz konusu olmadığını belirterek, ''Açığa alınma, işletmenin emniyeti ve araştırmanın daha sağlıklı yapılması için gereken bir uygulamadır'' dedi.
Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2010 yılı bütçesi üzerinde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Kısa sürede çok fazla yol yaptıkları için istimlak bedellerine ilişkin hukuki davaların zaman aldığını, ödemelerde gecikme yaşandığını belirten Yıldırım, Maliye Bakanlığı ile vardıkları mutabakat çerçevesinde, 2010'da ödemeleri hızlandıracaklarını bildirdi.
TCDD'de memurların ''iş bırakma'' eylemine ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Yıldırım, işçinin hak arama yönünde yapacağı çalışmaların, ''başlarının üzerinde yeri'' olduğunu söyledi.
Yıldırım, ancak buradaki eylemlerin maksadını aştığını ifade ederek, ''Yürüyen trenler gece yarısı durdurulmuş, yolcular, makinistler indirilmiş, sinyaller yeşilken kırmızıya çevrilmiş, trenin frenleri sökülmüş... Bunun gibi, eylemin içeriğiyle bağdaşmayan hareketlerde bulunan arkadaşlar için soruşturma başlatılmış, 16 kişilik gruptan 6'sının soruşturması tamamlanarak, tekrar görevlerine iade edilmiştir. Bu soruşturma tamamlanınca diğerlerinin durumu da netlik kazanacaktır. İşten çıkarılma söz konusu değil. Açığa alınma, hem işletmenin emniyeti için hem de araştırmanın daha sağlıklı yapılması için gereken bir uygulamadır'' diye konuştu.
Yıldırım, yolcuların, bu mağduriyete destek vermediğini dile getirerek, bazı çalışanların başlattığı bu eylemde, hak arama mücadelelerine sonuna kadar saygılarının bulunduğunu söyledi.
TBMM Genel Kurulunda, konuşmaların ardından Ulaştırma ile Maliye bakanlıkları, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Denizcilik Müsteşarlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Kamu İhale Kurumunun bütçeleri kabul edildi.