Bütün dünya biliyor Erdoğan bilmiyor

CHP Genel Başkanı, bazı CHP milletvekillerinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesine yönelik soruya karşılık, hükümetin izlediği Suriye politikasının doğru olmadığını savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  "Suriye konusunda milletvekili arkadaşlarımızın oraya niçin gittiğini bütün dünya biliyor ama Recep Tayyip Erdoğan bilmiyor" dedi.
 
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bazı CHP milletvekillerinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesine yönelik soruya karşılık, hükümetin izlediği Suriye politikasının doğru olmadığını savunarak, şu yanıtı verdi:
"Sayın Başbakan'ın batılı ülkeleri suçlarken kullandığı bir cümle var; 'Suriye konusunda kıyıda kenarda kalan 2-3 ülke sorumluluk almaya başladı.' O kıyıda kenarda kalan 2-3 ülke hangisi? Türkiye, Katar, Suudi Arabistan... Hani siz oyun kurucuydunuz? Hani siz Orta Doğu'da istediğinizi yapıyordunuz? Bir başbakanın 'kıyıda, kenarda kaldık' demesi, Türkiye'yi hangi duruma düşürdüğünün çok açık net ifadesidir.
Suriye konusunda, milletvekili arkadaşlarımızın oraya niçin gittiğini bütün dünya biliyor ama Recep Tayyip Erdoğan bilmiyor. Kaddumi'nin ailesine bir sorsun bakalım... Hapiste gazeteciler var, yabancı gazeteciler var. Kaldı ki biz CHP olarak, Suriye muhalefetiyle de görüşüyoruz. Suriye'ye barışın, huzurun gelmesini istiyoruz. Muhalefet de 'Esad ile görüşeceğiz' diyor. Türkiye'de sağlıklı dengelerin oluşması için çaba harcıyoruz. Orada barışın gelmesini istiyoruz. O nedenle muhalefetle de iktidar kanadıyla da görüşürüz. Önemli olan Suriye'ye barışın gelmesi. Ayrıca bugün kamplarda on binlerce Suriyeli Arap kadın var. Bugün Dünya Emekçi Kadınlar Günü, o kadınların, o kamplarda hangi koşullarda yaşadığını kim sorguluyor? Kim Esad'e 'Bu kadınların sorunlarını çözün, bu ülkede barışı sağlayın' diye gidiyor? Biz gidiyoruz. Bu istismar edilecek bir alan değildir. Türkiye'nin çıkarları, ülkenin, Orta Doğu'da saygınlığı, Suriye'de kavganın sona ermesi, eskiden olduğu gibi Suriye ile aramızdaki ilişkilerin düzelmesi, Suriye ile Türk halkı arasındaki dostluğun oluşması için oradayız. İki ülkedeki akrabaların birbirine düşman değil, eskiden olduğu gibi dost olarak gidip gelmeleri için oradayız. Bunu Erdoğan maalesef henüz kavramış değil."
Milletvekillerinin Suriye'den yeni geldiğini aktaran Kılıçdaroğlu, henüz kendileriyle bağlantı kurmadığını, sonra kamuoyuna açıklama yapacaklarını, gizli saklı bir şeyin olmadığını söyledi.
 
"Cumhurbaşkanı arzu ederse kamuoyunu bilgilendirir"
 
Kılıçdaroğlu, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin soru üzerine, görüşmenin ardından görüşlerini ifade ettiğini hatırlattı.
Görüşmenin içeriği konusunda Cumhurbaşkanı Gül'ün arzu ederse kamuoyunu bilgilendireceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bu konudaki düşüncem bu çerçevede. Herhangi bir açıklama yapmış değilim" dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu, "4. Yargı Paketi'ndeki düzenlemeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Paketi henüz görmedim. Adalet Komisyonu'ndaki arkadaşlar değerlendiriyor. Daha sonra bilgi verecekler. Hep beraber bakacağız" yanıtını verdi.