Bütün OSB'lere meslek liseleri kurulacak

Sanayi Bakanı Ergün, OSB'lerdeki meslek liseleri kurulma uygulamasının hızla yaygınlaştıracaklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, organize sanayi bölgelerinde meslek liseleri kurmaya başladıklarını hatırlatarak, bu uygulamayı hızla yaygınlaştıracaklarını, ülkedeki bütün OSB'lerde meslek liselerinin kurulmasının mümkün hale geleceğini bildirdi.

Bakan Ergün, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabulünde, Türkiye'nin zenginlik kaynağının kendi genç nüfusu olduğunu, gençlerin iyi eğitilmesi, onların zekalarının ürünü olan teknolojik gelişmelerin ön plana çıkartılması halinde esas zenginliğin bulunmuş olacağını söyledi.

Bu açıdan bakıldığında Ar-Ge çalışmalarıyla, bilimsel, teknolojik çalışmalarla aslında toplumun derinliklerine ciddi sondajlar yaptıklarını ifade eden Ergün, önümüzdeki dönemde en önemli görevlerinin bu rezervi sanayi kesimiyle birlikte Ar-Ge çalışmalarıyla teknolojik çalışmalarla bir zenginliğe dönüştürmek olduğunu dile getirdi.

Rekabetin de burada olduğunu anlatan Ergün, paranın değer kazanması ya da kaybetmesinin rekabet üzerinde konjonktürel etkiler meydana getirebileceğini ama Türkiye'nin kalıcı bir rekabet avantajı sağlaması, rekabetçi bir ülke olabilmesi için yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlere ağırlık vermesi gerektiğine işaret etti.

Bu anlayış çerçevesinde OSB'lerde meslek liseleri kurmaya başladıklarını hatırlatan Ergün, önümüzdeki dönemde hızla bu uygulamayı yaygınlaştıracaklarını, böylece, ülkedeki bütün OSB'lerde meslek liselerinin kurulması ve sanayiciyle mesleki eğitim arasında doğrudan doğruya bir temas oluşturulmasının mümkün hale geleceğini söyledi.

Bu uygulamayı yüksek öğrenime doğru da yaygınlaştırmak, bazı fakültelerinin de OSB'ler içinde kurulmasını sağlamak gerektiğini ifaden eden Ergün, "Bazı mühendislik fakülteleri, işletme fakültelerinin OSB'ler içinde kurulması, doğrudan doğruya bir takım Ar-Ge merkezlerinin de OSB'ler içinde oluşturulması gibi çalışmalar bizim bu dönem sanayicilerimizle birlikte atacağımız adımlar olacaktır" dedi.

Offset uygulamalarını yaygınlaştıracağız

Bir ülkenin kendi iç tüketim potansiyelinin, kamunun yüksek satın alma gücünün bazı teknolojilerin geliştirilmesinde ve bazı sanayi kollarının güçlendirilmesinde büyük önem taşıdığına da değinen Ergün, bu nedenle hem özel sektörün, toplumun, bireylerin hem de kamunun Türkiye'de üretilen ürünleri tüketmeleri için yaptıkları çalışmalarının, teşviklerinin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini bildirdi.

"Kamu bundan sonra satınalma yaparken daha dikkatli bir şekilde Türkiye'de üretilen ürünlerin satın alınmasına özen gösterecek" diyen Ergün, bu özenin özel sektör tarafından da bireyler tarafından da gösterilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Ergün, "Her birimiz kendi sanayimizin güçlenmesi için bir standard arayacağız, kalite arayacağız sadece fiyat aramayacağız. Hatta kalitesi iyi olsun, standardı düzgün olsun fiyatı da yüzde 15 pahalı olsun. Yüzde 15'e kadar bir fiyat pahalılığını da kabul ediyoruz. Bu nedenle bundan sonra bu konu, daha da dikkate değer bir konu olarak karşımıza çıkacak" dedi.

Bakan Ergün, kamunun Türkiye'de üretilmeyen ürünleri satın alması gereken durumlar için ise offset uygulamalarını yaygınlaştıracaklarını söyledi. Ergün, "Yani ihalelerde o ürünün en azından bazı bölümlerinin Türkiye'de ve Türk firmaları tarafından, KOBİ'ler tarafından üretilmesini bir ön şart olarak şartnameye koymuş ve offset uygulamalarını savunma sanayinin dışına da yaygınlaştırma aşamasına gelmiş olacağız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir