Büyük insansız hava aracı imalattan çıkıyor

Bakan Gönül, test aşamalarının tamamlanmasıyla uçuşun sonbaharda yapıabileceğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, büyük insansız hava aracının 1 Nisan'da imalat yerinden dışarı çıkacağını söyledi.  

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gönül, 1 Nisan'da, ''büyük insansız hava aracının TUSAŞ'ta 'roll-out' yapacağını'' (imalat yerinden dışarı çıkacağını) belirterek, bunun için yapılacak törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılacağını söyledi.

Aracın özellikleriyle ilgili sorulara karşılık Gönül, uçakla ilgili şu bilgiyi verdi:

''Bu, büyük yerli araçtır. Miniler zaten 2 yıldır uçuyor. Neredeyse sayısı 100'e yaklaştı, bunlar uçuyor. Tamamı yerli. İhaleyi yaptık, iki firma girdi ve bunlar kendi imkanlarıyla iki taktiği geliştirdi. Sinop'ta denendiler. Kalekalıp Aykar Firması kazandı. Bunlar taktikleri üretiyorlar. 1 Nisan'da imalattan çıkacak olan, büyük tip... Bunlar havada daha çok kalıyor, daha yüksek mesafede kalabiliyor, daha uzun mesafeye gidebiliyor. Kendi imalatımız bu.''

Gönül, bir gazetecinin ''Üretim yerinden çıkacak ama uçmayacak değil mi?'' sorusuna, ''Hayır uçmayacak. Testlere tabi tutulması lazım. Ama ilk kez Türkiye'de böyle büyük bir pilotsuz uçak yapılmış olacak. Sanırım sonbahara uçar. Tabii testlerin uygun gitmesine bağlı...'' karşılığını verdi.

Bir gazetecinin ''Bu araçlardan kaç tane yapılacak?'' sorusuna Gönül, ''Prototip kendini ispat etsin, onu devam ettireceğiz. Uçak büyük olduğu için büyük bir motor kullanılıyor, 1600 beygir gücünde... Motor dışarıdan ama aksamı büyük ölçüde yerli... Ama Türkiye ilk defa böyle büyük bir gövde yapmış oldu'' dedi.

Gönül, ''Hürkuş'' adı verilen pilotlu uçağın da yakında uçurulacağını kaydederek, ''Yakında umut ediyoruz Hürkuş'u da uçuracağız. Pilotlu bir uçak. Bütün dizaynı, tamamı, her şeyi yerlidir. Motor hariç tabii... Bu eğitim uçağı ama savaş uçağı olarak da kullanılabilir. Ama asıl maksadı eğitim uçağı.... İlk defa bir uçak üretmiş oluyoruz'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir