Büyük ustaya veda

Gazanfer Özcan yoğun katılımın olduğu törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Tedavi gördüğü hastanede vefat eden tiyatro sanatçısı Gazanfer Özcan toprağa verildi.

Özcan için Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde tören düzenlendi. Törende, çok üzgün oldukları gözlenen Gazanfer Özcan'ın eşi Gönül Ülkü Özcan, kızı Fulya Ündüz, torunu Tarık Ündüz ve damadı Gazanfer Ündüz taziyeleri kabul etti.  Türk bayrağına sarılı Özcan'ın tabutunun tiyatro sahnesindeki katafalka konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu.

Tiyatro sanatçısı Aliye Uzunatak, Gazanfer Özcan'ın öz geçmişini, Perihan Savaş ise filmografisini okudu.

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya törende yaptığı konuşmada, küçük sahnelerin büyük sanatçılarla ve onların arayışlarıyla dolduğunu ifade ederek, sahnenin bugün sevinç, coşku, heyecanlara değil, büyük bir yitirilişe sahne olduğunu söyledi.

Özcan anısına bir adet yanan mumu sahneye getirerek, diğer mumlar arasına koyan Tiyatro Sanatçı Gencay Gürün de Gazanfer Özcan'ın İstanbul'un klasik komedi stilinin son temsilcisi olduğunu söyledi.

Törende Özcan'ın ailesi adına torunu Tarık Ündüz konuşma yaptı.  İstanbul Valisi Muammer Güler de Özcan'ın ölümüyle Türk tiyatrosunda bir ulu çınarın devrildiğine işaret ederek, Özcan'ın Türk toplumunda, herkesin evinde yer bulabildiği bir sanatçı olduğunu ifade etti. Özcan'ın naaşı daha sonra alkışlar eşliğinde cenaze arabasına konularak, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'ne götürüldü. Usta tiyatrocu Özcan'ın cenazesi, burada öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından alkışlar eşliğinde bir süre eller üzerinde taşınarak cenaze arabasına konuldu. Yoğun katılımın olduğu törenin ardından Özcan, Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.

Özcan'ın özgeçmişi

Tiyatro ve sinema sanatçısı Gazanfer Özcan, 27 Ocak 1931'de İstanbul'da doğdu.

Lisedeyken oynadığı "Hisse-i Şayia" adlı oyundaki "Bican Efendi" rolüyle tiyatroyla tanışan Özcan, Şehir Tiyatrolarının Çocuk Bölümüne katıldı.

1955'te Komedi Tiyatrosunda oynanan "Mahallenin Romanı" oyunu, Özcan'ın tiyatro yaşamının dönüm noktası oldu. Bu oyunda rahatsızlanan Reşit Gürzap'ın yerine sahneye çıkıp başarılı olunca kadroya giren Özcan, 1962'ye kadar hem çocuk tiyatrosunda, hem yetişkin oyunlarında görev aldı.

Özcan, 1962 yılında Gönül Ülkü ile evlendi ve "Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu"nu kurdu.

Pek çok dizide de rol alan Özcan, "Kuruntu Ailesi" adlı dizideki "Hüsnü Kuruntu" rolüyle tanındı ve pek çok yapımda ailenin babası rolünü üstlendi. "Avrupa Yakası" dizisindeki "Tahsin Bey" rolüyle de "baba" rolünü sürdürdü.

Gazanfer Özcan, 1998 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanını almıştı.