”Büyüme ilk çeyrekte hız kazandı ”

Maliye Bakanı Şimşek, geçen yılın son çeyreğinde başlayan büyüme sürecinin ilk çeyrekte hız kazandığını ümit ettiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin geçen senenin son çeyreğinden itibaren hızlı bir toparlanma dönemine girdiğini belirterek, "Türkiye ekonomisi 2009'un son çeyreğinde yüzde 6 büyümüştür, ümit ediyorum ki ilk çeyrekten itibaren bu büyüme hızlanmıştır"  dedi.

Türk-Suudi İş Forumu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) yapıldı. Toplantıya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan Maliye Bakanı İbrahim Abdulaziz Al-Assaf, Türk-Suudi İş Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu ile Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Emin Sazak katıldı.

Toplantıda konuşan Maliye Bakanı Şimşek, Suudi Arabistan'ın dünyada yaşanmakta olan küresel krizden en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve krizde pozitif büyümeyi yakaladığını söyledi.

Türkiye'nin küresel krizden etkilenmesine rağmen, geçen senenin son çeyreğinden itibaren hızlı bir toparlanma dönemine girdiğini ifade eden Şimşek, aslında dünyanın da hızlı şekilde krizden çıkmaya başladığını anlattı. Küresel büyümenin beklenenden daha hızlı bir seyir izlediğini belirten Şimşek, bunun önemine işaret etti.

Bu gelişmelerin gelecek yıllarda Türk iş adamlarına gerek Türkiye'de gerek Suudi Arabistan'da gerekse üçüncü ülkelerde çok daha iyi fırsatlar yakalayacağına işaret ettiğini belirten Şimşek, ABD gibi gelişmiş ülkelerde de güçlü büyüme sinyallerine rağmen, faizlerinin halen düşük seyrediyor olmasının yaşanmakta olan toparlanmanın kalıcı olabileceğine ilişkin bir kanı uyandırdığını söyledi.

Dünyada iş gücü ve istihdam piyasalarındaki bozulma ve kötüleşmenin de durduğunu vurgulayan Şimşek, bu gelişmelerin de büyümenin kalıcı olabileceğine ilişkin işaretler verdiğini kaydetti. Türkiye ekonomisinin yaşanmakta olan dünyadaki küresel krize karşı büyük bir dayanıklılık gösterdiğini, bankacılık sektörünün Suudi Arabistan'da olduğu gibi sağlam yapıya sahip olmasının önemli bir avantaj oluşturduğunu belirten Şimşek, bunun da önemli olduğunu kaydetti.

Bu gelişmelerin büyümenin sürdürülebilir ve kalıcı olması açısından önem arz ettiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:

Büyüme beklentileri

"Türkiye ekonomisi 2009'un son çeyreğinde yüzde 6 büyümüştür. Ümit ediyorum ki ilk çeyrekten itibaren bu büyüme hızlanmıştır. 2010'un tamamına ilişkin beklentilerde piyasaya bakarsanız yüzde 5'ler civarındadır. Yani bizim hedeflediğimiz rakamların epey ötesindedir. Yani Türkiye aslında gerek bu sene gerekse gelecek sene dünyanın hızlı büyüyecek ülkeleri arasındadır.

Biz Türkiye olarak son yıllarda uluslararası yatırımları çekme konusunda çok önemli iyileştirmeler yaptık. Müteahhitlik sektörü yurt dışında büyük performans yakaladı. Müteahhitlik sektörünün dışarıda üstlendiği iş hacmi 2002 yılında 1,7 milyar dolar iken, 2008 yılında bu rakam 24 milyar dolar civarında. Geçen sene de bildiğimiz kadarıyla 25 milyar doları aşmış durumda. Dolayısıyla ortada önemli bir performans var."

Gama, Yüksel, Tekfen, STFA, MNG, Limak, Baytur gibi birçok şirketin uzun yıllardır Suudi Arabistan'da birçok projeyi başarıyla yürüttüğünü de ifade eden Şimşek, 2009 yılında da Suudi Arabistan'da müteahhitlik sektörünün üstlendiği iş hacminin 900 milyon doları aşarak yaklaşık 1 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Suudi Arabistan ekonomisinin gelecek dönemde Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) yüzde 7,1'ini inşaat sektörü yatırımlarına ayıracağını ve bunun oldukça iddialı bir yatırım programı olduğunu ifade eden Şimşek, Türk müteahhitlerinin de buradan daha fazla proje üstleneceklerine emin olduğunu kaydetti.

TCDD'nin Suudi Arabistan'daki hızlı tren projesinin ikinci etabına talip olduğunu kaydeden Şimşek, Yüksel İnşaat ve Yapı Merkezi'nin, Mekke Metrobüsle entegre edilmiş yaya yolu projesine, Baytur İnşaatın da Kral Abdullah Vakfı tarafından finanse edilen konut projesine teklif verdiğini anlattı.

Şimşek, bu projelerin sonuçlanıp sonuçlanmadığını bilmediğini söyledi.

Suudi Arabistan'ın Türkiye'de bir bankasının bulunduğunu belirten Şimşek, Ziraat Bankası'nın da Suudi Arabistan'da faaliyet başlayacağını bildirdi.

Bakan Şimşek, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında 3-5 milyar dolarlık ticaret hacminin son derece düşük olduğunu, bunu kısa dönemde ikiye üçe katlamanın mümkün olduğunu söyledi. Şimşek, bunun için ticareti geliştirecek gerekli mekanizmaları devreye koymanın önemine vurgu yaptı.

Suudi Maliye Bakanı

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Abdulaziz Al-Assaf da konuşmasında Türkiye ile Suudi Arabistan arasında güçlü ilişkiler bulunduğunu belirterek, ekonomik ilişkiler geliştikçe siyasi ilişkilerinde buna paralel olarak seyredeceğini söyledi.

2 ülke arasında ticaret hacminin Türkiye ile Suudi Arabistan ekonomilerine yakışmadığına vurgu yapan Al-Assaf 2008'deki 5 milyar dolarlık ticaret hacminin çok mütevazi ve düşük olduğunu kaydetti.

Dünyada yaşanan global kriz sırasında Türkiye ve Suudi Arabistan'ın en az düzeyde etkilendiğini belirten Al-Assaf, kriz sırasında Suudi Arabistan'da büyümenin pozitifte kaldığını anlattı.

Hükümetinin Petrol ve kamu yatırımları konusunda 400 milyar dolar tutarında projesi bulunduğunu belirten Al-Assaf, bu projeleri önümüzdeki 5 yıl içinde hayata geçireceklerini bildirdi.

Suudi-Arabistan'ın büyük Türk şirketlerinin ülkesindeki büyük projelere katkıda bulunmasını sevinçle karşılayacağını belirten Al-Assaf, banka teminatlarında yaşanan sorunlara ilişkin bazı görüşmeler yaptıklarını kaydetti

Ülkelerinde faaliyet gösteren şirketleri belli kriterlere göre sınıflandırdıklarını ve bu kriterleri bütün şirketlere uyguladıklarını belirten Al Assaf, Türk firmalarının Türkiye'de gerçekleştirdikleri projeleri de bu sınıflandırmada değerlendirdiklerini söyledi.

Vize konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Al-Assaf, "söz veriyorum bu konuyu Dışişleri Bakanımızla görüşüp ne gibi kolaylıklar sağlayabileceğimizi görüşeceğim" dedi.

Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Suudi Arabistan'la bundan 10 sene önce Türkiye'nin yıllık bir milyar dolar civarında olan dış ticaret hacminin 2008 yılı sonunda 5 milyar doları aştığını, 2009 yılında ise krizin de etkisiyle 3,5 milyon dolar seviyesinde kaldığını kaydetti.

Krizin etkisinin artık giderek azaldığı 2010 yılından itibaren Suudi Arabistan'la dış ticareti orta vadede 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün temsilcisi olarak iki ülke arasındaki ekonomik bağın güçlenmesi için çalıştığını, başkanı olduğu TOBB'un 1,3 milyon üyesiyle özel sektörün en büyük temsil mekanizmasını oluşturduğunu, yine TOBB'a bağlı Dış Ekonomik İlişkiler kurulu'nun (DEİK) 84 ülkeyle kurduğu iş konseyleri aracılığıyla Türk özel sektörünün dışa açılan kapısı olduğunu anlattı.

Hisarcıklıoğlu da Türk müteahhitlik firmalarının 1972-2008 yılları arasında Suudi Arabistan'da 6 milyar dolar proje üstlendiğini, bu firmaların Suudi Arabistan'ın 2020 yılına kadar 600 milyar dolar tutarında yapmayı planladığı altyapı yatırımlarından pay almak istediğini kaydetti.

İş adamları olarak bölge ülkeleriyle ilişkileri her alanda geliştirmek ve karşılıklı ekonomik işbirliği oluşturmak suretiyle, bölgesel istikrar, güvenlik ve refahın yayılmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, ticaretin olduğu yerde huzur ve zenginliğin olduğuna inandıklarını kaydetti.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanvekili Emin Sazak da Türk müteahhitlerinin zor koşullarda çalışmaktan çekinmediğini ancak, Suudi Arabistan'da Türk müteahhitlerinin hızını kesen konular bulunduğunu, bunlar arasında blok vize sorunun da yer aldığını anlattı.