Büyümek için bir Türk'e ihtiyacımız vardı

Kriz ortamında büyüyebilmek için bir Türk'e ihtiyaçları olduğunu ifade eden Godiva CEO'su Jim Goldman, Yıldız Holding'den sonra markanın yüzde 30 büyüdüğünü kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
NEW YORK - Yıldız Holding tarafından 4 yıl önce alındıktan sonra büyük bir gelişme gösteren ve küresel krize rağmen büyümesini sürdüren ünlü çikolata markası Godiva'nın CEO'su Jim Goldman, kriz ortamında büyüyebilmeleri için bir Türk'e ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
Goldman, Godiva'nın New York'taki merkez ofisinde bir grup Türk gazeteciyle bir araya geldi. Toplantıda gazetecilere detaylı bir sunum yapan CEO Jim Goldman, Godiva'nın Yıldız Holding tarafından alındıktan sonra yaşadığı değişimi anlattı. Yıldız Holding'in 2008 yılının Mart ayında satın aldığı Godiva'nın doğru firma tarafından satın alındığının altını çizen Goldman, "Her zaman haklı değilim ama bu konuda kendimi haklı görüyorum. Dört yıl önce de söylediğim gibi doğru şirket tarafından satın alındık ve birlikte başarıya ulaştık" dedi. 
Goldman, Yıldız Holding bünyesinde geçen dört yıllık süreçte elde edilen başarıların temelinde' iş yapılandırma sürecinde önemli derecede artırdıkları inovasyonun yattığını ifade etti. Ekonomik krize, resesyona ve Japonya'daki tsunamiye rağmen Godiva'nın yüzde 30 oranında bir büyüme sağladığını vurgulayan Goldman, "İş yapılandırma sürecinde inovasyonu önemli derecede artırdık. Çok güçlü ve yeni pazarlama programları karşımıza çıktı. Toptan satışımız genişledi ve tecrübe kazandık. Çin gibi yeni coğrafyalara yeni müşterilerle açıldık" diye konuştu.
Kuzey Amerika'da yıllık 1 milyar dolar, dünya genelinde ise 7-8 milyar dolarlık bir pastanın söz konusu olduğu çikolata sektörünün ağır rekabet şartlarını da beraberinde getirdiğini bildiren Goldman, Godiva'nın gittiği her coğrafyaya uygun ürünler üreterek satışa sunduğunu kaydetti. Goldman, 70 ülkede faaliyet gösteren Şirketin en doğu kararlarından birisinin de güçlü bir biçimde Çin pazarına girmesi olduğunu belirtti. Çin'in yanı sıra Japonya'nın kendileri için önemli bir Pazar olduğunu vurgulayan Goldman, faaliyet gösterdikleri her bölgede geliştiklerini bildirdi.
"Krizde satışlarda düşme yok"
Goldman toplantıda soruları da yanıtladı. "Kriz sürecinde, krizi iyi bilen bir Türk patronla çalışmak sizin açınızdan nasıl etkili oldu?" şeklindeki soru üzerine Goldman, "Murat Ülker bu şirketin başı olduğu için çok şanslıyız. Sadece krizi iyi anladığı için değil, aynı zamanda geleceği çok iyi görebildiği ve iyi bir iş geliştirici olduğu için. Ben çok kimseyle çalıştım ama bu kadar geleceği görebilen ve bu kadar başarıya ulaşabilen biriyle karşılaşmadım" diye konuştu.
Krizin satışlara düşüşe yol açıp açmadığı sorusuna ise Goldman, "Gerçekten hiçbir alanda düşme yok. Her alanda büyüme var. Düşen bir şey yok. Yıldız Holding sahipliğinin ilk iki senesi çok düz bir seyir izledi. Daha sonra 2010 senesinde yüzde 13'lük bir büyüme gerçekleşti. Bu sene bu rakam daha da yüksek olacak. Kuzey Amerikada ise bu yıl çift haneli rakamlara yakın bir büyüme gösteriyoruz. Son iki sene her alanda büyüme gerçekleştirdik" yanıtını verdi.
"Campbell Soup ile bu başarıya ulaşamazdık"
"Kriz ortamında böyle bir büyüme yakalayabilmek için bir Türk mü gerekiyordu? Neden 2008'den önce bu başarıyı elde edemediniz?" sorusuna ise Goldman, "Evet bir Türk'e ihtiyacımız vardı. Biz Campbell Soup ile bu başarıya ulaşamazdık. Ben ve ekibim güvendik, hayal ettik ve gerçekleştirdik. Herhangi bir şirket veya yönetici kriz döneminde buna izin vermezdi" yanıtını verdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir