Büyümeyi özel sektör sırtlıyor

İTO Başkanı Yalçıntaş büyüme rakamlarını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 11'lik rekor büyümesini değerlendirdi.

Yalçıntaş, "2009'un son çeyreğinden itibaren 6 çeyreklik kesintisiz yüksek büyüme oranları gerçekleştiren ekonomimiz bütün dünyanın ilgi odağı olmaya devam ediyor. Beklentilerin bile üzerinde gerçekleşen bu büyümede özel sektör sabit yatırımlarının yüzde 38.3 artması, iş dünyasının ekonomiye güvenini ve geleceğe ümitle baktığını gösteriyor.

Açıkça söyleyebilirim ki büyümeyi Türkiye'de özel sektör sırtlıyor. Daha önceki dönemde olduğu gibi bu dönemde de özel sektör yatırımları çok önde. Hükümetin ve ekonomi yönetiminin çalışmalarının özel sektörün önünü açması bu başarının anahtarıdır" dedi.

Türkiye model ülke

Yalçıntaş, çevremizdeki ülkelerde yaşananlara vurgu yaparak, "Portekiz, İspanya ve özellikle komşumuz Yunanistan ağır bir ekonomik krizle boğuşuyor. MENA (Kuzey Afrika ve Ortadoğu) ülkelerinde de siyasi ve ekonomik karışıklıklar var. Hal böyle iken bizim rekor büyümemiz çok anlamlı. Türkiye bölgesinde bir istikrar, kalkınma ve huzur adasıdır. Çevre ülkeler içinyaşadıkları krizlerden kurtulmaları yönünde model ülkedir" diye konuştu.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisiyiz

Başkan Yalçıntaş, açıklanan büyüme oranının baz etkisinden arındırılmış olduğuna da dikkat çekti. Yalçıntaş, "2010 yılındaki büyümeler, baz etkisi olarak değerlendiriliyordu. Bu yıl ise net bir büyüme olduğunu söyleyebiliriz. 2010'un ilk çeyreğindeki yüzde 12'lik büyüme göz önüne alındığında, 2011 yılının ilk çeyreğindeki rekor büyümede baz etkisinin olmadığı görülmektedir" dedi.

Yalçıntaş, 2010 yılının son çeyreğinde de özel sektör sabit sermaye oluşumunun yüzde 49.5 yükseldiğini hatırlattı. Yalçıntaş, "Türkiye bu yatırımların neticesi olarak ilk çeyrek itibariyle dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Bu dönemde ABD yüzde 0.4, Fransa yüzde 1, Almanya yüzde 1.5, İtalya yüzde 0.1, İngiltere yüzde 0.5 büyüdü. Türkiye rekor tablosunda ise yüzde 9.9 büyüyen Arjantin, yüzde 9.7 büyüyen Çin'in önünde bulunuyor. Bu neyi gösteriyor? Bu elbette Türk özel sektörünün, Türkiye ekonomisinin geleceğiyle ilgili güveninin tam olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Murat Yalçıntaş, büyüme incelendiğinde hane halklarının yurt içi tüketiminin yüzde 11.6, devletin tüketim harcamalarının ise yüzde 6.7 arttığını söyledi. Yalçıntaş, "Burada önemli olan konu, kamu sektörü sabit sermaye yatırımları yüzde 4.9 artarken, özel sektör sabit sermaye yatırımlarının yüzde 38.3 büyümesidir" dedi.

Büyüme dinamikleri kuvvetli

Yalçıntaş, sanayi üretimi, yatırım ve inşaat sektöründe çok güçlü bir harcama bulunduğunu belirtti. Yalçıntaş, şunları söyledi: "Hem reel kesimin hem de tüketicilerin yani hane halklarının harcama eğilimi yüksek. Bu da ekonominin geleceğine olan güvenlerinden kaynaklanıyor. Bu kesimin beklentileri ekonominin geleceğine ilişkin

hayati önem taşıyor. Türkiye'nin büyüme dinamikleri halen kuvvetli kalmaya devam ediyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir