Çağdaş kente giden yol..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

M. Salih DEMİR / Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Zonguldak'ın  sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamını zorlaştıran, ilimizi çağdaş bir kent olmaktan alıkoyan, diğer bölgelerden geri kalmasına neden olan  sorunlar var. 

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak amacımız çağdaş bir kent yaratmak. Bu ortak hedef için tüm STK'ları ortak bir noktada  buluşturma ve ortak akıl oluşturma niyetindeyiz.

Bugün baktığımızda Zonguldak, ulaşım, sağlıklı çevre, hava kirliliği, çarpık yapılaşma,  üretim, istihdam, pazar,

sorunları arasında bocalayan, kan kaybeden mevcut potansiyelleri ile tamamen zıt bir konumdadır.

Oysa Zonguldak oda olarak sürekli ifade ettiğimiz gibi; sanayi, üniversite, turizm kenti olabilmek için gerekli tüm vasıflara sahip. Bu hedefi gerçekleştirmek için gerekli araçları doğru yer ve zamanda kullanmak Zonguldak'ı çağdaş bir kent yapacaktır.

Yer altı ve yerüstü zenginliklerimizi rantabl kullanarak, limanı  büyüterek, üniversiteyi geliştirerek, sağlıklı ve yaşanabilir çevre yaratarak, çarpık kentleşmenin önüne geçerek, tarihi, kültürel değerlerimizi  ve doğal güzelliklerimizi ön plana çıkararak  bu 3 hedefe ulaşabiliriz.

Cumhuriyetin ilk yıllarında  Hollanda Kraliyet ailesinden alınan kredi ile yapılmış cumhuriyet döneminin ilk limanlarından birisi olma özelliğini taşıyan Zonguldak Limanı  bugün gelinen noktada  yetersizdir. Ro Ro taşımacılığı , tren feri, KARDEMİR, TTK'nın özlük işleri, ithal kömür taşımacılığının yarattığı liman trafiğindeki yoğunluktan dolayı  limanın büyütülmesi kaçınılmazdır.

DLH Genel Müdür Yardımcısı Sayın Metin Tahan'ın bu konudaki girişimlerinin desteklenmesi gerek. Sadece yoğunluğun giderilmesi için değil kentin  büyümesi , liman hizmetlerinde kalitenin gelmesi için yeni liman yapılması kaçınılmazdır.

Zonguldak'ı  çağdaş bir kent haline getirmenin öncelikli yolunun nitelikli tanıtımdan geçtiği düşüncesindeyiz.

Bunun için kentimizde  Fuar ve Kongre Merkezi kurulmasını istiyoruz. Zira bu kent Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sanayi kentidir. Tarım toplumundan sanayi toplumuna  geçmemizi sağlayan  bir kentte  fuarların  çadırlarda gerçekleşmesi üzücüdür. Ülkemizin en büyük doğal ormanlarına sahip Zonguldak'ta  orman ürünleri sanayisinin gelişmesi, bölgemizdeki  sanayi kuruluşlarının farklı sektörlere odaklanması, bölgemizin fuar ve konferans turizminde  mesafe kat edilmesi için fuar ve kongre  merkezi kurulmalıdır.

Bu konuda  odamız  son 10 yıldır elini taşın altına koymaya hazırdır. Bu konuda talebimiz vardır. dilekçemiz verilmiştir. Bekliyoruz. Sözünü ettiğimiz sorunlar ortadan kalktığında Zonguldak   rekabet gücünü kazanacaktır. Bunlar çözümlenmeyecek sorunlar değildir. Çağdaş bir kentte yaşamak ve çocuklarımıza  miras olarak bırakmak istiyoruz. En büyük hedefimiz çağdaş kent olmalıdır.