Çalışmanızın DNA'sında inovasyon var (1)

BÜTÇE YÖNETİMİ / Salim ÇAM - PROGROUP Uluslararası Danışmanlık Genel Müdürü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Aklımızın bir köşesinde uçuşan, hatta "nasıl" sorusuyla da hayli rahatsız eden bazı düşüncelerimiz var bizim… "Hızlı büyümek, sürekli farklı olmak ve bu farklılığı korumak… vs.

Peki… Genel kabul görmüş kanıların dışında sunulan fikirlerin ne kadarı bu aklımızdaki düşünce kalıpların gerçekleştirebilmek için değerlendirmeye alınıyor? Geleneksel duvarların dışına ne kadar çıkabiliyoruz? Ya da hadi diyelim ki farklılığı bir çırpıda bir kenara atmıyoruz, süreç içerisinde değerlendirmeye alıyoruz. Ne kadarımız "İşte bu!" dedirtecek önerileri sunabilmesi için çalışanımızı destekliyoruz? Bitmedi, büyük soru şimdi geliyor. Bir inovasyondur tutturmuş gidiyoruz. Ancak ne kadar işletme bu kelimenin tam anlamıyla ne demek olduğunu biliyor ve gerektiği gibi gerçekleştirme çabasına giriyor?

İsterseniz adım adım büyük soruya doğru ilerleyelim. Haydi buyurun!

İşletmelerin geleceğin dünyasında ayakta kalabilmek için, kendilerini sınırlayan, gelişimlerini engelleyen geleneksel duvarları yıkıp, artık ötesine bakmaları, doludizgin yaratıcılığı desteklemeleri gerekmektedir. Çünkü işletmeler kendilerini zorlayan üretim maliyetlerinin getirdiği yükü ancak yenilikçi ve yaratıcı fikirleri ürün hizmet haline getirerek elde edecekleri katma değerle kaldırabileceklerdir. Canlı bir organizma olan işletmelerde, bu katma değeri makro bakışta her bir departman, mikro bakışta organizmayı besleyen kan damarları olan en alt seviyeden en üst seviyeye kadar çalışanlar yaratacaktır. Ancak burada değinilmesi gereken önemli nokta şu ki, organizmayı besleyecek olan kanın damarlarda dolaşımını sağlamak için kalp tarafından pompalanması gerekmektedir, bu da işletmenin kalbi olan yönetimin görevidir.

Bugün işletmelerin geneline baktığımızda gözlemlenen hata, inovasyon çalışması için tek bir departmanı sorumlu tutuyor olmalarıdır. İşletme sadece AR-GE ve ÜR-GE departmanlarından oluşmamaktadır ve inovasyon da tek aşamalı bir faaliyet değildir. Tam aksine tüm organizasyonu kapsar (kapsamalı!); fırsatları yakalayacak ve pazar payını artıracak şekilde iç ve dış faktörlerle beslenen sürekli bir faaliyettir. İşletmelerde inovasyon kültürünün oluşturulması konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da bir "süreç " ifade eden inovasyon çalışmasının yönetilmesidir. Ya da şöyle söyleyelim: Gem vurulmamış yaratıcılıkla zaman mekân tanımayan beyin fırtınası koparmak için gerekli psikolojik ortamın oluşturulmasıdır. Bunu kim mi yapacak? Tabii ki işletmenin kalbi, " baş inovatör" yönetici…Baş inovatör öncelikle kurum kültürü ile inovasyonun entegre edilmesi konusunda sorumluluğunun bilincinde olarak davranmalı ve koparılacak fırtına esnasında çıkabilecek küçük kazalara fırsat vermelidir. Bazen yelken açılamayabilir ya da yırtılabilir, pervane kırılabilir…  Ancak bütün bunlara fırsat verildiği ölçüde ne derece onarım kabiliyetine sahip olunduğu öğrenilebilir, iyileştirmeye gidilebilir, çalışanınızın DNA'sında var olan inovasyonu açığa çıkarabilirsiniz…Yeter ki fırsat verin! Destekleyin! Tüm departmanlarınızı koordinasyona davet edin!