Çanakkale Savaşları'nın 100. yılına büyük ilgi

Gelecek yıl düzenlenecek 100. yıl anma törenlerine katılmak için 52 bin 491 Avustralyalı ve Yeni Zelandalı başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELBOURNE - Çanakkale Savaşları'nın 2015'teki 100. yıl dönümü törenlerine katılmak için Avustralya ve Yeni Zelanda'dan 52 bin 491 kişi başvurdu ancak törenlere kurayla belirlenecek sadece 10 bin kişi katılabilecek. 

Tören alanının kısıtlı olmasından dolayı Türkiye, Avustralya'ya 8000 kişilik, Yeni Zelanda'ya ise 2000 kişilik kontenjan ayırdı. Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar arasında çok önemli bir yer tutan Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümündeki "Şafak Ayini" anma törenlerine katılmak için yoğun talep geldi. 

Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri yoğun talepler karşısında çareyi kura çekiminde buldu, bunun için Kasım 2013'te başvuruları almaya başladı. 31 Ocak 2014 cuma gece yarısı sona eren ve sadece internet üzerinden yapılan başvurularda Avustralya'dan 42 bin 582, Yeni Zelanda'da ise 9909 kişi törenlere katılmak amacıyla Türkiye'ye gitmek üzere başvuruda bulundu. Bu rakamlara mektupla başvuruların dahil olmadığı bildirildi. 

Bir saatte 972 başvuru geldi  

Avustralya'dan Çanakkale'ye girmek için son başvuru gününde 9966 kişi internet üzerinden müracaat etti. Yaklaşık üç aydır açık olan başvuruların bitimine bir saat kala tam 972 kişi başvuru formunu doldurdu. Kuraların şubat sonu veya mart ortasında yapılacağı belirtiliyor. 

Bir çok kişi hayal kırıklığına uğrayacak 

Çanakkale Savaşları'nın 2015'te yapılacak 100. yıl dönümü anma törenleri için Avustralya Başbakanı Tony Abbott'un yardımcılığını yapan Senatör Michael Ronaldson, törenlere katılım başvurularındaki ulaşılan rakamı "olağan üstü" şeklinde değerlendirdi. Törenleri "insan hayatında bir kez gelecek fırsat" olarak tanımlayan Senatör Ronaldson "Birçok kişi hayal kırıklığına uğrayacak ama onların da başka anma törenlerine katılmaları için çaba harcıyoruz" dedi.  

Çanakkale'de yapılacak törenlerde önceliğin gaziler ve gazi yakınlarında olduğunu hatırlatan Ronaldson, 800 biletin 1. Dünya Savaşı gazilerinin yakınlarına, 800 biletin çeşitli savaşlara katılan Avustralyalı gazilere, 400 biletin çocuklara, 160 biletinde 1. Dünya Savaşı'nda dul kalanlara ayrıldığını söyledi.  

Törene katılacaklardan sadece 1. Dünya Savaşı'nda dul kalan gazi eşlerinin masraflarını devletin karşılayacağını belirten Ronaldson, kura çekiminden bilet hakkı elde edeceklerin pasaportlarını göstererek biletlerini alabileceklerini ve seyahat masraflarının ise kendilerine ait olduğunu kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir