Çanakkale Zaferi'nin 95. yılını kutluyoruz

Gelibolu Yarımadası'nda bugün Çanakkale Zaferi için törenler düzenleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ÇANAKKALE - Bugün Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95. Yıl Dönümü kutlanıyor.

Çanakkale Zaferi'nin 95. yıl dönümü ve Şehitler Günü dolayısıyla, Gelibolu Yarımadası'ndaki Seddülbahir köyünde bulunan İlk Şehitler Anıtı ile Alçıtepe köyündeki Sargıyeri Anıtında törenler düzenlendi.

İlk Şehitler Anıtı'ndaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra, Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, Belediye Başkanı Kemal Dokuz ve İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Fatih Yağcı anıta çelenk koydu.

Törende konuşan 32. Deniz Hava Savunma Batarya Atış Kontrol Üstçavuş Burak Şenel, ''Bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95. Yıl Dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Çanakkale Savaşları'nın sadece Türk tarihi açısından değil dünya tarihi açısından da çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.
Farklı milletlere mensup insanların karşı karşıya geldiği Çanakkale'nin bugün tüm insanlığa barışın önemi konusunda güçlü mesajlar veren bir abide konumunda olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, mesajını şöyle sürdürdü:
"Çanakkale, milletimiz için de ayrıca bir onur, gurur ve şeref abidesidir. Çanakkale'de kutsal değerleri uğrunda var gücüyle savaşan nesiller, Çanakkale'nin geçilmeyeceğini dünyaya ilan ederken, milletimizin hürriyet, istiklal, vatan ve bayrağına sahip çıkma kararlılığını da haykırmışlardır.
Çanakkale, bu vatanın canı pahasına nasıl korunduğunun, bu ülkenin nasıl kurulduğunun en müşahhas örneklerinden birini oluşturmaktadır."
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de "Çanakkale zaferinin, milletin zor koşullar altında, teknoloji ve silah olarak kendinden kat kat üstün düşman kuvvetlerine karşı yazdığı büyük bir direniş destanı" olduğunu ifade etti.
Erdoğan: Tarihte eşine az rastlanan en büyük kahramanlık destanlarından biri
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da "Çanakkale'de ortaya konulan sarsılmaz vatan sevgisi ve millet olma bilincinin en büyük zenginlik ve güç olduğunu" bildirdi. 
Kurtuluş Savaşı'na ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda çok önemli bir kilometre taşı olan Çanakkale Zaferi'nin, tarihte eşine az rastlanan en büyük kahramanlık destanlarından biri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, Çanakkale Zaferi'nin, tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen, vatanını canı pahasına nasıl savunduğunu göstermesi bakımından da insanlık tarihi içinde çok özel bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ise mesajında Türk Silahlı Kuvvetlerinin, tarihten gelen sorumluluk duygusu, iyi eğitimli personeli ve güçlü yapısıyla, daha güçlü bir Türkiye için ulusunun hizmetinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Bu konularda ilginizi çekebilir