Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü kutlanıyor

Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü olan 18 Mart’ta, bu yıl 100’üncü yıla özel etkinlikler gerçekleştirildi.Saat 19.15’te de Cumhuriyet Meydanı’ndan fener alayı hareket edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü... Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü olan 18 Mart’ta, bu yıl 100’üncü yıla özel etkinlikler gerçekleştiriliyor. Çanakkale’de, Cumhuriyet Meydanı’nda saat 8.30’da çelenk sunma ile başlayan olan törenler 18 Mart Stadyumu’nda devam etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'nun yanı sıra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, siyasi parti ve bazı ülkelerin temsilcileri de katıldı.

Burada protokol konuşmaları, halk dansları gösterileri ve resmi geçit töreninin ardından da öğle saatlerinde Şehitler Abidesi’ne geçildi. Şehitler Abidesi’ndeki etkinlik aynı zamanda denizdeki geçit törenine ve havada Türk Yıldızları’nın gösterisine sahne oldu.

82.jpg

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait gemiler gün boyu halkın ziyaretine açık olacak. Seramik Müzesi’nde 1915 Çanakkale Sergisi açılacak. Akşam saat 19.30’da Diyanet İşleri Başkanlığı, Merkez Şehitler Camii’nde şehitler için mevlit okutacak. Valilik ve Çanakkale TSO’nun organizasyonuyla saat 19.00-20.30 arasında kordon boyunda su perdesi gösterisi yapılacak. Saat 19.15’te de Cumhuriyet Meydanı’ndan fener alayı hareket edecek. İskele meydanında havai fişek gösterisi, polisevi önünde ışık gösterisi ve Candan Erçetin konseri de 18 Mart’ın diğer etkinlikleri olacak.

'Zalimler rahat uyuyamayacak'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 18 Mart Stadyumu'ndaki Çanakkale Şehitlerini Anma Programı'na katıldı.

Davutoğlu, programda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Aziz şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söz veriyoruz; bıraktıkları birlik ve kardeşlik mirası ebediyen taşınacaktır. Bugün Diyarbakır'da da İzmir'de de Hakkari'de de Edirne'de de Rize'de de Muğla'da da o aziz şehitlerin torunları omuz omuza geleceğe yürüyorlar, yürüyecekler. Onların mirasına, onların hatırasına ayrımcılık, bölücülük sokmak isteyenlere fırsat verilmeyecektir. Türk, Kürt, Alevi, Sünni kim olursa olsun, Çanakkale Savaşı'nda omuz omuza savaşanların torunları Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin eşit vatandaşları olarak geleceğe birlikte omuz omuza yürüyecekler."

422.jpg

"Bıraktığınız emanet emin ellerdedir, emin ve sağlam omuzlardadır. Bu omuzlar Seyit Onbaşı'nın omuzları kadar, yüreği kadar sağlamdır. Dizimizde derman kalmayıncaya kadar, omuzlarımız toprağa değene kadar, bu aziz bayrağı bir an bile omuzlarımızın üzerinden eksik etmeyeceğiz."

"Biz nefes alırken, dünyada zalimler rahat uyuyamayacak. Siz nefes alırken, nasıl mazlum milletlere ilham kaynağı olmuşsanız, biz nefes alırken, mazlum milletler sığınmak istediklerinde bağrımızı onlara açacağız. Nasıl 2 milyonu aşkın Suriyeli kardeşimizi bağrımıza basmışsak, nasıl Bosna Savaşı'nda Boşnakları, nasıl Kosova Savaşı'nda Kosovalıları, nasıl Halepçe'den gelen kardeşlerimizi bağrımıza basmışsak, Anadolu toprakları, sizin emanetiniz topraklar, mazlumların merhamet diyarı olacak."

 

Zaferin ilk kez yayınlanan kareleri

 

Bu konularda ilginizi çekebilir