Çantacılar, köy köy dolaşıp ucuza 2B arazileri topluyor

Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını içeren 2B kanunun çıkmasının ardından arazi sahipleri için zorlu bir süreç başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 

 

Sayime BAŞÇI

İSTANBUL - Başvuru süresinin dolmasına 2 ay kala, 2B arazilerinde simsarlar kol gezmeye başladı. Milli Emlak tarafından rayiç bedellerin başvurudan 3 ay sonra açıklanması nedeniyle, özellikle Beykoz, Çatalca ve Antalya gibi arazisi değerli bölgelerde fiyat spekülasyonları başladı. Türkiye genelinde metrekare başına ortalama 8.5 TL olarak açıklanan rayiç bedelleri ile ilgili değerli arazilerde metrekare başına 6 bin TL'lik rakamlar ortaya atılıyor. Özellikle Çatalca ve Beykoz'da köy köy dolaşan simsarlar da köylüleri arazilerini alamayacaklarına inandırarak bölgeden ucuz fiyata arazi toplamaya çalışıyor.
Yaklaşık 4 aydır başvuru süresi devam eden 2B arazilerinde, rayiç bedellerin resmi olarak bölge bölge açıklanmaması nedeniyle arazi sahipleri bir süre beklemede kaldı. Mevzuat gereği, Milli Emlak bünyesindeki 'Kıymet Takdim Komisyonu', başvurudan yaklaşık 3 ay sonra arazi sahibine bulunduğu yerin rayiç bedelini bildiriyor. Her ne kadar Türkiye genelinde metrekare başına fiyatlar ortalama 8.5 TL olarak açıklansa da bu durumdan faydalanmak isteyen simsarlar, fiyat spekülasyonları ile arazi toplamak için köy köy dolaşıyor. Bu noktada öne çıkan ilçeler ise Çatalca ve Beykoz oldu. Beykoz konumu itibari ile arazi simsarlarının gözbebeği olurken, daha çok tarım ve orman alanları ile öne çıkan Çatalca ise imara açık alanları kısıtlı olmasına rağmen 3'üncü havalimanı çalışmaları nedeniyle ön plana çıkıyor.

[PAGE]

Çantacılar, köylülere para teklifi ile gidiyor
Çantalarındaki nakit para ile köylülere giden simsarlar, yüksek arazi bedelleri telaffuz ederek, arazi sahiplerini belli bir miktar para karşılığında vekalet vermeye ikna etmeye çalışıyor. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, bölgelerinde yaklaşık bin 400 hektarlık alanın 2B kapsamına girdiğini ve 4 bin 107 vatandaşın hak sahibi olduğunu açıkladı. Köylerde dolaşan simsar iddialarını da doğrulayan Kara, rayiç bedellerin resmi olarak Çatalca genelinde açıklanmaması nedeniyle köylülerin 2 bin TL'lik başvuru bedelini yatırmakta tereddüt ettiğini aktardı. Bu durumdan yararlanmak isteyen simsarların da köy köy dolaşarak arazi toplamaya çalıştığını anlatan Kara, "Vatandaş bu parayı bulamadığı için simsarlar geliyor. Siz burayı zaten alamazsınız, vekaleti bize verin biz alalım diyorlar. Çantacı dediğimiz kişiler fiyatların yüksek çıkacağını söyleyerek belli bir ücret karşılığında köylülerden arazi toplamaya çalışıyor. 6 aylık süre ekim ayında dolacak. Ciddi anlamda sıkıntı olacak. Tapusunu veren olacak. Bir başka yere devrederek,  toprağını elinden cüzi miktarlara çıkaranlar olacak. Çatalca için konuşulan olası rakamlar dönüm başına 5-6 bin TL. İnsanlar burada paniğe kapılmış durumda" diye konuştu.
Belediye Başkanı Kara'nın verdiği bilgiye göre Beykoz'dan sonra en fazla 2B arazisi Çatalca'da bulunuyor. Ve bu rakam İstanbul'un toplam yüzölçümünün yüzde 19'una denk geliyor. Yüzde 39'u orman arazisi, yüzde 37'si tarım alanı. Bölgedeki mevcut nüfus ise 500 bin.

'Çatalca ve Beykoz'da mutlaka bir rant olacaktır'
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç de "Nihayetinde Çatalca ve Beykoz çok değerli bir yer mutlaka bir rant olacaktır. Arazi sahiplerinden vekalet almak isteyen kişiler ile ilgili bana da gelen duyumlar var" dedi. Beykoz'da milyon TL'lik rakamların konuşulduğunu açıklayan Güvenç, konuşulan rakamların insanları beklemeye sevkettiğini ancak azalan süre nedeniyle ne yapacağını bilmeyenlerin simsarların tuzağına da düşebileceğine işaret etti.

Muğla'da bazı koylar satılıyor
Güvenç, Beykoz ve Çatalca ile birlikte büyük arazilere sahip olan Antalya ve Muğla'nın da ön plana çıktığını aktardı. Muğla'da koyların satışa çıktığını söyleyen Güvenç, Antalya'nın da büyük arazileri ile iştah kabarttığını dile getirdi.

Başvurular 70 bin 500'e çıktı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile 2B arazileri için yapılan başvuru sayısının 70 bin 500'e çıktığını belirtti. Burada vatandaşları hızlı olmaları konusunda uyaran Şimşek, "500 bin parsel söz konusu. Başvurular için ekim sonuna kadar süre var. Biz tabi 2B hak sahiplerine birkaç kez seslendik. Zaman zaman biz duyuruyoruz, bu yanlış algılanıyor. Maliye Bakanlığı yılda 12 bin gayrimenkul işlemi yapan bir bakanlık. Birden bire 500 bin parsellik bir proje söz konusu. Bunu son aya bırakmaları yanlış bir şey. Bu süreler kanunla belirleniyor. Hak sahiplerine her türlü kolaylığı sağladık. Başvurmamak için hiçbir sebep yok. O kadar büyük sayı olarak hak sahibi var ki son aya dahi bırakmaları bir risktir" açıklamasında bulundu.

 

[PAGE]

 

2b2.jpg

2b3.jpg