Carnegie Hall'daki ilk Türk kadın orkestra şefi

Fransa'da yaşayan Türk kadın orkestra şefi Sera Tokay, Paris'te kurduğu orkestrasıyla Carnegie Hall'da konser verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Müzik hayatına Fransa'da devam eden Sera Tokay, Fransa'da kurduğu orkestrasıyla New York'taki ünlü müzik Carnegie Hall'da konser veren ilk Türk kadın orkestra şefi oldu. 

Fransa'nın başkenti Paris'te ''Lutece Philharmonia'' adıyla 2011 yılında yaylı çalgılar beşlisinden ve bakır ve tahta üflemeli enstrümanlar dizisinden oluşan bir oda orkestrası kuran Sera Tokay, Carnegie Hall'da konser verdi.  

''Conservatoire National Superieur de Musique de Paris'' isimli konservatuvardan mezun genç Fransız müzisyenlerden oluşan orkestrasıyla verdiği konsere, merkezi Washington'da bulunan Türk Kültür Vakfı ile New York'taki Amerika Türk Kadınlar Birliği katkı sağladı.  

Tokay, konserin ardından yaptığı açıklamada, ''Her şeyden önce, sakin olmaya çalıştım. Çünkü orkestranın müziği, daha kontrastlı, daha şiddetli bir şekilde dinleyenlere iletebilsin diye. Eğer müzisyen sakin değilse hiç birşey iletemez. Bizim sakin olmamız lazım ama dinleyenler olmamalı. Onların kaynaması gerekir. Bilmiyorum bugün bunu yapabildik mi?'' dedi. 

Carnegie Hall'de konser veren ilk Türk kadın orkestra şefi olarak, konserinin kariyerindeki yerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tokay, "Daha başlangıç diyelim, başlangıcın biraz ötesinde'' ifadesini kullandı. ABD'deki ilk konseri olduğunu ancak daha önce turneler çerçevesinde İsviçre'ye gittiklerini belirten Tokay, Stravinsky'nin torununun kendilerini davet ettiğini ve orada Stravinsky'nin hiç çalınmamış yapıtlarını çaldıklarını bildirdi. 

Tokay, şöyle devam etti: 

''Londra'ya gittik. Bundan sonra Hindistan'a, Afganistan'a, Vatikan'a gitmek istiyoruz. Orkestramın en çok istediği şey ise İstanbul'a gitmek. Her gün bana, 'neden İstanbul'a gitmiyoruz' diye soruyorlar. 'Neden New York'tan önce İstanbul'a gitmedik' diye soruyorlar."  

Paris'te önce eş zamanlı olarak felsefe doktorası ve müzik ve orkestra şefliği yaptığını, daha sonra orkestrayı kurduğunu ifade eden Tokay, felsefenin müziği daha iyi yansıttığını söyledi. 

Paris'teki müzik kariyerinden önce Şişli Senfoni Orkestrası'nın müzik direktörlüğünü yapan Tokay, kariyerinde Janos Fürst, Vsevolod Polonsky, Alain Voirpy ve H. Klopfenstein gibi isimlerden etkilenmiş.  

3 uluslu orkestra hedefi 

Tokay, Fransız-Türk orkestrası kurmak istediğini belirterek, ''Hatta şimdi Fransız-Türk-Amerikan orkestrası kurma niyetindeyim çünkü orkestramda Amerikan müzisyenler de var. Orkestra 3 uluslu olacak'' dedi.   

New York'a getirdiği orkestrasında Türk müzisyen olup olmadığına ilişkin soruya Tokay,  ''hayır'' yanıtı vererek, ''devletlerin anlaşması lazım, bu hemen olmuyor'' değerlendirmesinde bulundu.   

Dünyada kadın orkestra şeflerinin sayılarının azlığı son yıllarda uluslararası müzik otoritelerinin tartıştığı konulardan olurken, 2013'te, ABD'nin önde gelen 22 orkestrası arasında sadece bir kadın orkestra şefi yer aldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir