Çatalhöyük kazılarında 2 katlı ev çıktı

Kazı başkanı Hodder, kazı çalışmalarında bu yıl önemli buluntular çıktığını, ilk kez iki katlı evler tespit ettiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KONYA - Stanford Üniversitesi öğretim üyesi, Çatalhöyük kazı başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, kazı çalışmalarında bu yıl önemli buluntular çıktığını, ilk kez iki katlı evler tespit ettiklerini söyledi.

Hodder, kazı çalışmasının ana sponsorlarından Boeing'in düzenlediği basın gününde, gazetecilere önce Çatalhöyük kazı alanı yanında bulunan binaların atölye bölümünü tanıttı.

Burada Çatalhöyük'ten resim ve motif örneklerini gazetecilere gösteren Hodder, ardından, üzeri yurt dışından getirilen özel ahşap örtüyle kapatılan kazı alanını gezdirdi.

Dünyada arkeoloji çevrelerinde önemli şöhrete sahip olan Çatalhöyük'teki kazı çalışmalarının kendisinin başkanlığında 16 yıldır sürdürüldüğünü anlatan Hodder, bu yıl da yazın başından itibaren gerçekleştirmekte oldukları kazı ve laboratuvar çalışmalarında ilginç bulgulara rastladıklarını anlattı.

Prof. Dr. Hodder, şunları kaydetti:

"Çatalhöyük'te 3 ayrı ana noktada kazı çalışmalarını yapıyoruz. Çalışmalarımıza 22 ülkeden 120'den fazla arkeolog ve uzman katılıyor. Burada, Selçuk Üniversitesi başta olmak üzere Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden de öğrenci ve öğretim üyeleri görev alıyor. Günümüzden 9 bin yıl önce burada yaklaşık 8 bin kişi yaşıyordu. Buraya yerleşen insanlar, birbirine bitişik, köy evlerinde olduğu gibi kapısı çatıda bulunan kerpiç evlerde oturuyorlardı. Bugüne kadar, içinde boğa başları ve çeşitli süs eşyaları, ocak ve iskeletler bulunan tek katlı evler kazmıştık. Kazı çalışmalarının 17. yılında höyüğün güneyinde ilk kez farklı bir ev yapısı tespit ettik. Bu yıl önemli buluntular çıktı. İlk kez iki katlı evler tespit ettik. Bir bölümdeki evlerin de yanmış olduğunu gözlemledik. Bu yanık alanda, evler zaman içinde yıkılıp toprak düzeltilerek üstüne yeniden bina yapıldığı için, sadece bir dönemdeki evlerde yangın izleri görülüyor."

Hodder, burada yaşayan insanların genellikle küçükbaş, büyükbaş hayvan eti ve meyvelerle beslendiklerini tespit ettiklerini anlattı.

Şu an Boeing ve Yapı Kredi sponsorluğundaki Çatalhöyük kazısının çok uzun yıllar devam edeceğini anlatan Hodder, Çatalhöyük'ten çıkan ünlü ana tanrıça heykelciği gibi eserlerin inşa edilecek Çatalhöyük Müzesi'nde sergilenmesinin planlandığını, önce bu müzenin höyüğün yanı başında inşa edilmesinin gündemde olduğunu, şimdi ise Konya kent merkezinde yapılması fikrinin ağırlık kazandığını sözlerine ekledi.