Çatışma döngüsünden nasıl kurtuluruz
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Yanlış anlaşılmalar, anlaşmazlıklar ve çatışmalar... İşimize ayırmamız gereken zaman ve enerjimizi departman savaşları, kişiler veya gruplar arası çatışmalara harcıyoruz. Sonuçta bize depresyon ve tükenmişlik kalıyor. Tek avuntumuz ise herkesin bu halde olduğunu düşünmemiz. Peki bu kısır döngüden nasıl kurtulmalıyız? DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, "Çatışma Yönetimi" Eğitimi ile çatışmayı engelleme ve azaltma yönünde kullanılan en yeni araçları tanıtıyor.
Çatışma, hayatımızın önemli bir parçası. Peki çatışmayı kontrol altına alıp, çatışmaya sebep olan konuları pozitif davranışlarla ele alarak nasıl çözeriz?
Araştırmalara göre, günlük hayatımızda yarattığımız ve yaşadığımız sorunların yüzde 90'ı iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor. İnsanların ancak diğer nesne ve varlıklarla olan ilişkileri ile var olabildiği göz önüne alındığında iletişim konusunun önemi çok iyi anlaşılır. Doğru bir iletişim yönetimi ile zaman ve enerjiyi kontrol ederek, tarafların istekleri ve yararları doğrultusunda doğru sonuçlar almak her zaman mümkündür.
Çatışma, anlamı ve çağrıştırdıkları nedeniyle olumsuz olarak algılansa da, iyi yönetildiği zaman kurumlar için yıkıcı olmaktan çok yapıcı olabilir. Uzmanlar, iyi yönetilen bir çatışmanın kuruma; esneklik, yaratıcılık, uzmanlık, katılım, motivasyon ve kapasite kullanımının artması yönünde katkı sağladığını söylüyor.
Kurum performansını ve verimliliğini artırmak amacıyla çeyrek yüzyılı aşkın psikolojik terapi birikimiyle profesyonellere yönelik eğitimler düzenleyen DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, "Çatışma Yönetimi Eğitimi" ile çatışmayı oluşturan davranışları, çatışmanın türlerini, çatışmayı azaltan faktörleri ve bunları nasıl kullanacağımızı anlatmayı hedefliyor.
DBE Kurumsal Gelişim Merkezi Eğitmeni, Etik Danışmanı, Koç Şebnem Ergül tarafından verilecek eğitimde, çatışma gerçeği ve çatışma yönetimi üzerinde durulacak. İletişim ve motivasyon politikalarının da ele alınacağı eğitimde; Stres Yönetimi / Uzlaşma / Stratejik İletişim Yönetiminin uygulamada nasıl gerçekleştiği anlatılacak.
Çatışma yönetiminin Yapıcı Yönetim Stratejilerinden biri olduğunu anlatan Şebnem Ergül; "Çatışma Yönetimi Eğitiminde, uzlaşarak anlaşmanın yollarını tartışacağız. Kullanacağımız teknikler ile hem kendimiz hem de çevremiz için pozitif ve etik bir ortam yaratmayı hedefliyoruz. Bunun için yaşam senaryomuzun, zemininde yer alan algılarımızı, deneyimlerimizi ve ön yargılarımızı gözden geçirip yeniden formatlamalıyız. Aktif Dinleme, Kendini İfade Etme, Etkin Geri Bildirim ve İkna Etme stratejilerimizi yeni baştan oluşturmalıyız" diyor.