Çavuşoğlu: Almanya beklentimizi karşıladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman milletvekillerinin İncirlik'i ziyaret etmelerinin kabul edilmesine yönelik, "Almanya bizim beklentimizi karşıladı" şeklinde konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya ile yaşanan 'İncirlik' tartışmalarının sona ermesi sonra açıklama yaptı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Al-Jubeir ile Resmi Konutta düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, İncirlik'e Alman milletvekillerinin ziyaretine izin çıktığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"İncirlik'i ziyaret için gerekli izni vermemiştik. Bunun da sebebi belliydi. Mecliste sözde soykırım ile ilgili aldıkları karardan dolayı bu izni vermedik. Ve bu izni verebilmemiz için Almanya için ortaya koyduğumuz şart da belliydi. Almanya da bu şartı yerine getirdi. Yaptığı açıklama ile bu kararın niçin uygulamada bağlayıcılığı olmadığını vurguladı. Dünyada herkese ve özellikle de parlamentolara örnek, rehber olabilecek bir açıklama yaptı. Yani 'soykırım tabiri hukuki bir tabirdir, jenerik ve siyasi bir tabir değildir. Bunun için de mahkeme kararı gerekir' dedi. Bu anlamda Almanya bizim beklentimizi karşıladı. 'Biz istediğimizi yaparız, istediğimizi de alırız' anlayışının Türkiye için geçerli olmadığını da gördüler. Yani Türkiye'ye istedikleri gibi muamele edemeyeceklerini de anlamış oldular. Türkiye'ye yönelik olumlu adım atan herkese biz de adım atarız. Adam gibi davranan herkese biz de olumlu bakarız. Aksi yönde düşüncesi olana da gerekli cevabı veririz."

Steinmeier: Bir adım daha ilerlemiş olduk

Steinmeier, Almanya’nın bir süredir yürüttüğü diplomatik temasların ardından, meclis savunma komisyonu üyesi milletvekillerine İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret izni verilmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaparak karardan duyduğu memnuniyetini ifade etti.

Alman Dışişleri Bakanı, “Türk hükümetinin, Alman Meclisi savunma komisyonunun ziyaret planlarına onay vermesini memnuniyetle karşılıyorum. Türk hükümetinin bu kararıyla, bir adım daha ilerlemiş olduk." ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir