ÇEAŞ ve KEPEZ yatırımcısına kötü haber

Elinde ÇEAŞ ve KEPEZ hissesi olan yatırımcı, yasal şartlar oluştuğunda dava açabilecek ancak işlem sırası kapalı hisselerden kaynaklanan zarar tanzim edilemeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ÇEAŞ ve KEPEZ'de mağdur olan yatırımcı, şirketlerin imtiyaz hakkının kaybına ve hisse senetlerinin borsa kaydından çıkarılmasında sorumluluğu bulunan yönetim kurulu üyelerine karış dava açabilecek. Ancak, işlem sırası kapalı hisselerden kaynaklanan zarar tanzim edilemeyecek.

CHP Milletvekili Gürkut Acar’ın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesine cevap geldi.

SPK Başkanı Gürkut Acar tarafından borsada işlem görmeyen ÇEAŞ ve KEPEZ Elektrik şirketleriyle ilgili verilen cevapta, yasal koşulların oluşması halinde, elinde bu şirketlerin hisselerini bulunduranların sorumlu yöneticilere karşı dava açabilecekleri bildirildi.

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş imzasıyla yapılan açıklamada, ÇEAŞ ve KEPEZ Elektrik’in sözleşmelerinin feshine ilişkin süreç anlatılırken, İMKB Takas ve Satlama Bankası AŞ’den alınan bilgilere göre, 17 Haziran 2003 itibarıyla ÇEAŞ’ın 500 bin TL nominal sermayesine sahip ortak sayısının 10 bin 193, KEPEZ’in ise 120 bin TL nominal sermayesine sahip ortak sayısının 3 bin 590 olduğu bildirildi.

Açıklamada sözkonusu şirketlerin mevcut durumlarıyla ilgili ise şu bilgiler yer aldı:

“Şirketlerin görev bölgelerinde esas faaliyet konularında iştigal etmeleri hukuken mümkün bulunmamakla birlikte, şirketlerin tüzel kişiliği devam etmektedir. Bu itibarla şirketlerin hisse senetlerini elinde bulunduran yatırımcıların ortak sıfatı ve buna bağlı olarak şirketlerin ortaklarına karşı yükümlülükleri devam etmektedir.

TTK’nın veya esas sözleşmenin kendilerine yüklediği görevleri gereği gibi yerine getirmeyen yönetim kurulu üyeleri, ortaklara ve ortaklık alacaklarına karşı sorumlu tutulmuşlardır. Ortakların ve alacaklıların, yasal koşullar oluştuğu takdirde yönetim kurulu üyelerine karşı dava açma hakları bulunmaktadır.

Bu çerçevede, devam etmekte olan ortaklık ilişkisinin gereği olarak, ortakların yasal koşullar oluştuğu takdirde, şirketlerin imtiyaz hakkının kaybına ve hisse senetlerinin borsa kaydından çıkarılmasında sorumluluğu bulunan şirket yönetim kurulu üyelerine karış dava açmaları mümkündür.

Diğer taraftan işlem sırası kapalı hisselerden kaynaklanan zararla ilgili olarak, sermaye piyasası mevzuatında tazmine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır”