Çeber davasına yarın devam edilecek

İzinsiz gösteri yapmaktan tutuklanan Çeber, daha sonra kaldırıldığı hastanede ölmüş ve işkenceye maruz kaldığı iddia edilmişti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Engin Çeber'in, Metris Cezaevi'nde ''işkence'' ve ''kötü muamele'' sonucu öldüğü iddiasına ilişkin 60 kamu görevlisinin yargılandığı davanın duruşması yarına ertelendi. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın bugün yapılan ilk duruşmasında, sanıkların kimlik tespitinin ardından, tutuklu yargılanan ve olay tarihinde Metris Cezaevi İkinci Müdürü olan Fuat Karaosmanoğlu ve infaz koruma memurları Sebahattin Apaydın, Murat Çise, Sami Ergazi, Nihat Kızılkaya, Yavuz Uzun'un ifadesi alındı. Mahkeme Heyeti, tutuklu sanıkların ifadesinin tamamlanmasından sonra duruşmayı yarına erteledi.

İzdiham yaşandı

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu yargılanan sanıklardan, olay tarihinde Metris Cezaevi İkinci Müdürü olan Fuat Karaosmanoğlu ve infaz koruma memurları Sebahattin Apaydın, Murat Çise, Sami Ergazi, Nihat Kızılkaya, Yavuz Uzun, tutuksuz sanıklardan cezaevi ikinci müdürü Yusuf Gayır, 30 infaz koruma memuru ve Metris Cezaevi Jandarma Koruma Bölük Komutanlığı'nda görevli 4 jandarma katıldı.

Duruşma salonuna çok sayıda kişinin girmek istemesi üzerine salonun kapısında izdiham yaşandı. Bu sırada taraf avukatlarının içeriye alınmasında güçlükler yaşanması dolayısıyla mahkeme görevlileri ve polisler ile içeri girmek isteyenler arasında tartışma yaşandı.

Mahkeme heyeti başkanı, yoğunluk üzerine salonun fiziki şartları nedeniyle her sanık için 3 avukattan fazlasının salona alınamayacağını bildirdi.

Heyet başkanı, taraf avukatlarının duruşma salonuna alınmasının ardından salonda sesli ve görüntülü kayıt yapılacağını ve bu kayıtların bir kaç gün içinde tutanağa çevrileceğini belirterek, bu sebeple duruşma sonunda taraflara tutanak verilemeyeceğini bildirdi.

"Jandarma istihbaratından 2 kişi"

Bu sırada, müşteki avukatları, salonda jandarma istihbaratından 2 kişi bulunduğunu öne sürülerek, bu kişilerin, avukatların tarafında durmamasını istedi. Mahkeme heyeti başkanı da bu konuda bilgisi olmadığını ifade etti.

Ölen Engin Çeber'in ailesi ile davanın müştekilerini temsilen 60 avukatın katıldığı duruşmada, önce sanıkların kimlik tespitleri yapıldı.

Heyet başkanı, bu işlemin ardından sanıklara yasal haklarını hatırlatarak, iddianamenin okunması konusunda Cumhuriyet Savcısı'ndan görüşünü sordu.

Savcı, iddianamenin kabul edilmesiyle kovuşturma aşamasına geçildiğini belirterek, bu aşamada iddianameyi okuma görevinin mahkemeye ait olduğunu ifade etti.

Mahkeme Heyeti, tutuklu sanıkların ifadesinin tamamlanmasından sonra duruşmayı yarına erteledi.

Adalet Bakanı'nın özür dilemişti

Engin Çeber, Sarıyer'de 28 Eylül 2008'de, yaklaşık 10 kişilik bir grup ile izinsiz toplantı ve gösteri yapmak isterken kimlik kontrolü yapan polislerce, arandığı için gözaltına alınmıştı. Daha sonra tutuklanarak Metris Cezaevi'ne götürülen Çeber, kaldırıldığı hastanede ölmüştü.

Bakırköy Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturmanın ardından olayda sorumluluğu bulunduğu öne sürülen 39 infaz koruma memuru, 3 cezaevi müdürü, 13 polis, 4 jandarma ile bir doktor hakkında dava açılmıştı. Olay sonrası Adalet Bakanı Çeber2in ölümü nedeniyle özür dilemişti.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise "olay sonrası Adalet Bakanı'nın özür dilemesinin önemli bir gelişme olduğunu" söyledi. Çelebi, "Ancak, F tipi cezaevlerinde aynı uygulamalar maalesef hala devam ediyor. İşkenceden ölümlerin olmaması için buradayız" dedi.