CeBIT, 11. yılında fuara alıcı getirmeye odaklandı

DTM 58 ülkeden alıcı heyeti getirmek için çalışmalar yürütüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bu yıl 6-10 Ekim tarihleri arasında Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 11.'si düzenlenecek CeBIT Bilişim Eurasia'da Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve b2fair ile yapılan işbirlikleriyle yurt dışından alıcı getirmeye odaklanıldı.

DTM'nin 58 ülkeden alıcı heyeti getirmek için çalışmalar yürüttüğü fuarda, özellikle Avrupa'da tüm ticaret ve sanayi odalarının verilerine sahip olan b2fair de, şirketlerin alıcılarla birebir görüşmeler gerçekleştirmesini sağlayacak.

Ayrıca fuarda bu yıl ilk kez akıllı kent uygulamaları ve dönüşümlerinin sergileneceği özel bir bölüm yer alacak.

CeBIT Bilişim Eurasia Fuar Direktörü Murat Özer, geçen seneki fuarda 5 milyar avro olan iş hacminin bu yıl 6 milyar avroya çıkacağını tahmin ettiklerini belirterek, bu iş hacminin yaklaşık yüzde 80'inin yurt içi, yüzde 20'sinin ise yurt dışı kaynaklı olmasının beklendiğini söyledi.

Özer, DTM'nin yurt içinde düzenlenen fuarlara, uygun gördüğü takdirde yurt dışından alım heyetleri getirdiğini ve bu sene CeBIT'e de böyle bir destek sağlandığını ifade ederek, katılımcılarından topladıkları hangi ürün grupları için hangi hedef ülkelere ulaşmak istediklerine ilişkin verileri DTM ile paylaştıklarını ve onların da yaptıkları çalışmalar sonucunda ABD, Meksika, Peru, Brezilya, Endonezya, Tanzanya, Kenya, Senegal, Yunanistan, İtalya'nın da aralarında bulunduğu toplam 58 hedef ülke belirlediğini dile getirdi.

DTM'den bu sene böyle bir desteğin alınmasında, fuar katılımcıları arasında ihracatı hedefleyen firma sayısının artışının da rol oynadığına işaret eden Özer, fuara katılan bir firmanın en büyük beklentisinin ticari ilişkilerini geliştirmek ve doğru ziyaretçiye ulaşmak olduğunu vurguladı.

Bu çerçevede merkezi Brüksel'de bulunan ve Avrupa'nın yanı sıra Rusya, Ukrayna gibi ülkelerdeki tüm ticaret ve sanayi odalarının verilerine sahip olan b2fair'in "matchmaking" aktivitesi ile, katılımcı şirketler, ürünlerinin hedef kitlesinde yer alan şirketlerle birebir görüşmeler gerçekleştirecek.

Özer, bu sene fuara doğru ziyaretçi getirme ve iş yaratma konularında daha yoğun çalıştıklarını belirterek, Anadolu'daki 20 ili de ziyaret ederek fuar hakkında bilgilendirme yaptıklarını ve çeşitli kanallarla 81 ile ulaştıklarını söyledi.

İlk kez 'akıllı kent uygulamaları' lanse edilecek

Anadolu gezileri sırasında sanayi ve ticaret odalarının yanı sıra ilk kez belediyeleri de ziyaret ettiklerini kaydeden Özer, geçtiğimiz yıllarda var olan iş dünyası ve dijital yaşam ana bölümlerine eklenen kamu sektörü bölümü altında bu yıl ilk kez 'akıllı kent uygulamaları' bölümünün lanse edileceğini belirtti.

Özer, akıllı kent uygulamalarına Beyoğlu Belediyesinin İstiklal Caddesi üzerinde yer alan ve bölgedeki etkinlikler hakkında bilgilerin bulunduğu dijital dokunmatik ekranlarını, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin "İBB trafik" uygulamasını ve buzlanmayı erken tespit eden sensörlerini, Denizli Belediyesinin mezarlık girişlerine yerleştirdiği kiosklar üzerinden aranılan mezara ulaşma imkanı veren sistemini örnek verdi.

Bunların hepsinin bilişim altyapısına dayandığına işaret eden Özer, bu nedenle bu sene CeBIT içinde buna özel bir yer ayırdıklarını kaydetti.

Özer ayrıca, geçen sene ilk kez yapılan Broadcast Cable&Satellite fuarının da yine eşzamanlı olarak düzenleneceğini bildirdi.

Seneye oyun yazılımları bölümü eklenecek

Türkiye'nin Almanya, Hannover'de 1-5 Mart 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek CeBIT fuarında "partner ülke" olmasının da fuara olumlu etki yapacağını ancak asıl etkilerin gelecek seneki CeBIT Bilişim Eurasia'da görüleceğini söyleyen Özer, her iki fuara da katılmak isteyen Türk firmalarına indirim sağladıklarını aktardı.

Geçen sene fuara Türk Telekom, Turkcell, Avea ve Vodafone'un katılmadığının anımsatılması üzerine Özer, bu sene bu şirketlerden birinin akıllı kent çözümleri içinde diğerinin de sosyal sorumluluk çalışmalarıyla fuarda yer alma olasılığı bulunduğunu söyledi.

Özer, geçen senelerde 6 gün olan fuar süresinin 5'e indiğini ve katılımcıların isteği üzerine önümüzdeki yıl büyük ihtimalle 4'e düşeceğini belirterek, gelecek yıl oyun ve oyun yazılımlarına yönelik ayrı bir bölümün fuara ekleneceğini, akıllı kentler bölümünün de devam edeceğini söyledi.

Rakamlarla CeBIT

Murat Özer'in verdiği bilgiye göre, 2009 yılında CeBIT Bilişim Eurasia ve Broadcast Cable&Satellite toplam 146 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı.

Net 25 bin metrekarelik bir alanda düzenlenen fuara 989'u CeBIT'te olmak üzere toplam 1.224 firma katılırken, fuarı izleyen basın mensubu sayısı 1.775 oldu.

Fuar ziyaretçilerinin ana sektörleri arasında yüzde 16 ile elektrik/elektronik, yüzde 12 ile kamu kuruluşları, yüzde 10 ile eğitim ve öğretim, yüzde 9 ile inşaat, yüzde 8 ile finans ve yüzde 7 ile tekstil sektörleri öne çıktı.

Bu sene toplam katılımcı sayısının geçen yılın yüzde 5-10 üzerinde olması, ziyaretçi sayısındaki artışın ise bunun da üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir