Çek yaprağını lahana yaprağına dönüştürdüler

Aygün, bankaların çek defteri verme konusunda hiçbir sorumlulukları bulunmamasını eleştirerek, "Bankalar çek yaprağını, lahana yaprağına dönüştürdü" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, bankaların çek defteri verme konusunda hiçbir sorumlulukları bulunmamasını eleştirerek, "Bankalar çek yaprağını, lahana yaprağına dönüştürdü" dedi.

Sivrihisar'dan Ankara'ya yürüyen çek mağdurlarını temsilen bir grup, ATO Başkanı Sinan Aygün'ü makamında ziyaret ederek, sorunlarını aktardı ve kendilerine destek olmasını istedi.

Aygün, burada yaptığı açıklamada, bu konuda en zor durumda kendisinin bulunduğunu, çünkü çeki verenin de karşılığını alamayanın da ATO üyesi olduğunu anlattı. Ceza mahkemelerinde 3167 sayılı Çek Kanunu ile ilgili açılan davalar konusunda bilgi veren Aygün, 2002-2008 dönemini kapsayan 7 yılda karşılıksız çek konusunda 991 bin 697 dava açıldığını, kimilerinin bu davalardan mükerrer olarak davalı pozisyonuna düştüğünü belirterek, bu davalarda toplam 1 milyon 104 bin 926 kişinin sanık konumuna düştüğünü kaydetti. Söz konusu sanıklardan 1 milyon 33 bin 529'unun erkek, 71 bin 397'sinin ise kadın olduğunu belirten Aygün, bu davalar sonunda karşılıksız çek vermek suçundan 712 bin 807 kişinin mahkum olduğunu bildirdi.

Aynı konuda 2008 yılında açılan toplam 203 bin 885 davada 216 bin 200'ü erkek, 19 bin 240'ı kadın olmak üzere toplam 235 bin 440 sanığın yargılandığını belirten Aygün, bu yargılama sonunda 138 bin 906 kişinin ise mahkum olduğunu söyledi. Karşılıksız çeklerle ilgili hükümetin de açmazda kaldığını bildiğini belirten Aygün, parası olmadığı için çekini ödeyemeyen kişilerden devletin ayrıca para cezası almasını eleştirdi. Parası olsa söz konusu kişinin borcunu ödeyeceğini belirten Aygün, bu uygulamaya son verilmesini istedi. 

Ticarette ödemenin iki şekilde yapıldığını bunun çek ve senet şeklinde olduğunu belirten Aygün, senedin ödenmemesinin hiçbir cezası bulunmadığını, ancak işin içine çek girdiğinde çeki verenin hapis cezasıyla karşı karşıya kalabildiğini söyledi.

Bankaların verdikleri çek defterleriyle ilgili hiçbir sorumluluklarının bulunmamasını da eleştiren Aygün, bunun sonucunda ödeme gücü bulunmayanlara da çek defteri verildiğini söyledi. "Bankalar çek yaprağını, lahana yaprağına dönüştürdü" diyen Aygün, çek defteri taşımanın bir zamanlar bir itibar unsuru olduğunu şimdi böyle bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Bankalardan verdikleri çek defterinin her bir yaprağı için söz gelimi 20 bin lira tutarında banka garantisi vermesini isteyen Aygün, bu konuda hiçbir sorumluluğu bulunmayan bankaların çek defteri vermede rahat davrandığını söyledi.

Türkiye'de büyüyen tek bir sektör bulunduğunu bunun ise bankacılık olduğunu belirten Aygün, karşılıksız çeklerle ilgili üç ayrı düzenleme yapılması gerektiğini belirterek ,bu üç düzenlemeyi, "Adli para cezası kalkacak. Bu paraların tahsilinde uygulanan hapis cezasını kaldırarak çeki senede dönüştüreceksin ve bankalar verdikleri çek defterindeki her bir yaprak için söz gelimi 20 bin lira banka garantisi versin" şeklinde açıkladı.

Kendisini ziyaret eden çek mağdurlarının sonunun kadar arkasında olduğunu ve bundan dolayı da tepki çekeceğini bildiğini ifade eden Aygün, "Ama ben işin insani tarafındayım" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir