Çelik: Akdeniz'i İsrail yada Rum gölü haline getirmeyiz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, son dönemlerde gerginliği yol açan Rumların Akdeniz'de petrol aramasına ilişkin sert mesajlar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Akdeniz'de gerginlik yaratan sondaj çalışmalarını değerlendirerek, "Akdeniz'i İsrail veya Rumların gölü haline getirmeyiz" dedi. Anayasa değişikliğine de değinen Çiçek, hafta içinde diğer siyasi partilerden randevu talep edileceğini, randevu verilmesi durumunda heyetler arası görüşme yapılacağını söyledi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan MKYK sona erdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, sorularını yanıtladı.

Kurul gündeminde, Türkiye'ye yerleştirilecek füze savunma sisteminin de ele alındığını kaydeden Çelik, radar sisteminin Malatya'nın Akçaada ilçesine bağlı Kürecik beldesine yerleştirileceğini anımsattı.

Bu konuda haksız eleştiriler yapıldığını ifade eden Çelik, şunları söyledi:

"Şu bilinmelidir ki bu bir NATO projesidir, Amerika Birleşik Devletleri projesi değildir. Savunma amaçlıdır ve herhangi bir ülkeyi, devleti hedef alan bir şey değildir. Türkiye'de kesinlikle bir füze rampası kurulmamaktadır. Malumunuz, füze rampalarının Romanya'ya kurulması, radar sisteminin Türkiye'ye kurulması kararlaştırılmıştır.

"Türkiye son derece kararlıdır"

Çelik, "Akdeniz'de petrol aranmasıyla ilgili bir eylem planı olup olmadığına" ilişkin soruyu yanıtlarken, "Doğu Akdeniz'i İsrail'in veya Rumların bir gölü haline getirmek gibi bir niyetimiz yoktur" dedi.

Çelik, şöyle konuştu:

"Bazı ülkeler uluslararası, tamamen deniz hukukuna aykırı bir şekilde keyfi bazı tasarruflarda bulunmaya çalışıyorlar, bugüne kadar İsrail'in yaptığı gibi. Özellikle Doğu Akdeniz'i, İsrail'in veya Rumların bir gölü haline getirmek gibi bir niyetimiz yoktur. Türkiye bu konuda son derece kararlıdır, uluslararası hukuktan kaynaklanan ne kadar hakkı varsa bu kullanacaktır. Bununla ilgili daha detaylı bir şey söyleyemem. Şu kadar gemi gidecektir, şu kadar firkateyn gidecektir dememe gerek yok onlar teknik detaylardır."

Çelik, bu çalışmayla ilgili bir ABD şirketinin devreye girdiğinin ifade edilmesi üzerine, "Yapılan işin kim tarafından yapıldığı değil, bizatihi kendisinin doğru olup olmadığı bizi ilgilendiriyor. Yapanın kim olduğu çok fazla fark etmez, bir ABD şirketi de bir Rus şirketi de bir Yunan şirketi de olabilir. Türkiye'nin itirazı, hangi şirketin yaptığına değil bunun hangi ülke tarafından nasıl yapıldığınadır. Biz yapılan işin doğru olmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.

"MİT-PKK görüşmesi doğal"

AK Parti Sözcüsü Çelik, "MİT ile PKK arasında geçtiği iddia edilen görüşmeye ilişkin ses kaydıyla ilgili muhalefetin değerlendirmelerine nasıl baktıklarının" sorulması üzerine de şunları kaydetti:

"Hükümetin mensupları Başbakan ve Bakanlardır. 'AK Parti'nin herhangi bir yetkilisi şu tarihte PKK ile şöyle bir pazarlığa oturmuştur' diye birisi bir şey ispat ederse, biz bununla ilgili olarak, onların ne kadar ithamı varsa biz bunu kabul etmeye hazırız ama 16 yıldan beri, Abdullah Öcalan'ın yakalanıp İmralı adasına gönderilmesinden bu yana devletin çeşitli kademeleri bu görüşmeleri yapmaktadırlar ve terörü önlemeye yönelik, bitirmeye yönelik yapılan görüşmelerdir. Devletin istihbarat birimleri başka unsurlardan da destek alarak dünyanın her tarafında bu ve benzeri görüşmeleri yapabilirler."

"Yeni Anayasa için diğer partilerden randevu talep edeceğiz"

Hüseyin Çelik, bir gazetecinin TBMM'nin açılmasına az bir süre kaldığını anımsatarak, anayasa değişikliği konusunun öncelikli gündem olup olmadığına" ilişkin soruyu da cevaplandırdı. Çelik, parti olarak, diğer siyasi partilerden anayasa konusunu görüşmek üzere randevu talebinde bulunacaklarını bildirdi.

"Sayın Başbakan, parti genel sekreterine bu konuda bir talimat verdi. Herhalde bu hafta içerisinde zannediyorum mektup yazılacak ve TBMM'de grubu bulanan siyasi partilerden randevu talebinde bulunacak" diye konuşan Çelik, söz konusu partilerin görüşme talebine olumlu cevap vermeleri halinde, AK Parti'den bir heyetin kendileriyle, onların belirlediği bir heyetle görüşeceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir