Cep telefonundan ayrılmak, 'çarpıntı' yapıyor

Araştırmada cihazlarından ayrılan gençler, depresyon belirtileri gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Genç kuşağın cep telefonlarına son derece bağımlı hale geldiği, telefonları olmaksızın uzuvlarından birini kaybetmiş hissine kapıldıkları ortaya çıktı.

Maryland Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, genç kuşağın teknolojiye artan bağımlılığını ve teknolojinin hayatlarının nasıl merkezinde yer aldığını ortaya koydu.

Yapılan araştırma birçok genç insanın iPhone veya Blackberry'leri olmaksızın kendilerini zihni ve fiziki olarak sıkıntılı hissettikleri, tüm gün boyunca bunlardan mahrum olduklarında bağımlılık ve depresyon hislerinden muzdarip olduklarını ifade ettikleri belirtildi. Araştırma başkanı Prof. Susan Möller, gençlerin telefonlarının olmamasının ne kadar korkunç olduğunu ifade ettiklerini anlattı.

24 saati geçiremediler

Gençlerde yalnızlık duygusu, panik, endişe ve kalp çarpıntısı gibi etkiler görüldü. Araştırmaya katılanların yarısından fazlası ise 24 saati teknoloji ürünlerine bağlantısız kalarak geçirmeyi başaramadı.

Araştırmaya katılan öğrencilerden Ryan Blondino, dijital ortamdan mahrum kalmayı bir uzvunu kaybetmeye benzettiğini söyledi. Blondino kol veya bacaklarını kaybetmiş insanların çektiği"hayalet bacak" (bacağının hala yerinde olduğu sanısına kapılmak) sendromundan muzdarip olduğunu belirtti. Blondino bu ruh halini,"Üzerimde olmamasına rağmen sanki telefonum hala çalıyordu ve sanki hala mesajlar geliyordu" şeklinde anlattı.

Bunun, günümüzde cep telefonlarının bu kuşağın"güvenlik örtüsü" olduğu anlamına geldiği yorumu yapılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir