Cepte konuşma ucuzlayacak

BTK Başkanı Acarer, arabağlantı ücretlerinin alt sınırında yapılan indirim ile haberleşme bedelinin yüzde 15-20 ucuzlayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, arabağlantı ücretlerinin alt sınırında yapılan yüzde 50 oranındaki indirimin toplam haberleşme bedeline yansımasının yüzde 15-20 olacağını söyledi.

Operatörler arası aramalarda kullanılan tarifeyi tanımlayan arabağlantı ücretlerinin alt sınırında geçen hafta yaklaşık yüzde 50 oranında indirim yapıldığını hatırlatan Acarer, birkaç yıldır devam eden bu uygulamanın operatörler arası aramayı kolaylaştırdığını ifade etti.

Acarer, şu görüşleri dile getirdi:

"Böylece, abonelerin diğer operatörleri daha rahat arama ve daha fazla konuşma olanağı ortaya çıktı. Bu düşüşün toplam haberleşme bedeline yansıması yüzde 50 olmaz. Çünkü abonelerin kendi içindeki görüşmeleri, diğer operatörlere göre daha fazla. Yüzde 70-75 şebeke içi, yüzde 25 diğer operatörlerle görüşülüyor. Yani yüzde 25'teki yüzde 50'lik düşüşten bahsediyoruz burada. Yüzde 15-20 düşüş olarak haberleşme bedellerine yansır. Ama en önemli yansıması değişik sabit ücretli kampanyaların ortaya çıkması şeklinde olacak."

Kontörlü hatlar

Kurumun yeni düzenlemelerine de değinen Tayfun Acarer, kontör/kuruş uygulamasında, kullanıcının 100 kontör alırken, bunun neye karşılık geldiğini bilmesi gerektiğini kaydetti.

Acarer, bunun için nisan ayına kadar bir süre koyduklarını ifade ederek, operatörlere "Kendi sistemlerinizi buna göre ayarlayın. Kullanıcılar kontörleri lira olarak alsınlar ve konuştukça ne kadar paraları kaldığını öğrensinler" dediklerini belirtti.

Kontörlü hatlarda, belli bir süre yükleme yapılmadığı takdirde, kontör bulunsa da hattın kapandığını, kalan kontörlerin de boşa gittiğini hatırlatan Acarer, bununla ilgili bir düzenleme yaptıklarını söyledi.

Acarer, "5 liralık kontör yüklemesiyle hattınızın açılmasını ve kalan kontörlerin de kullanılmasını istedik" diyerek, operatörlerin bununla ilgili bazı düzenlemeler yapması gerektiğini, bu nedenle uygulamanın nisan ayı başında başlamasının öngörüldüğünü bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir