‘Cevherden çelik üretecek yeni fabrikalara ihtiyaç var’

İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, hammadde konusunda sıkıntı yaşadıklarını, sanayinin ihtiyacını karşılayacak cevherden çelik üretecek yeni fabrikaların kurulması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN

FRANKFURT - Almanya’nın Frankfurt şehrinde düzenlenen uluslararası mobilya, dekorasyon, aksesuar, züccaciye ve hediyelik eşya fuarı Ambiente 2015’e, Türkiye, 66’sı milli katılım olmak üzere 119 firmayla katıldı. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, Ambiente’nin sektör açısından en ciddi fuar olduğunu söyledi. Fuara daha fazla firmanın katılmak istediğini ama yer bulamadıklarını anlatan Mertöz, “Ambiente, tüm dünyadaki müşterilerin buluşma yeri. Yeni ürünlerin tanıtım noktası” dedi. 

Yassı çeliğe bağımlı bir sektör olduklarını ifade eden Mertöz, yassı çelik ithalatındaki antidamping vergilerinin kendilerini sıkıntıya soktuğunu dile getirdi. Mertöz, “Hammaddede artacak maliyetler nedeniyle kaygılıyız. Yurtiçinde üretilen çelik bize yetmiyor ve bu nedenle ithalat yapmak zorundayız. Yeni çelik fabrikaları kuruluyor ancak bunlar hurdadan üretim yaptıkları için bize yeterli olmayacaktır. Türkiye’de cevherden çelik üretecek yeni fabrikalar kurulmalı” diye konuştu. 

Bu yıl yüzde 8 ihracat artışı bekleniyor 

Paritenin gerilemesinden dolayı sorunlarının halen devam ettiğini anlatan Mertöz, sözlerine şöyle devam etti: “Ocak ayında parite nedeniyle ihracatta kayıp yaşadık. Şubat ayının ilk iki haftasında da biraz gerileme var ancak ay sonuna doğru toparlayacak diye düşünüyorum. Miktar bazında ihracatta kaybımız yok, sadece parite yüzünden düşüş yaşıyoruz. Parite bizi etkiliyor. Çünkü hammaddenin yüzde 90’ını dolarla alıyoruz. Bu yılki temennimiz doların 2.40, euronun ise 2.80 olması. Bununla beraber Irak, Rusya, Suriye ve Mısır’da düşüş sürüyor. ABD, Afrika gibi yeni pazarlardaki payımızı artırarak bu yıl yüzde 8 artış bekliyoruz. 

Türk Ticaret Merkezleri’nin yoğun ticaret yapılan yerlerde kurulacağını belirten Mertöz, “Özellikle ABD’de kurulacak olması bizim için önemli. Çünkü ABD’nin yıllık mutfak ürünleri ithalatı 35 milyar dolar. Ama biz bunun yüzde 1’inde bile yokuz” ifadelerini kullandı. 

Mutfakta, sloganla dünyaya tanıtım yapılacak 

Mutfak ürünlerinin kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Mertöz, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl mutfakta 4.5 milyar dolarlık ihracat yaptık. Geçmişinizde mutfak var. Üretim kültürümüz var bu alanda. Mutfak araç gereçlerinde 50 sene önce de Türkiye kendisine yeten bir ülkeydi. Dünyada bu alanda adı geçen bir ülkeyiz. ‘Geçmişte de mutfakta iddialıyız, şimdi de iddialıyız’ sloganımız olabilir.” 

‘Sanayiciler olarak istikrar ve denge istiyoruz’ 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, Türkiye’nin rakiplerinin hammaddeyi daha avantajlı aldığını ve kendileriyle rekabet ettiğini söyledi. DİR’de sıkıntıların sürdüğünü anlatan Öztiryaki, “Her firma, özellikle KOBİ’ler DİR’e başvuramıyor. Enerji, hammadde ve vergilerde uygun şartlar olmalı. Özellikle parite ve enerjideki dengesizlik bizi olumsuz etkiliyor. Sanayiciler olarak istikrar ve denge istiyoruz” dedi. 

Dünyada mutfak sektöründe altıncı sırada yer aldıklarını kaydeden Öztiryaki, “Dünyadan yüzde 1.5 pay alıyoruz. Bu oran çok düşük. Bunu artırmamız gerekiyor. Mutfak sektörü, katma değerli ürün yapan bir sektör. Bu alanda cari açık vermiyoruz. İhracatta kilogram fiyatımız 4.5 dolar. Bu rakam, yaklaşık 1.5 dolar olan Türkiye ihracatının çok çok üzerinde. Mutfakta Ar-Ge ve inovasyona büyük önem veriyoruz. Son 10 yıldır bu alanda yarışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

‘Plastik mutfak ürünleri, Türkiye için önemli’

2015’in zor bir yıl olacağını anlatan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, “Pariteden dolayı ihracatta düşüş devam edecek ama miktar artacak. Fuarlarda müşteriler petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bizden indirim talep ediyorlar. Orta vadede parite 1.05’i bulabilir. Tüm bunlara rağmen Güney Amerika ve Afrika 'da çift haneli büyümemiz var. Plastik mutfak ürünleri sektörünün ihracatı kilogram başına 3.5 dolar. Bu nedenle Türkiye için önemli bir sektör” diye konuştu.

rykmj.jpg

Ödüllü tasarımcılar fuara götürüldü

İMMİB 2014 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları kapsamında ödül olarak yarışmada birinci olan toplam 9 tasarımcı tüm masrafları İMMİB tarafından karşılanarak Ambiente 2015 Fuarı’nda konuk edildi. Bu ödül sayesinde tasarımcılar dünya trendlerini yakından takip etme fırsatını yakalamanın yanı sıra, fuara katılan Türk firmalar ile iş görüşmelerinde bulundular. Bu yıl on birinci defa düzenlenecek olan İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları sayesinde bugüne dek 60’tan fazla genç tasarımcı sektörün en önemli fuarlarından birini görme fırsatını yakaladı. İMMİB 2015 Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nın son başvuru tarihi 8 Mayıs 2015 Cuma olarak açıklandı.