Çevre Bakanı'ndan ilginç 'silüet' yorumu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, İstanbul'un siluetini bozan yapılaşmayla ilgili olarak, "Siluet baktığınız yere göre değişiyor. Mesela Kız Kulesi'nin orada durduğunuzda göremediğinizi Salacak'ta görürsünüz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yeniden Beyoğlu Belediye Başkanı seçilen Ahmet Misbah Demircan'a makamında tebrik ziyaretinde bulundu ve  Beyoğlu'ndaki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Güllüce burada yaptığı konuşmada kentsel dönüşümün Beyoğlu merkezinde pek fark edilmediğini belirterek; "Ancak Beyoğlu'nun dışına çıkıldığında o hızlı ve uygun olmayan yapılaşma görülüyor. Biz yeni bir Türkiye kuruyoruz, "Artık dev gibi bir ülke var. Sanayi ürünleri ihraç eden bir ülke var. Elektrik borusu üretemeyen bir Türkiye'den tank üreten bir ülkeye dönüştük. Şehirlerimizin de bu son 10 yıldaki değişime ve gelişime ayak uydurması lazım" diye konuştu. 

Güllüce burada basın mensuplarının da sorularını yanıtladı.  Kentsel dönüşümde tahliyeler konusunda yaşanan sıkıntılara ilişkin soru üzerine Güllüce, şunları söyledi: 

"Devletin, hükümetin yetkisi var ama bu öyle rahatça kullanılacak bir yetki değil. Bütün adalet şartları yerine getirilerek, üçte birden şikayetçilik varsa biz o zaman bir tarafta oluruz. Deriz ki, 'bir dakika kardeşim. Her hakkın veriliyor buna rağmen sen bu işi istismar ediyorsun'. Orada bir adalet terazisi söz konusu. Vatandaşın talepleri makul, hakkaniyetli şekilde karşılanmış, olması gereken verilmiş, buna rağmen o, bunu fırsatçılığa dönüştürmeye kalkıyorsa, biz orada 'dur' deriz. 'Ben orada üçte ikiyi elde ettim, elimde güç var. Devleti yanıma alırım' diyorsa, ona da 'müteahhit bey dur, vatandaşın hakkını sana çiğnettirmeyiz' deriz. Biz orada hakem rolü oynarız, dengeyi koruruz. Yetkimiz var diye ille de kullanacağız diye bir şart yok ama 'herkes hakkına razı olacak' da deriz. Büyük bir projenin önünde 3-5 kişinin manipülasyon yapmasını, etkilemesini önleyecek, kanun koyucunun bize verdiği hakları kullanırız. İstismar ediliyorsa kullanırız yetkimizi. Vatandaşın alması gereken verilmiyorsa da vatandaşın hakkını korur, onun avukatı oluruz. Biz adaletten, haktan, hukuktan yanayız; doğrusu neyse hakem rolü oynarız. Üçte iki çoğunluğu sağladım diye 'ben istediğim düdüğü çalarım' kimse demesin. 'Ben de üçte birin altında kaldım, canım ne istiyorsa onu isterim' de kimse demesin." 

Güllüce, iptal edilen yerlerle ilgili konunun hukuki olduğunu belirterek, "Bizim B, C, D planlarımız var" dedi. 

"Silüete nereden baktığınıza göre değişir"
 
İstanbul'un siluetiyle ilgili endişesinin olup olmadığı sorulan Güllüce, "Siluete nereden baktığınıza göre değişiyor. Mesela Kız Kulesi'nin orada durduğunuzda göremediğinizi Salacak'ta görürsünüz. 360 derece olarak mı bakmak gerekiyor? Büyükşehir bu konuyla ilgili bir çalışma yapıyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir