Çevresel harcamalar, atık yönetiminde yoğunlaştı

TÜİK'in raporuna göre 2009 yılında girişimler, çevresel harcamalara 1.5 milyar TL harcadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Girişimlerde Çevresel Harcama İstatistikleri Araştırması'nın 2009 yılını kapsayan yeni sayısındaki verileri açıkladı. Buna göre, araştırma kapsamındaki girişimlerin 2009 yılında toplam çevresel harcamaları 1.5 milyar TL olarak gerçekleşti.

2009 yılında girişimlerin çevresel harcamaları, 1.34 milyar TL'si cari harcama ve 154 milyon TL'si yatırım harcaması olmak üzere toplam 1.5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Söz konusu dönemde çevresel harcamalar, atık yönetiminde yoğunlaştı. Harcamalarının %51'i atık yönetimi, %26'sı atıksu yönetimi, %13'ü dış ortam havasını ve iklimi koruma konularında gerçekleşti.

Girişimlerin çevresel gelirleri içinde atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı %50, hurda ve atık satışı ise %42 paya sahiptir. İmalat sanayi sektörü çevresel gelirlerinin %70'i, maden ve taşocakçılığı sektörü çevresel gelirlerinin %73'ü, elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı sektörü çevresel gelirlerinin %86'sı, inşaat sektörü çevresel gelirlerinin %51'i hurda/atık satışından elde edilirken, diğer sosyal, toplumsal ve kişisel hizmet faaliyetleri çevresel gelirlerinin %96'sı, diğer sektörlerin çevresel gelirlerinin %73'ü atıkların toplanması, taşınması ve bertarafından elde edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir