Cezayir'de, Osmanlı'dan miras "Türk tatlıları"
Tarihte uzun yıllar Osmanlı yönetiminde kalan Cezayir'de, Türk tatlıları, ülke mutfağının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.
CEZAYİR - Tarihte uzun yıllar Osmanlı yönetiminde kalan Cezayir'de, Türk tatlıları, ülke mutfağının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.
Cezayir'de düğün ve bayram gibi özel günlerde, şerbeti "süzme bal"la yapılan cevizli, bademli ve fıstıklı baklavalar ile lokum gibi Türk tatlıları tercih ediliyor.
Kültür Bakanlığı basın sorumlusu ve araştırmacı Dr. Muhammed bin Müdevvir, Türk tatlılarının ülkede ilgi gördüğünü anlattı.
"Cezayirlilere Osmanlı'dan çeşitli tatlılar miras kaldı" diyen Müdevvir, bu mirasın muhafaza edilmeye çalışıldığını anlattı. Cezayirli ailelerin bu tatlıları, tarihte komşuları Türk ailelerinden ve Osmanlı valilerinin yanında ülkeye gelen aşçılardan öğrendiğini ifade etti.
Başkentteki El-Osmaniyye Mahallesi'nde yakın zamana kadar bu tatlıları satan dükkanların bulunduğunu aktaran Müdevvir, "Kısa zaman öncesine kadar, Türk asıllı aileler de evlerde ustalıkla bu tatlılar yapıyordu. Ancak zamanla bu kültürel miras yitirilmeye başlandı" dedi.
"Yeni tatlı çeşitleri de revaçta"
Bir televizyon kanalında yemek programı sunan Neval Uyahya da Cezayir'de Türk tatlılarının rağbet gördüğünü belirterek, "Tatlıların baştacı baklava, hala düğünlere özel bir yiyecek olmaya devam ediyor. Cezayirliler kendi yerel tatlılarına rağmen Türk tatlılarından vazgeçemiyor" diye konuştu.
Bayramlarda Osmanlı'dan miras kalan ancak zamanla değişime uğrayan çeşitli kurabiyelerin yapıldığını ifade eden Uyahya, "Baklavaya gelince, onu Türklerin bize bıraktığı gibi koruduk. Hala yapımında ceviz ve badem kullanıyoruz" şeklinde konuştu.