Chavez'den altın atağı

Venezuela Devlet Başkanı Chavez altın madeni alanlarını kamulaştırıken yurt dışındaki altın rezervlerini ülkeye getirmeyi planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CARACAS - Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, altın madeni alanlarını kamulaştırmayı ve Batılı ülkelerdeki altın rezervlerini ülkeye getirmeyi planlıyor.

Chavez, devlet televizyonunda yayınlanan telefon konuşmasında, ''Altını kamulaştıracağız ve bu arada altını uluslararası rezervlere katacağız, çünkü altının değeri artmaya devam ediyor'' dedi.

Altın çıkarılan alanların kamulaştırılmasına olanak sağlayan yasayı onaylayacağını belirten Chavez, ''Ülkenin altınının bir kısmını alan mafya, kaçakçılar ve anarşiyle mücadeleye devam edeceğim, bu konuda orduya güveniyorum'' diye konuştu.

Chavez, Venezuela'nın ABD ve Avrupa'daki bankalarda bulunan 11 milyar dolarlık altın rezervini ülkeye getirmeyi planladığını ifade etti.

Ülkeyi ABD ve Avrupa'daki ekonomik çalkantılardan korumaya yardımcı olmak için ülke dışındaki altın rezervlerini getireceklerini söyleyen Chavez, ''Altınlarımızı Merkez Bankasına getirmeye başlayacağız'' dedi.

Maliye Bakanı Jorge Giordani de Avrupa ve ABD'deki kamu borcu kaygılarının, Venezuela'nın tuttuğu rezervlerini çeşitlendirmeye ihtiyacı bulunduğunu gösterdiğini kaydederek, ''Bu bir tedbir ve koruma sorunu'' dedi.

Tedbir amaçlı

Giordani ile birlikte televizyona çıkan Merkez Bankası Başkanı Nelson Merentes de altın rezervlerini geri getirme kararının ''tedbir'' amaçlı olduğunu söyledi.

Venezuela'nın altın dışı uluslararası rezervleri için ''daha sağlam ekonomilere sahip ülkeleri araştırdıklarını'' belirten Merentes, Çin'in, uluslararası ekonomik krizin potansiyel derinleşmesine karşı ''koruma kalkanına'' sahip bulunduğunu kaydetti.

Giordani ve Merentes, Chavez'e, Venezuela'nın 6,3 milyar dolar tutarındaki altın dışı mevduat ve tahvil gibi altın dışı rezervlerini ABD ve Avrupa'daki bankalardan Çin, Rusya ve Brezilya dahil Asya ve Latin Amerika'da güvenli gördükleri ülkelere transfer edilmesini önerdiklerini bildirdiler.

Venezuela hükümetine göre, ülkenin yaklaşık 18 milyar doları altın olmak üzere 29,1 milyar dolar uluslararası rezervi bulunuyor. Altın rezervlerinin 11 milyar doları deniz aşırı ülkelerde, 7 milyar doları ise Venezuela'da bulunuyor.

Maliye Bakanı Giordani'nin medyaya sızan bir raporuna göre, Venezuela'nın İngiltere Merkez Bankasında 4,6 milyar dolar tutarında altın rezervi var. Raporda, Venezuela'nın altın rezervlerinin ABD'li J.P. Morgan Chase bankası ile İngiliz bankaları Barclays, HSBC ve Standard Chartered, Fransız BNP Paribas ve Kanadalı Bank of Nova Scotia bankasında bulunduğu da belirtildi.

Yılda 6 ton altın madeninin üretildiği Venezuela'da en büyük maden şirketi Rus Agapov ailesinin sahibi olduğu Rusoro şirketi geçen yıl yaklaşık 100 bin ons altın üretti.

Chavez, altın madeni şirketlerinin üretiminin yüzde 50'sini ihraç etmesini kabul ederken, geri kalan yüzde 50'nin Merkez Bankasına satılması kararlaştırılmıştı.

Chavez yönetimi daha önce petrol, elektrik, telekomünikasyon ve çimento sektöründe kamulaştırmaya gitmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir