CHP 'Alevi paketi' açıkladı

CHP, 18 maddelik Alevi paketini açıkladı. Pakette; nüfus cüzdanlarındaki din hanesi kaldırılması, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi gibi birçok talep yer alıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey, Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda, 'Herkes İçin İnanç Özgürlüğü Raporu'nu basın toplantısında açıkladı. 

Alevilerin taleplerine yönelik CHP'nin hazırladığı 'Herkes İçin İnanç Özgürlüğü Raporu'nda 'zorunlu din derslerinin kaldırılması' başta olmak üzere inanç haklarının tanınması, kutsal mekanlarına yönelik yağma ve yıkımlara son verilmesi" gibi öneriler yer alıyor. 

Raporu okumadan önce Alevilerin yaşadığı sorunlara değinen Şafak Pavey, CHP olarak toplumsal birlikteliğin sağlanması ve sosyal barış için hazırladıkları acil önerileri sıraladı. 

Alevilerin en temel sorununu, 'can güvenliği' şeklinde açıklayan Pavey, Alevilere yönelik ırkçı söylemlerden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.  

Şafak Pavey, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden sadece Sünni kesime pay verilmesinin, Alevilerin asimilasyonunu hızlandırdığını belirterek, cemevlerinin, bir ibadethane ve aynı zamanda "sivil bir inanç birlikteliğinin" mekansal imkanı olduğunu ifade etti.  

'Fişlemelere son verilmeli'

Hükümetin, Aleviliği siyasal amaçları çerçevesinde yeniden tanımlayarak uluslararası topluluk karşısında vitrin süsü olarak kullandığını iddia eden Pavey, şöyle dedi: 

"Alevi çalışanların 'temizlenmesi'ne ilişkin uygulamalar geri alınmalı, iddialar şeffaf bir şekilde araştırılıp, sonuçları kamuoyuna ulaştırılmalıdır. TRT'nin ya da THY gibi dev kamu kurumlarının tekçi yapısı Alevilerin uğradığı dışlanmayı perçinlemektedir. Nüfus cüzdanlarındaki din hanesi kaldırılmalı, Nüfus Hizmetleri Kanununun 7/e fıkrası ve buna bağlı olarak 35/2 fıkrası kaldırılmalıdır. Aleviler, güvenlik kurumlarının sakıncalı fişlemesinden çıkarılmalıdırlar." 

Pavey, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını ve eğitimde farlılıkların gözetilmesini istedi.  

'Alevilerin kutsal mekanlarına yönelik yağma ve yıkımlara son verilmeli'

Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bazı semtlerin, "kentsel dönüşüm bahanesi" ile dağıtıldığını iddia eden Pavey, buralara cami yapılmasına da son verilmesi gerektiğini söyledi. 

Alevi toplumunun kutsal mekanlarından biri olan Elmalı Tekke Köyü'ndeki Abdal Musa Türbesi'nin yanında taş ocağı ruhsatı verildiğini, bunun mahkeme kararı ile iptal edildiğini hatırlatan Pavey, konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Munzur Vadisi'nde yapılması planlanan barajlarla, HES'lerle, diğer kutsal mekan ve ziyaretlerin yok edilecek olması, ibadet özgürlüklerine saldırıdır. Alevilerin kutsal mekanlarına yönelik yağma ve yıkımlara son verilmelidir. Hacı Bektaş Veli Dergahı Alevi toplumunun kült merkezidir. Alevlerin kendileri için kutsal olan bir mekanı ziyaret ederken ücret karşılığında giriş yapmaları kabul edilemez. Dergahın asıl sahipleri Alevi toplumudur ve kendilerine teslim edilmelidir. Keza, Karacaahmet ve Şahkulu gibi, ancak kira karşılığı kullanılabilen dergahlar da Alevilere verilmelidir." 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da dün TBMM Başkanlığı'na önerilerin dayanağı olan yasalara ilişkin 18 maddelik kanun teklifi sunulduklarına değinerek, şöyle konuştu: 

"Yarın öyle sanıyorum ki Sayın Başbakan Hacıbektaş'ta 7 yıldır açamadıkları Alevi paketiyle ilgili bir şeyler söylemeye çalışacak. Ben buradan kendisine sesleniyorum: Çalışma yapmalarına gerek yok. Meclis başkanlığına sunduğumuz teklif, Anayasa dışında Alevi yurttaşlarımız konusunda yasaların getirdiği bariyerleri kaldırıcı niteliktedir. Uygulamadaki aksaklıklar dışında yasalarla yapılacak tüm düzenlemeler, bir bütün olarak Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Eğer samimiyseler, 18 maddelik bir kanun tasarısı onlara yol gösterir." 

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göreyse pakette yer alan maddeler şu şekilde sıralanıyor:

- Nüfus cüzdanlarındaki 'din' hanesi kaldırılsın
- Zorunlu din dersleri kaldırılsın
- Alevi inancında özel önem taşıyan Hızır Orucu için her yıl Şubat ayının ikinci haftası Perşembe günü tatil ilan edilsin.
- Alevilerin kutsal bayramı olan Gadir Hum bayramı, Türkiye'deki "resmi bayramlar" arasına dahil edilsin
- Mevzuatta yer alan 'ibadethane', 'ibadet yeri' ve 'mabed' ifadeleri, 'Cami, Mescid, Cemevi, Kilise, Havra ve Sinagolar' olarak şekilde yeniden düzenlensin
- Madımak Oteli müzeye dönüştürülsün
- Madımak olayının yaşandığı 2 Temmuz günü 'sevgi ve hoşgörü günü' ilan edilsin.

Bu konularda ilginizi çekebilir