”CHP geleneğine uygun açıklamalar yapıyor”

Bakan Atalay, muhalefet partilerinin Anayasa değişikliği ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı'nın açıklamalarını ben şu günlerde çok şansızlık olarak görüyorum. CHP'nin geleneğine uygun açıklamalar yapıyor" dedi.

Atalay, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç ile birlikte Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili bağımsız milletvekilleriyle görüştü.

Görüşmelerin ardından gazetecilere açıklamada bulunan ve soruları yanıtlayan Atalay, Anayasa değişikliği teklifinin bugün TBMM Başkanlığına sunulduğunu hatırlattı.

Daha önce de partileri ziyaret ederek değişiklikler hakkında bilgi verdiklerini anımsatan Atalay, Anayasa değişikliği konusunda bağımsız milletlerine bilgi vermek ve onların görüşlerini almak için bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

İzmir Bağımsız Milletvekili Recai Birgün ve Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı'yı ziyaret ettiklerini bildiren Atalay, "İkisiyle de kapsamlı görüşme yaptık. Önemli değişiklik teklifimizi tekrar anlattık. Onların görüşlerini alma imkanımız da oldu. Desteklerini de istedik. Bunu şu anda önemli görüyoruz. TBMM çatısı altında milletvekili arkadaşlarımızdan hiçbirisi ihmal edilmiş olmasın, hepsiyle görüşme yapılsın ve hepsine bilgi verilsin, hepsinin desteği istensin anlamında bu ziyaretleri önemli görüyoruz" diye konuştu.

Muhalefetin tavrı

Bir gazetecinin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlatarak, "(Bu paketi kesinlikle desteklemeyeceğiz, burada son noktayı koyuyoruz) dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da İçişleri Bakanı Atalay yanıtladı.

Atalay, Anayasa değişikliğinin çok önemli bir çalışma olduğunu vurgulayarak, 1982 Anayasası'nın değiştirilmesi konusunda da toplumun genelinde bir beklenti olduğuna dikkati çekti. Atalay, şöyle devam etti:

"Bizim arzumuz şuydu: paketi hazırlarken bütün partilerle daha yoğun paylaşma. Onların da katkısını alma. İçinde olacak değişiklik taleplerini alma. Görüşme-müzakere etme. Ama sizler özellikle parlamentoda görev yapan basın mensubu arkadaşlar, bunları zaten bütün ayrıntılarıyla biliyorsunuz. Niçin bunun gerçekleşmediğini de biliyorsunuz. Bizim bu durumda yapabileceğimiz bir şey yok tabii. Teklifimizi götürdük, Mecliste komisyonda ve Genel Kurulda bunlar görüşülecek. Ondan sonra da gerekiyorsa milletimizin takdirine sunulacak.

Burada muhalefetle ilgili söylenmesi gereken şu: Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı'nın açıklamalarını ben şu günlerde çok şansızlık olarak görüyorum. CHP'nin geleneğine uygun açıklamalar yapıyor. Sıkıştığında böyle millet iradesi dışı vurgulara çok heveslidir onlar, çok alışkındır.

Tabii Sayın Bahçeli'nin başından beri tavrı bu. Onlar bu Meclisi, Meclis kabul etmiyorlar adeta. 'Bu Meclisin iradesi yoktur, seçimden sonraki Meclis Anayasa yapsın...' Böyle bir şey olabilir mi arkadaşlar? Bütün bunları milletimiz görüyor. Milletimiz değerlendiriyor ve biz de kararlı bir şekilde hazırlıklarımızı yaptık. Dün gece tekrar bütün sivil toplum kuruluşlarından ve siyasi partilerden gelen teklifleri de masaya yatırdık."

Atalay, pazar ve pazartesi günü partisinin genel merkezinde çalışma yürüttüklerini hatırlatarak, hazırlanan metne yeni tekliflerin girdiğini açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da ekonomiyle ilgili kuruluşların temsilcileriyle görüştüğünü anlatan Atalay, oradan gelen Ekonomik ve Sosyal Konseyin Anayasal güvenceye kavuşturulması önerisini Anayasa değişikliği teklifine aldıklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir