CHP güzel haber bekliyor

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na göre, tutuklu milletvekillerine ilişkin mahkumiyet kararı olmadığı için yeni bir yasal değişikliğe gerek yok.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Herhangi bir mahkumiyet kararı yok, bu yüzden yasal düzenlemeye de gerek yok" dedi.

Kılıçdaroğlu, ODTÜ Vişnelik Tesisleri'nde, partisinin 24. dönem milletvekillerine kokteyl verdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, TBMM'deki yemin törenine katılıp katılmayacaklarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, konuyu yarın yapacakları grup toplantısında değerlendireceklerini ve karar alacaklarını söyledi.

"(Mustafa) Balbay ve (Mehmet) Haberal'ın durumuna yönelik AK Parti'nin tutumunun" sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Başbakan da aynı süreçten geçti, aynı sıkıntıları çekti. Herhangi bir mahkumiyet kararı yok, bu yüzden yasal düzenlemeye de gerek yok. Mahkemeden güzel bir karar bekliyoruz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ise hukuku görmezden gelmenin art niyetli olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "balkon konuşmasının" altını doldurmasını istediklerini söyledi.

Halkın iradesine darbe indirilmiştir

Kılıçdaroğlu, "Halkın iradesine bir darbe indirilmiştir. Bu darbenin kaldırılması lazım, kaldıracak yer ise siyasi otoritedir" dedi.

Bir basın mensubunun sorusu üzerine, (Mustafa) Balbay ve (Mehmet) Haberal'ın durumunun hakim takdirine bağlı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, ayrıca tutukluluk süresi ile ilgili yasal düzenlemelerin de yapılabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Takdirle de çözülebilecek, yasal düzenleme ile de çözülebilecek bir sorun. Tutukluluk süresiyle ilgili bir sınırlama getirirsiniz yasada, mesele çözülmüş olur. 2 yıl, 1 yıl, altı ay, yani bakılır, demokratik ülkelerde bu tutukluluk süresi neyse aynı süreyi getirirsiniz. Yarına kadar böyle bir yasal düzenlemenin gerçekleşme şansı yok zaten. Yani böyle bir söz verilebilir, 'Bu böyle yapılan yanlıştır, bu uygulamanın düzeltilmesi gerekir' denebilir, bütün bunlar söylenebilir. Halkın iradesine bir darbe indirilmiştir. Bu darbenin kaldırılması lazım, kaldıracak yer ise siyasi otoritedir."

BDP ile aynı çizgide değiliz

"TBMM'ye gidip yemin etmeme seçeneği" ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de Kılıçdaroğlu, "BDP ile aynı çizgide olmamız zaten mümkün değil" dedi. Kılıçdaroğlu, "Zaten biz TBMM'nin çalışmasını istiyoruz, sayın Oktay Ekşi başkan olarak katılacak, oturumu yönetecek, yemin edecek" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasayı yapmak için CHP'yi ve MHP'yi bunun içine çekmeye mi çalışıyorlar?" sorusuna, "Türkiye'de demokrasiyi derinleştirecek, özgürlükleri genişletecek, demokratik kurumlara yasal güvence getirecek, medyanın bağımsızlığı gibi, yargının bağımsızlığı gibi, milletvekili dokunulmazlıklarının AB standartlarına getirilmesi gibi pek çok kural anayasada düzenlenir. Devletin çatısıdır. O çatı baskıyı öngörmemeli, devlet baskılı değil, özgürlükçü bir yapıyı öngörmeli bu anayasa değişikliğine zaten kimsenin hayır diyeceğini sanmıyorum" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir